Loonindexering
Vorige

1 van 21

Volgende
Volgend artikel:

Krijg jij meer loon in 2024?

Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?

bruto-netto
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden. Wat overblijft is je belastbaar brutoloon. Daarvan worden dan weer belastingen afgehouden. Wat dan overblijft, is je nettoloon.

Je nettoloon is dus het bedrag dat op je bankrekening verschijnt. In België is het verschil tussen bruto en netto groter dan in de meeste andere landen. Bovenop jouw brutoloon betaalt je werkgever overigens ook nog eens patronale bijdragen aan de Staat. Voor je onderneming vertegenwoordig je dus een totale loonkost die hoger ligt dan je brutoloon.

Hoeveel hou jij netto over van je brutoloon?

Gebruik onze calculator en bereken zelf hoeveel jouw nettoloon bedraagt...

 

Niet iedereen die hetzelfde brutoloon heeft, houdt netto hetzelfde bedrag over. Indien je kinderen ten laste hebt, worden er minder belastingen afgetrokken en is jouw nettoloon hoger dan dat van iemand anders die bruto precies evenveel verdient als jij, maar die geen personen ten laste heeft.

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken.

E-gids: Onderhandelen over je loon

De berekening

Dat er van je brutoloon allerhande belastingen en socialezekerheidsbijdragen worden afgetrokken om je nettoloon te bekomen, is ondertussen duidelijk. Maar wat gaat er precies allemaal af aan jouw brutoloon? Een overzichtje...

 • Socialezekerheidsbijdragen: werknemers in België dragen bij aan verschillende socialezekerheidsregelingen, zoals pensioenen, ziektekostenverzekering en werkloosheidsuitkeringen. Deze bijdragen worden afgetrokken van het brutoloon.
 • Belastingen: het belastingtarief in België is progressief, wat betekent dat het varieert afhankelijk van het inkomen. Hoe hoger het brutoloon, hoe hoger het belastingtarief. Verschillende belastingaftrekposten en -kortingen kunnen van toepassing zijn om het belastbaar inkomen te verminderen en de belastingdruk te verlagen.
 • Andere inhoudingen: naast socialezekerheidsbijdragen en belastingen kunnen er ook andere inhoudingen zijn, zoals bijdragen voor de pensioenregeling van de werkgever, sociale fondsen en eventuele andere specifieke regelingen of verzekeringen.

Nadat alle bovenstaande relevante inhoudingen zijn toegepast op het brutoloon, blijft je nettoloon over. Dit is het bedrag dat daadwerkelijk op je rekening wordt gestort.

Weet wel dat de exacte berekening van je nettoloon nog kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type inkomen, je burgerlijke staat, eventuele aftrekposten of toeslagen, enzovoort. Bovenstaande calculator is dus slechts een indicatie en kan nog licht afwijken van je daadwerkelijke nettoloon.

Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
Met dank aan Met dank aan Attentia 

(kv/cg)

Meest gelezen
 1. 1 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
 2. 6 De 10 beste complimentjes om je collega's te geven
 3. 2 Bereken je opzegtermijn
 4. 7 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
 5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
 6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
 7. 4 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
 8. 9 Klaar voor je eerste job!
 9. 5 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)
Bereken je loon
 • Bruto > Netto
 • Netto > Bruto
Statuut
Burgerlijke staat
Bruto loon