Studentenjob
Vorige

1 van 75

Volgende

Eén op tien jobstudenten werkt in het zwart

Deze zomer zullen er naar schatting zo’n 420.000 Belgische jongeren aan de slag gaan als jobstudent. 13 procent van hen zegt zonder arbeidscontract te werken. Vooral de horeca en kleinere bedrijven bezondigen zich. Dat blijkt uit een rondvraag van Randstad bij 1.000 studenten.
jobstudent / job étudiant
Een op de vijf jobstudenten jonger dan 18 jaar tekent geen contract voor hij of zij aan de slag gaat

Randstad bevraagt jaarlijks voor de start van de zomervakantie een duizendtal studenten tussen 15 en 27 jaar uit het secundair, hoger en universitair onderwijs over studentenarbeid. Een studentenjob blijkt populair te zijn. 80 procent van de bevraagde jongeren zegt te werken, tijdens de zomer of de rest van het schooljaar. 66 procent werkt tijdens de zomervakantie tegen betaling bij een bedrijf of organisatie, 47 procent doet dat tijdens de rest van het jaar. De helft voert betaalde klusjes uit en iets minder dan een derde verricht vrijwilligerswerk.

Vrouwelijke studenten (83%) zijn iets actiever dan hun mannelijke studiegenoten (76%). Uit het Randstad-onderzoek blijkt ook dat hoe hoger het studieniveau is, hoe vaker men als jobstudent werkt. Negen op de tien studenten uit het hoger onderwijs werken als student.

Daarmee is werken als student een norm geworden en maakt het zonder meer deel uit van de huidige jeugdcultuur. Dat de economie dit jaar herneemt, heeft uiteraard een gunstig effect op die trend.

Zonder contract

Een minder prettige vaststelling is dat 13 procent zegt te werken zonder de bescherming van een arbeidscontract. Deze praktijk treft vooral de jongsten onder de jobstudenten. Een op de vijf jobstudenten jonger dan 18 jaar tekent geen contract voor hij of zij aan de slag gaat. Bij studenten ouder dan 22 jaar daalt dit naar 8 procent.

De sector waarin zwartwerk voor studenten het meest voorkomt, is nog steeds de horeca. 22 procent van de studenten werkt er zonder contract. Opvallend is ook dat vooral kleine bedrijven met minder dan zes personeelsleden boosdoeners zijn. 34 procent van de studenten werkt er in het zwart. Bij grote bedrijven (meer dan 100 personeelsleden) werkt slechts 5 procent zonder contract.

Wie een contract heeft, vindt meestal (93) dat dat perfect nageleefd wordt. Een op de tien zegt wel meer uren te hebben gepresteerd dan contractueel bepaald. De helft van hen werd daar niet extra voor beloond.

(wv)  

30 juni 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook