Eindejaarspremie
Vorige

1 van 17

Volgende
Volgend artikel:

Bereken hier jouw eindejaarspremie

13 vragen over je dertiende maand beantwoord

13de maand
Die 13de maand die sommige werkgevers aanbieden, wat is dat eigenlijk? In één zin: een extraatje op het einde van het jaar. Maar het is iets complexer dan dat. Sommige bedrijven keren die bonus niet uit. Misschien heb jij wel recht op een andere premie? Er rijzen verschillende vragen bij het horen van deze term. Ontdek hier 13 antwoorden op jouw 13 vragen over de 13de maand.

1. Een 13de maand? Wat is dat precies?

De dertiende maand is een belastbare bonus die je jaarlijks één keer als extra ontvangt van je werkgever. Omdat het bedrag vaak ongeveer overeenkomt met je brutoloon, noemen we het de 13de maand. Nog een reden daarvoor is dat je werkgever die op het einde van het jaar uitkeert.

Geen zorgen: de bonus is niet afhankelijk van je eigen prestaties, in sommige gevallen wel van de bedrijfsresultaten (lees hierover meer bij puntje 13).

2. Wat is het verschil met een eindejaarspremie?

In de praktijk zijn het bijna synoniemen. Een eindejaarspremie is meestal gelijk aan het brutomaandloon. Vandaar de term ‘13de maand’. In de praktijk gebruiken we de begrippen meestal door elkaar.

BEREKEN: Hoeveel bedraagt jouw eindejaarspremie?

3. Is mijn werkgever verplicht om een 13de maand uit te betalen?

Ja en nee. Ten eerste is dat afhankelijk van de sector waarin je werkt. Keert jouw werkgever die dertiende maand niet uit? Dan betekent dat niet per se dat je geen premie krijgt. Misschien staat er in het arbeidsreglement of de collectieve arbeidsovereenkomst van je bedrijf alsnog iets over een verplichte bonus. En soms kiezen werkgevers er zelf voor om een premie uit te betalen.

Lees ook: Welke factoren bepalen je loon?

4. Welke voorwaarden zijn eraan verbonden?

Soms keren werkgevers de 13de maand alleen uit als je op een bepaalde datum in dienst was. Maar onthoud hier vooral: elke voorwaarde moet schriftelijk geregistreerd zijn.

5. Wat zijn de voordelen voor de werkgever?

Je werkgever scoort goed voor potentiële werknemers. Een extra bonus klinkt aantrekkelijk, maar laat je keuze er niet van afhangen. Waarom niet? Scrol voor het antwoord snel naar vraag 12.

6. Krijgt iedereen op mijn werk die dertiende maand?

Iedereen is gelijk. De bonus is of voor alle werknemers, of voor niemand.

7. Kom ik ook voor een 13de maand in aanmerking met een tijdelijk contract?

Ja. Als interimmer of tijdelijke werknemer heb je er ook recht op. Hoeveel je ontvangt, is afhankelijk van je werkperiode. Je werkgever betaalt de premie in dit geval niet uit, wel het Sociaal Fonds voor uitzendkrachten.

8. Stel dat ik ontslagen word of later begin, heb ik dan nog recht op een 13de maand?

Je krijgt meestal een deel van de dertiende maand als je in de helft van het jaar gestart bent. Het bedrag is uiteraard afhankelijk van het aantal maanden dat je er al werkt. Als je ontslagen wordt, geldt hetzelfde. Maar let wel op. In het geval van ontslag is je werkgever niet verplicht om de premie nog uit te betalen. Dat hangt af van de vastgelegde voorwaarden in je contract. En als je zelf ontslag neemt, vervalt je recht op de bonus.

CHECK: Het ontslag volgens de letter van de wet

9. Waarom is mijn dertiende maand minder dan mijn loon?

Omdat de 13de maand een speciale gift is, wordt die zwaar belast. En dan blijft er natuurlijk minder over. Deze premie wordt, tenzij anders vermeld in het contract, ook niet meegeteld voor je pensioens- of vakantiegeldberekening.

10. Hoeveel bedraagt een 13de maand?

Voor een precies antwoord klop je best even aan bij je werkgever. Vraag hoeveel de premie bruto bedraagt en wat je netto overhoudt. Elk bedrijf berekent het anders, op deze vraag bestaat dus geen eenduidig antwoord.

11. Wanneer ontvang ik de premie?

Dat verschilt van bedrijf tot bedrijf. In de meeste gevallen gebeurt dat ongeveer op hetzelfde moment als de uitbetaling van je loon, in december. Hoe dan ook, je ontvangt het extraatje tijdig om op kerstcadeaujacht te gaan!

12. Is een 13de maand altijd voordelig?

Het lijkt op het eerste gezicht aanlokkelijk. Maar soms compenseren werkgevers een lager loon met deze dertiende maand. En dan moet je het natuurlijk wat anders bekijken. Je zou bij deze bedrijven jaarlijks evenveel verdienen mét bonus als bij andere werkgevers zonder bonus.

13. Stel dat de bedrijfsresultaten tegenvallen, krijg ik dan nog een 13de maand?

Dat is afhankelijk van je contract. Als daarin staat dat de dertiende maand niet wordt uitgekeerd bij tegenvallende resultaten, ontvang je helaas geen bonus. Als het niet schriftelijk zwart op wit bevestigd is, heb je er wettelijk gezien wél recht op.

Extra: Welke soorten bonus bestaan er?

(sv/em) - Bron: Robert Half

14 december 2022
Anderen bekeken ook