Thuiswerken
Vorige

1 van 295

Volgende
Volgend artikel:

Thuiswerkers meer tevreden over vervlechting tussen werk en privé

Beslis jij al waar en wanneer je werkt?

mobiliteit autonomie
Werkmobiliteit is meer dan alleen de verplaatsing van/naar je werkplek en hoe je daarmee omgaat. Het beslaat ook de controle die je zélf hebt over waar en wanneer je aan de slag gaat, en de heersende bedrijfscultuur binnen jouw organisatie hieromtrent. Hoe autonoom en zelfbewust ben jij over je mobiliteit? En heeft je leidinggevende hier ook begrip voor?

Jobat, Antwerp Management School (AMS) en De Lijn ondervroegen 10.000 Vlamingen over hun mobiliteit, op verschillende vlakken. Het doel: de grote pijnpunten blootleggen en nagaan hoe we als samenleving werk en mobiliteit beter kunnen organiseren. Het resultaat: een heus Mobiliteitskompas, waarmee jij als werknemer kan testen hoe goed je op dit vlak scoort ten opzichte van de rest van Vlaanderen.

Meer details: Hoe goed scoor jij op mobiliteit?

Op vlak van autonomie getuigt 1 op de 4 Vlamingen onafhankelijk van zijn/haar leidinggevende en/of collega’s te kunnen beslissen waar en wanneer hij/zij werkt. Die autonomie ligt hoger bij mannen, academische masters, bedienden, hogere functieniveaus en… werknemers die met de trein pendelen.

Wat betreft zelfbewustheid zegt 78% van de ondervraagden in het onderzoek te weten wat voor hem/haar de beste tijd en/of plaats is om productief te kunnen werken. Dat aandeel ligt lager bij werknemers zonder een diploma hoger onderwijs, bij uitvoerend personeel en bij arbeiders. In Vlaams-Brabant en in Oost-Vlaanderen blijkt men zich dan weer relatief meer bewust van de beste tijd/plaats om te werken, in vergelijking tot de andere provincies.

Bedrijfscultuur

Overleggen hoe het werk te organiseren wordt volgens het onderzoek vaker gedaan door hoger opgeleiden en minder vaak door uitvoerend en ondersteunend personeel. Gemiddeld gezien bespreekt 34% van de Vlamingen met zijn/haar collega’s waar en wanneer zij best kunnen werken in functie van hun persoonlijke situatie. Dat aandeel ligt licht hoger bij mannen en bij de leeftijdsgroep van 25- tot 44-jarigen.

18% van de werknemers geeft bovendien aan dat het in hun organisatie normaal is dat medewerkers zelf beslissen waar en wanneer ze werken, mannen opnieuw meer dan vrouwen. Opvallend wel:

  • Dit percentage ligt hoger bij bedienden/ambtenaren en bij werknemers die zich met de trein verplaatsen.
  • In Limburg geven werknemers het minst vaak aan dat hun organisatiecultuur hiervoor open staat.
Lees ook: Mobiliteit is het nieuwe salaris

Begrip leidinggevende

Bij 4 op de 10 werknemers (43%) heeft de leidinggevende begrip voor de persoonlijke situatie en dat men zijn/haar werkplaats/-tijd daaraan wil aanpassen, zo blijkt. Dat aandeel ligt hoger bij werknemers met een academische master (62%) en bij bedienden (46%), lager bij vrouwen en bij 45-plussers, besluit het onderzoek.

Ook pendelaars die de trein nemen voor de verplaatsing van/naar hun werkplaats geven vaker aan dat hun leidinggevende begrip heeft voor hun persoonlijke situatie. Ook zij hebben dus meer inspraak over waar en wanneer ze precies aan de slag gaan.

(kv) - Bron: Mobiliteitsrapport 2020

23 september 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook