Do's en don'ts op een virtuele jobbeurs
Maakt het coronavirus je zoektocht naar een baan een stuk moeilijker? Ga dan eens langs op een virtuele jobbeurs. Maar let op: zelfs vanuit je luie zetel is het belangrijk om de netiquette netjes op te volgen als je kans wilt maken op je droomjob.
Netiquette is eigenlijk niet meer dan een samenvoeging van twee woorden: ‘netwerk’ en ‘etiquette’. Het gaat dus om hoe je je gedraagt op het internet. Omdat je een virtuele jobbeurs bezoekt via het internet, is het belangrijk om de netiquette goed onder de knie te hebben. Wij helpen je al even op weg met de belangrijkste do’s en don’ts.
DO
- Check op voorhand of je computer of je smartphone perfect werkt. Controleer of je internetverbinding stabiel is, of je netwerk een videogesprek aankan en of je camera en microfoon werken.
- Kijk op voorhand welke bedrijven een virtuele stand hebben op de jobbeurs, en maak een lijstje van de werkgevers die je absoluut wilt spreken. Vergeet je niet voor te bereiden: dompel je onder in wat het bedrijf precies doet en waar het voor staat.
- Geef je profiel een grondige update. Zodat de recruiters meteen kunnen zien welk vlees ze in de kuip hebben. Vat kort je studies samen, vergeet je talen- en computerkennis niet mee te geven en maak een lijstje van relevante werkervaring. Zelfs al ben je nog maar net van de schoolbanken, een hobby of vrijwilligerswerk vertelt ook al veel over je persoonlijkheid.
- Bereid je gesprekken grondig voor: wat hoop je in de toekomst te bereiken en waarom ben je de geschikte kandidaat voor een bepaalde vacature? Let wel: je ambities kunnen verschillen naargelang het bedrijf. Zorg dus dat je voor elke hr-manager die je spreekt een gepast antwoord klaar hebt.
- Durf vragen te stellen. Niets vreselijker dan eenzijdige communicatie. Stel een paar simpele vragen op over bijvoorbeeld de bedrijfscultuur of het werkregime. Een goede verstandhouding met de recruiter zorgt ervoor dat hij of zij je niet snel vergeet.
- Stap uit je comfortzone en spreek ook de bedrijven aan die je minder bekend zijn. Hou wel rekening met je profiel.
- Ben je in gesprek met een hr-verantwoordelijke? Let dan zeker op je taalgebruik. Schrijf zonder fouten en in volzinnen. Dialect, afkortingen en emoji’s zijn écht not done. Het is niet omdat het een virtuele jobbeurs is, dat je alle regels zomaar aan je laars mag lappen.
- Hou contact. Stuur enkele dagen na de jobbeurs een mailtje naar de mensen die je gesproken hebt, om eens te polsen of je een kans maakt. Of om een portfolio of een uitgebreid cv door te sturen. Zo laat je zien dat je écht interesse hebt.
DON'T
- Bezoek een virtuele jobbeurs zeker niet in pyjama. Het is verleidelijk om in je luie zetel neer te ploffen en de kat uit de boom te kijken. Maar wat als je plots een verzoek krijgt van een recruiter voor een videogesprek? In pyjama of een jogging maak je geen al te beste indruk. Kleed je professioneel. Niet alleen om een goede eerste indruk te maken, maar ook om in de flow van je jobzoektocht te blijven.
- Wacht niet af tot een hr-manager de eerste stap zet. Durf initiatief nemen en stuur gerust zelf een bericht. Zo heb je al een stapje voor op de afwachtende types.
- Stel geen vragen waar je het antwoord al op zou moeten weten. Polsen naar wat het bedrijf precies doet, brengt je kansen op een job meteen op nul.
- Als je in gesprek bent met een personeelsverantwoordelijke en die antwoordt niet meteen, haak dan niet onmiddellijk af. Geduld is een mooie deugd. Denk eraan dat recruiters vaak meerdere mensen tegelijk spreken, en dat één iemand niet kan chatten met vijf kandidaten tegelijk.
- Afsluiten zonder contactgegevens op zak. Vraag in elk gesprek naar een telefoonnummer of een e-mailadres van de hr-manager, om eventueel op een later moment nog eens te overlopen waarover jullie het hebben gehad.
- Denk niet dat je op een virtuele jobbeurs onmiddellijk wordt aangenomen. De kans is groot dat je eerst nog enkele proeven moet afleggen, vooraleer er effectief een contract wordt aangeboden.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan snel in voor een van de jobbeurzen van Jobat.
(dt/em)
11 september 2020