Mobiliteitskompas: vergelijk je mobiliteit met die van anderen
Hoe is het met jouw woon-werk mobiliteit gesteld? Doe de test en bereken jouw persoonlijke mobiliteitsscore!
Jobat, Antwerp Management School (AMS) en De Lijn ondervroegen 10.000 Vlamingen over hun mobiliteit, op verschillende vlakken. Het doel: de grote pijnpunten blootleggen en nagaan hoe we als samenleving werk en mobiliteit beter kunnen organiseren. Het resultaat: een heus Mobiliteitskompas, waarmee jij als werknemer kan testen hoe goed je op dit vlak scoort ten opzichte van de rest van Vlaanderen.
Meer details: Hoe goed scoor jij op mobiliteit?
Op vlak van autonomie getuigt 1 op de 4 Vlamingen onafhankelijk van zijn/haar leidinggevende en/of collega’s te kunnen beslissen waar en wanneer hij/zij werkt. Die autonomie ligt hoger bij mannen, academische masters, bedienden, hogere functieniveaus en… werknemers die met de trein pendelen.
Wat betreft zelfbewustheid zegt 78% van de ondervraagden in het onderzoek te weten wat voor hem/haar de beste tijd en/of plaats is om productief te kunnen werken. Dat aandeel ligt lager bij werknemers zonder een diploma hoger onderwijs, bij uitvoerend personeel en bij arbeiders. In Vlaams-Brabant en in Oost-Vlaanderen blijkt men zich dan weer relatief meer bewust van de beste tijd/plaats om te werken, in vergelijking tot de andere provincies.
Overleggen hoe het werk te organiseren wordt volgens het onderzoek vaker gedaan door hoger opgeleiden en minder vaak door uitvoerend en ondersteunend personeel. Gemiddeld gezien bespreekt 34% van de Vlamingen met zijn/haar collega’s waar en wanneer zij best kunnen werken in functie van hun persoonlijke situatie. Dat aandeel ligt licht hoger bij mannen en bij de leeftijdsgroep van 25- tot 44-jarigen.
18% van de werknemers geeft bovendien aan dat het in hun organisatie normaal is dat medewerkers zelf beslissen waar en wanneer ze werken, mannen opnieuw meer dan vrouwen. Opvallend wel:
Lees ook: Mobiliteit is het nieuwe salaris
Bij 4 op de 10 werknemers (43%) heeft de leidinggevende begrip voor de persoonlijke situatie en dat men zijn/haar werkplaats/-tijd daaraan wil aanpassen, zo blijkt. Dat aandeel ligt hoger bij werknemers met een academische master (62%) en bij bedienden (46%), lager bij vrouwen en bij 45-plussers, besluit het onderzoek.
Ook pendelaars die de trein nemen voor de verplaatsing van/naar hun werkplaats geven vaker aan dat hun leidinggevende begrip heeft voor hun persoonlijke situatie. Ook zij hebben dus meer inspraak over waar en wanneer ze precies aan de slag gaan.
(kv) - Bron: Mobiliteitsrapport 2020
23 september 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Hoe is het met jouw woon-werk mobiliteit gesteld? Doe de test en bereken jouw persoonlijke mobiliteitsscore!
Niet iedereen is zich bewust van de impact van mobiliteit, zowel aan de zijde van de werkgever als die van de werknemer.
Hoe werknemers hun verplaatsing van/naar het werk aanvoelen, is afhankelijk van tal van factoren. Wie ervaart het meeste stress?
Gemiddeld legt een werknemer in Vlaanderen 22,9 km af om van/naar zijn/haar werk te pendelen en doet hij/zij daar gemiddeld 40,8 minuten over...
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Waar je werkt en hoe je naar je werk gaat, is voor iedereen anders. Net als hoe je dat ervaart. Jouw score achterhaal je via het Jobat Mobiliteitskompas.
Welk transportmiddel gebruiken Vlamingen het meest voor hun woon-werkverkeer? Wie maakt gebruik van de meest optimale oplossing?
Het is erg belangrijker om je werk te kunnen doen op een plek waar je je helemaal thuis voelt. Alleen dan kun je het beste van jezelf geven.
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?