Zweminstructeurs Aqua & Move: ‘Kunnen zwemmen is niet genoeg’

Ligt het aan de zomer (nog steeds) of aan onze olympische successen? Het zijn in ieder geval mooie tijden voor Gentse recreatiesporters. Op 2, 3 en 4 september opent met Hal 26 in Dok Noord het grootste aanbod aan ‘bewegen op muziek’ in de regio Gent feestelijk de deuren.

26 augustus 2016

Delen

Samen met Aqua & Move, gehuisvest in dezelfde kantoren, evolueert het Gentse bewegingslandschap dus verder. Aqua & Move en Hal 26 zijn zusterorganisaties. Hal 26 organiseert danslessen, Aqua & Move verzorgt wateractiviteiten zoals aquagym en -fitness. Sinds vorig jaar zijn er ook zwemlessen voor alle leeftijdscategorieën, van ‘babywennen’ tot zwemmen voor senioren.

Aqua & Move kijkt permanent uit naar lesgevers voor kinderen, volwassenen en ouderen, zegt sportmanager Bart Vens. De lessen vinden plaats in drie Gentse zwembaden. “Kunnen zwemmen volstaat niet echt om zweminstructeur te worden”, zegt Bart Vens. “Zelf heb ik lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen gevolgd aan de UGent. Niet dat iedereen zo’n achtergrond moet hebben, maar voor onze zwemlesgevers gelden wel drie belangrijke criteria. Het eerste is continuïteit – je moet je blijvend willen inzetten. Daarnaast hechten we belang aan energie, een positieve vibe dus, en kwaliteit bieden in wat je doet: je lekker voelen voor een publiek van kinderen of volwassenen is belangrijk.”

Mensen gezocht

Bij Aqua & Move en Hal 26 – allebei vzw’s – houden momenteel zeven mensen beide organisaties draaiende op het vlak van planning, algemene organisatie en marketing. “Daarnaast hebben we een lesgeversteam van ongeveer veertig mensen”, vervolgt Bart Vens. “We zoeken mensen die het liefst zwemmen, aquadans én aquafitness kunnen geven, zodat dat we extra veel uren kunnen aanbieden.”

De gezochte profielen zijn heel divers. “Vooral mensen met LO-profielen of (zwem)sporters. We geven de voorkeur aan mensen met ervaring als kleuter- of kinderbegeleider, maar we hebben bijvoorbeeld ook een logopediste in het team. Ik heb zelf een trainer B in het zwemmen gevolgd, dat is een BLOSO-opleiding. Gent is een echt kenniscentrum voor de zwemsport. De Vlaamse Leerlijn die ontwikkeld werd voor scholen is voor een groot deel hier uitgetest. Veel studenten krijgen de smaak voor deze sport te pakken tijdens hun studies. Doordat we zoveel instructeurs hebben, kunnen we al 400 kinderen begeleiden.”

Een community creëren tussen cursisten en lesgevers is nu de bedoeling, zegt de sportmanager. En ook interne opleiding is belangrijk. “Begin september geven we zelf een bijscholingstraject. We proberen kwaliteit te garanderen. Een nieuwe lesgever krijgt sowieso begeleiding om creatief aan de slag te kunnen.”

(wv) – Meer info: www.aquaandmove.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.