Studentenjob
Vorige

1 van 74

Volgende
Volgend artikel:

Blijft een jobstudent ten laste van zijn ouders?

Als jobstudent in het zwart werken is dom

zwartwerk
Het leven wordt steeds duurder en ook voor studenten kan een extra inkomen als jobstudent goed van pas komen. Maar hoe pak je het slim aan? ‘Handje contantje’ in het zwart of toch maar wettelijk in orde met een geregistreerde arbeidsovereenkomst?

Werken als jobstudent steeds populairder

Werken als jobstudent tijdens de weekends en/of de vakantieperiodes wordt steeds ‘normaler’. Zo blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) dat maar liefst 75% van de studenten bijklust tijdens het jaar. Dat is een stijging met 3% ten opzichte van vorig jaar. Ter vergelijking: in 2003 (twintig jaar geleden) deed slechts 30% van de studenten een studentenjob.

Vacatures voor studenten: Vind de ideale studentenjob

Studentenarbeid zit dus duidelijk in de lift. De verklaring hiervoor is redelijk logisch: voor heel wat studenten is een extra zakcentje in deze dure tijden meer dan welkom, zeker als ze hun studies of dagdagelijkse uitgaven gedeeltelijk of zelfs volledig zelf moeten betalen. Daarnaast geeft de flexibele regelgeving voor studentenarbeid hen hiervoor een duwtje in de rug.

Sinds 1 januari 2023 mogen studenten namelijk tot 600 uur per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen. Voor de intrede van deze nieuwe regeling bedroeg het maximale aantal uren 475. Ambitieuze studenten kunnen dus – voor zover het combineerbaar is met hun studies – op een correcte en wettelijke manier extra bijverdienen.

FAQ: Alles wat je moet weten over studentenjobs

’In het zwart’ werken ook steeds populairder

Ondanks deze recent uitgebreide wettelijke regeling blijven nogal wat studenten ‘in het zwart’ bijklussen. Concreet: volgens recente cijfers werkt 1 op de 4 studenten momenteel zonder arbeidscontract (in 2022 was dat 19% of bijna 1 op de 5 studenten). De versoepeling van studentenarbeid heeft het zwartwerk dus niet doen afnemen, integendeel.

randstad grafiek

Studentenarbeid: met of zonder contract?

Na een lange werkdag je – al dan niet zuurverdiende – centen cash ontvangen ‘in het zwart’ kan dan wel slim en interessant lijken, dat is het zeker niet. Wie zonder arbeidscontract werkt is wettelijk niet in orde en mist zo heel wat voordelen.

Factcheck: Hoeveel mag je als student jaarlijks werken?

Een geregistreerd arbeidscontract garandeert je namelijk een correcte betaling van je loon. Bovendien ben je hiermee verzekerd voor arbeidsongevallen en ongevallen op weg van of naar je studentenwerk.

Wil je toch liever in het zwart blijven werken? Hou er dan rekening mee dat je werkgever altijd misbruik kan maken van je enthousiaste inzet en jou bv. minder – of zelfs geen! – loon kan uitbetalen dan mondeling afgesproken. Ook controles op zwartwerk komen steeds vaker voor en wie betrapt wordt riskeert een zware geldboete.

Je vind elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(fd) - Bron: Randstad en Het Nieuwsblad

7 juli 2023
Anderen bekeken ook