Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 373

Volgende
Volgend artikel:

Hoe loonopslag vragen... via e-mail?

In de bouwsector kan je als student meer verdienen

jobstudent in de bouw
Jobstudenten verdienen meer in de bouw. Maar er is een keerzijde.

Kreeg een jobstudent zonder bouwopleiding vroeger 10,470 euro per uur, dan is dat sinds 1 juli 17,157 euro, het sectorminimumloon voor arbeiders vast in dienst. Dus meer dan de helft méér per uur dan voordien. Die verhoging is er om het beroep aantrekkelijker te maken. De bouw heeft nog altijd veel nood aan nieuwe mensen, zowat 15.000 per jaar.

Op zoek naar een studentenjob in de bouw? Check het aanbod, solliciteer en … go for happy!
Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

Minder jobstudenten

Maar de maatregel doet blijkbaar ook veel werkgevers afhaken. Afgelopen zomer waren er, volgens cijfers van Constructiv, in Vlaanderen 310 jobstudenten minder aan de slag dan in de zomer van 2022. En zelfs 663 minder dan in de zomer van 2021 (5.334).

Uit een rondvraag van Bouwunie blijkt dat afgelopen zomer meer dan één op vijf werkgevers zijn of haar jobstudent annuleerden nog voor die begon. Een derde wil geen jobstudenten meer tewerkstellen. En dat heeft allemaal te maken met die forse loonstijging. “Na de voorbije loonindexeringen en prijsstijgingen, willen de werkgevers dit er niet meer bijnemen”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Gelukkig met wat je verdient?

Omgekeerd effect

De opwaardering van de studentenlonen was dus bedoeld om de bouw aantrekkelijker te maken voor jongeren. In de hoop om studenten na hun studies definitief naar de sector te lokken. “Maar de maatregel schiet zijn doel volledig voorbij. In plaats van jongeren aan te trekken, haken meer werkgevers af”, stelt Waeytens vast.

Nu ontvangt iedere student qua minimum overigens hetzelfde uurloon, los van een bouwopleiding. Kreeg een student zonder bouwopleiding vroeger 10,470 euro per uur, dan is dat sinds 1 juli 17,157 euro per uur. Voor studenten met een bouwopleiding steeg het loon van 11,345 euro per uur naar eveneens 17,157 euro per uur. Ofwel respectievelijk 64% en 51% meer.

Lees ook: Duaal leren is de toekomst van de bouw

(William Visterin)

2 oktober 2023
Anderen bekeken ook