Bereken hier jouw eindejaarspremie
Wie heeft recht op een eindejaarspremie? En hoe groot is jouw eindejaarspremie dit jaar? Bereken het zelf...
Wie door de coronacrisis tijdelijk werkloos is, krijgt van de RVA een “tijdelijke werkloosheidsvergoeding door corona” die 70% bedraagt van zijn of haar brutoloon (weliswaar met een plafond van 2.754,76 euro bruto). Met deze uitzonderlijke uitkering, die iets hoger ligt dan de normale werkloosheidsvergoeding, probeert de federale regering ervoor te zorgen dat de koopkracht alsnog behouden blijft en dat bedrijven niet massaal personeel gaan ontslaan.
Meer info: Tijdelijke werkloosheid, in vraag en antwoord
Een mooie, financiële geste van de overheid maar wat zijn de addertjes onder het gras? Heeft dit gevolgen voor je eindejaarspremie en je vakantiegeld en -dagen in 2021?
De algemene regel is dat de eindejaarspremie wordt berekend op het aantal dagen dat je effectief werkt. Toch geldt die regel niet in elke sector. Sommige sectoren (bv. horeca) stellen tijdelijke werkloosheid sowieso gelijk met het aantal gewerkte dagen. Dat komt omdat in deze sectoren tijdelijke werkloosheid relatief makkelijk voorkomt. Denken we maar, in het geval van de horecasector, aan een tijdelijk lagere personeelsbezetting in een horecazaak aan de kust door het slechte weer.
Andere sectoren zoals bijvoorbeeld de metaalsector hanteren dan weer de gedeeltelijke gelijkstelling met gewerkte dagen. Hierbij vult de werkgever de eindejaarspremie aan met 7,5 euro bruto per dag tijdelijke werkloosheid.
Werknemers in bijvoorbeeld paritair comité 200 (oa. consulting, IT, journalisten, bedienden in bouwsector,…) voeren geen gelijkstelling door. Daar geldt de berekening: 1 maand minder gewerkt = 1/12de minder eindejaarspremie. Toch betekent dit niet dat je als werknemer dan minder eindejaarspremie zult ontvangen… Sommige attente werkgevers vullen die premie aan waardoor je alsnog een volledige eindejaarspremie ontvangt. De sectorafspraken zijn in dat geval het minimum waaraan de werkgever zich moet houden.
Of er bij jouw bedrijf een aanvulling komt, kun je terugvinden in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van het bedrijf. Hou er wel rekening mee dat dit door de coronacrisis mogelijk uitzonderlijk niet gebeurt: heel wat bedrijven staan budgettair voor uitdagende tijden en dan is een bijpassing wellicht geen prioriteit.
Conclusie: of je eindejaarspremie dit jaar lager zal liggen of niet hangt grotendeels af van de sector waarin je werkt en de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van je bedrijf.
Meer info over de eindejaarspremie in jouw sector? Klik dan op deze link en geef het nummer van je paritair comité in. Kies daarna het thema Verloning en klik vervolgens door naar het subthema Eindejaarspremie.
Het vakantiegeld en het aantal vakantiedagen worden standaard berekend op de prestaties van het voorgaande jaar. Wie dus in 2020 minder dagen werkt, krijgt in 2021 minder vakantiegeld en minder vakantiedagen. Of toch niet?
“In principe gelden de algemene regels, maar de regering heeft beslist om in dit uitzonderlijke jaar tijdelijke werkloosheid wegens corona gelijk te stellen aan gewerkte dagen”, legt Geert Vermeir, Manager Juridisch Kenniscentrum bij SD Worx, uit. “Die gelijkstelling is momenteel al geregeld tot 30 september 2020. Voor de periode nadien moet de wetgeving nog op punt gezet worden. De sociale partners hebben onderhandeld over een gedeeltelijke compensatie van de meerkost voor de werkgevers. Dat luik zal binnenkort gefinaliseerd worden.”
Conclusie: veel werknemers kunnen dus op beide oren slapen, toch wat betreft hun recht op vakantiedagen en vakantiegeld in 2021.
Lees ook: Het gevolg van tijdelijke werkloosheid op je belastingen?
(mr)
27 november 2020Wie heeft recht op een eindejaarspremie? En hoe groot is jouw eindejaarspremie dit jaar? Bereken het zelf...
Je werkgever doet beroep op tijdelijke of economische werkloosheid. De vraag is: wat nu? Wat zijn je rechten? En hoeveel uitkering krijg je?
Minder loon betekent minder geld om uit te geven. Wist je dat je onnodige kosten kan schrappen die je eigenlijk niet eens zo hard opmerkt?
Raar maar waar: sommige werknemers zijn dankzij de tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis financieel beter af dan anders...
Vroeger was het zo dat je enkel recht had op vakantie als je het jaar voordien gewerkt had. Nu heeft iedereen recht op vakantie.
Van voetballers tot bedienden en arbeiders... Wie komt er in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid? En wie niet?
De meeste mensen krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.
Ben jij door de coronacrisis tijdelijk werkloos (geweest)? Dan kom je volgend jaar misschien voor een onaangename fiscale verrassing te staan...
In volle lockdown vielen op onze Belgische arbeidsmarkt tot 15 procent minder ontslagen dan vóór de corona-uitbraak.