Quiet quitting: is gewoon je werk doen goed genoeg?
Wie alleen maar tijdens de betaalde werkuren werkt en uit principe geen overuren maakt, is tegenwoordig een trendsetter. Maar is quiet quitting wel verstandig?
Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van het online consumentenplaform Acties.nl onder 1.072 volwassen Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Onder de rest van de Nederlanders bedraagt het percentage 13%, die niet meer voor de eigen job zou solliciteren.
Eigenlijk blijkt uit het onderzoek dat een deel van de (jonge) werknemers zijn of haar job al zowat heeft opgegeven. Maar ze wel nog steeds uitoefent. “Ik schrik ervan dat zoveel jongeren stiekem zijn uitgecheckt, maar toch de keuze maken om geen ontslag te nemen”, stelt Vince Franke van Acties.nl.
Quiet quitting: is gewoon je werk doen goed genoeg?
Gaat het bij bovenstaande cijfers eigenlijk om het zogenaamde quiet quitting (je job minimaal uitoefenen), dan is eveneens hard quitting van tel. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat bijna één op de vijf ondervraagden weleens met ruzie uit dienst is gegaan. Een tiende van de respondenten deed ook al wel eens aan rage-applying: solliciteren uit wraak naar hun toenmalige werkgever.
Lees ook: Wat is ‘rage applying’ en is het wel verstandig om te doen?
Opvallend is dat, nog steeds volgens het onderzoek van Acties.nl, mannen het bij vertrek vaker aan de stok krijgen met hun (ex-)werkgever dan vrouwen. Bij de mannen nam 20% al eens in onmin afscheid van zijn werkgever, bij de vrouwen is dat 18%. Toch raadt Vince Franke aan om een goede verstandhouding voorop te stellen. “Probeer niet alle bruggen achter je te verbranden, je weet nooit wanneer je ze weer nodig hebt”, stelt hij in het online vakblad Baaz. “Zo kan een positieve of negatieve referentie een gamechanger zijn in het daaropvolgende sollicitatieproces.”
Soms loopt het al bij aanvang mis. Zo geeft 6% van de respondenten uit het onderzoek toe weleens niet op te komen dagen bij een sollicitatiegesprek. Dit percentage ligt dubbel zo hoog bij mannelijke twintigers. Zij sturen in verhouding vaker hun kat naar jobinterviews.
(William Visterin)
26 april 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wie alleen maar tijdens de betaalde werkuren werkt en uit principe geen overuren maakt, is tegenwoordig een trendsetter. Maar is quiet quitting wel verstandig?
1 op 6 aanwervingen met vast contract stopt al binnen de 6 maanden. En dat heeft een impact...
Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders...
Vergeet quiet quitting, rage applying is the next big thing! Maar wat is het eigenlijk? En kan het jou als werknemer wat opleveren?
Heel wat werknemers kiezen er bewust voor om hun prestaties tot het absolute minimum te beperken. Het fenomeen heeft ook een naam: quiet quitting.
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?
Je bent niet meer gelukkig in je huidige job en denkt eraan om andere oorden op te zoeken. Maar zou je dat wel doen?
Quiet quitters op het werk: wie zijn ze, wat doen ze (niet), wat drijft hen en vooral… kan iedereen zomaar overschakelen op deze nieuwe manier van werken?
Quiet quitting, dat kenden we al. Het is de minimale invulling van je job. Maar wat is quiet firing precies?