Wever
Als wever ben je actief in de textielsector en speel je een sleutelrol in het omzetten van grondstoffen — zoals garens — naar ...
Een chocolatier maakt en verwerkt chocoladeproducten, zowel met de hand als met behulp van machines. Tot het takenpakket behoren onder meer het...
Chocolatiers werken vaak in banketbakkerijen, patisserieën, chocoladewinkels of industriële productieateliers. Sommigen starten ook een eigen zaak of werken als consultant voor andere bedrijven.
Droom jij van een carrière als (m/v) chocolatier? Bekijk de openstaande vacatures en... go for happy!
Om chocolatier te worden, is een specifieke opleiding noodzakelijk. Veelal start je met een basisopleiding tot bakker-patissier, gevolgd door een specialisatiejaar of avondopleiding tot chocolatier.
Opleidingen zoals "Chocoladebewerker" of "Chocolatier" leren je de fijne kneepjes van het vak, van basistechnieken zoals tempereren en mouleren tot het maken van pralines, chocoladestukken en confiserie. Deze opleidingen duren doorgaans één tot twee jaar.
Ontgrendel je potentieel: Ontdek alle opleidingen op Jobat.be!
Naast de theoretische lessen is praktijkervaring cruciaal. Veel opleidingen voorzien in werkplekleren of stages. Ervaring opdoen bij een ervaren chocolatier is de beste manier om het ambacht echt onder de knie te krijgen.
Tenslotte bestaan er ook tal van gespecialiseerde cursussen en masterclasses bij organisaties zoals Callebaut of de Chocolate Academy bijvoorbeeld, waar vakmensen zich verder kunnen verdiepen in technieken en trends.
De meeste chocolatiers starten hun carrière als leerling of hulpkracht in een bakkerij, patisserie of chocolaterie. Je leert het vak al doende, onder begeleiding van een ervaren chocolatier.
Na een aantal jaar ervaring als patissier of banketbakker kan je je specialiseren in chocoladebewerking. Wie een zelfstandige zaak wil starten, heeft ook kennis nodig van ondernemerschap en klantenservice.
Ontdek ook: Wat doet en verdient een bakker?
Het gemiddelde bruto maandloon van een (m/v) chocolatier ligt tussen 2.000 euro en 2.900 euro, afhankelijk van ervaring, regio en sector. Wie als zelfstandige werkt, kan uiteraard meer verdienen, maar draagt ook meer risico.
Chocolatiers met een specialisatie, zoals showpiece-artiesten of bean-to-bar makers, kunnen natuurlijk hogere tarieven vragen, zeker als ze naam maken in het vak. In die gevallen kan hun inkomen oplopen tot 3.500 euro à 4.000 euro bruto per maand, vooral bij internationaal gevraagde vakmensen of winnaars van vakwedstrijden, bijvoorbeeld.
Chocolatiers in loondienst krijgen in hun totale loonpakket veelal nog enkele extralegale voordelen aangeboden door hun werkgever. De meest gebruikelijke zijn maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en een groepsverzekering.
Ook een vergoeding voor woon-werkverkeer of een fietsvergoeding of fietsleasing worden regelmatig voorzien. Andere extra’s zijn eerder schaars, maar sowieso afhankelijk van de werkgever.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loon via het Jobat Salariskompas
Als wever ben je actief in de textielsector en speel je een sleutelrol in het omzetten van grondstoffen — zoals garens — naar ...
Een ijzervlechter - ook wel betonstaalvlechter genoemd - is verantwoordelijk voor het aanbrengen van de wapening in ...
Als verhuizer sta je centraal in het proces waarbij inboedels, meubels, kantoormeubilair of complete installaties op verantwoorde ...
Waar men vaak denkt dat de job enkel neerkomt op het wisselen van wielen tijdens de seizoenspiek, is de realiteit dat een ...
Een administratief planner is een sleutelfiguur binnen organisaties: hij of zij combineert nauwkeurige administratieve taken met ...
Een barman/-vrouw is het gezicht van de bar: hij of zij bedient klanten, bereidt dranken – van eenvoudige frisdranken tot ...
Van dringende medische stalen tot je langverwachte online bestelling: de koerier zorgt ervoor dat goederen en documenten op tijd ...
De business consultant is de architect van bedrijfstransformaties. Van strategie tot implementatie: deze professional helpt ...