Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 558

Volgende

‘Eens je kinderen hebt, verschuiven je prioriteiten’

Tot voor enkele jaren sleutelden ze allebei aan zware machines. Na de sluiting van hun bedrijf kozen ze echter resoluut voor de job van hun hart: verpleegkundige. Alex Mercken en Patrick Broekmans hadden er zelfs op latere leeftijd graag drie jaar voltijdse herscholing voor over. Nu zijn ze gelukkiger dan ooit...
“Ik heb me de stap naar verpleegkunde nog geen seconde beklaagd.” (Alex Mercken verpleegkundige in het Jessa Ziekenhuis)

“Ik heb in 2003 als één van de laatsten het licht uitgedaan bij Philips Hasselt”, vertelt Alex Mercken. “Ik heb er altijd in technische functies gewerkt: van arbeider, over onderhoudstechnicus tot bouwer van meetapparatuur. Toen de deuren definitief werden gesloten, ben ik andere technische jobs gaan doen. Er moest immers brood op de plank komen. Maar toen ook daar, na diverse golven van collectief ontslag, mijn baan werd bedreigd, ben ik gaan zoeken naar een job die past bij mijn persoonlijkheid. Als je jong bent, doe je zomaar iets. Je rolt eigenlijk vanzelf in een job. Het is pas toen ik papa geworden ben, dat ik anders en bewuster tegen de wereld ging aankijken. Ik zag mezelf in een zorgdragende functie, met veel rechtstreeks sociaal contact. Via de VDAB werd me de opleiding verpleegkunde aangeraden en dat zag ik helemaal zittten.”

Techniek

Alex schreef zich in voor de bacheloropleiding en volgde drie jaar lang voltijds de lessen. “Als oudere student werd ik wel zowat als de papa van de groep beschouwd, maar ik vond het wel leuk. Er heerste een aparte dynamiek.” Nog voor het diploma binnen was, had hij al een contract getekend als verpleegkundige in het Jessa Ziekenhuis op zak. “Ik werk nu op de afdeling Hartkatheterisatie, wat eigenlijk ook een technische job is”, zegt hij. “Mijn achtergrond als technicus komt alleszins nog goed van pas. Dat ik de stap naar de verpleegkunde heb gezet, heb ik me nog geen seconde beklaagd. Ik zie hier nog veel opportuniteiten om verder te groeien. Hopelijk kan ik dit tot mijn pensioen blijven doen.”

Genieten

Hetzelfde geluid klinkt bij Patrick Broekmans, een Genkenaar die vroeger onder meer aan de lopende band stond bij Ford Genk. “Toen in 2003 een aantal collega’s moesten vertrekken, heb ik me zelf de vraag gesteld: wat als mij dit zou overkomen? Het antwoord daarop was dat ik liever met mensen dan machines wou werken en graag het natuurlijke daglicht wou kunnen zien… Vandaar dat ik de dag na de aankondiging van de sluiting van Ford al bij de VDAB aanklopte om te bekijken wat mijn mogelijkheden in de verpleegkunde waren. Ik zag het als een grote kans om op mijn 48ste opnieuw naar de schoolbanken te verhuizen en de opleiding van drie jaar te gaan volgen. Het idee dat ik nadien een droomjob tot aan mijn pensioen zou kunnen doen, heeft mijn motivatie gesterkt. Ook toen het aanvankelijk niet zo evident bleek om tussen de 18-jarigen de lessen te volgen.”

Patrick beet door en zag zijn inzet beloond met een diploma op 51-jarige leeftijd. “Ik kon direct aan de slag in woonzorgcentrum Toermalien in Genk. Naar mate mijn leeftijd ben ik meer tot rust gekomen en begrijp ik de leefwereld van de oudere mensen beter. De sociale contacten met de bewoners zijn hier intenser en langer dan bijvoorbeeld in een ziekenhuis. Dat aspect is me op het lijf geschreven. Nu is het nog 11 jaar lang elke dag genieten van mijn job.”

Samenwerking

De Vlaamse overheid en POM Limburg blijven overigens met man en macht mensen overtuigen om de stap naar de zorgsector te zetten. “Gezien de hoge nood aan voldoende gekwalificeerde medewerkers zullen we ons toespitsen op samenwerking en innovatieve acties die de aansluiting tussen het onderwijs en de zorgsector versterken”, aldus POM-voorzitter Erik Gerits.

(kme) 

15 mei 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook