West-Vlaamse zorgorganisaties leren van elkaar dankzij Quest-it

‘Quest Academy & Friends’ is een nieuw platform waarmee het Zorgbedrijf Roeselare, het lokale bestuur van Brugge, het AZ Groeninge en Quest-it voortaan hun kennis zullen delen. Ze ondertekenden daarvoor een samenwerkingsakkoord. Quest-it, een expertisebureau voor de social-profitsector, merkt dat veel organisaties dezelfde vragen hebben.

28 april 2015

Delen

"In de ‘Quest Academy & Friends’ draait alles om dialoog en nieuwe vormen van leren.” (Tom Vandooren, vennoot & zaakvoerder Quest-it)

De ‘Quest Academy & Friends’ is een van de eerste initiatieven in zijn soort, hoewel er ook binnen de social-profitsector al lerende netwerken en andere vormen van kennisdeling bestaan. "Maar zo’n platform waarin ‘geven en nemen’ door elkaar lopen, en de verschillende partners uit hun rol van klant en leverancier breken, was er bij mijn weten nog niet", zegt Tom Vandooren, vennoot en zaakvoerder van Quest-it, een expertisekantoor dat social-profitorganisaties coacht en adviseert en voor de sector ook talent rekruteert en selecteert.

"Het idee voor dit samenwerkingsverband is langzaam gerijpt vanuit mijn eigen ervaring. Ik geef zelf veel vorming aan social-profitorganisaties en verleen ze ook advies. Daarbij merkte ik dat er veel dezelfde vragen leven, en terwijl de ene zich nog het hoofd breekt over een vraag, heeft de andere het antwoord al gevonden. Het idee was om een platform te creëren om organisaties – die om zo te zeggen bijna buren zijn – rechtstreeks met elkaar in contact te brengen en heel praktijkgericht kennis te gaan delen."

Vragen rond verandering

Om de ‘Quest Academy & Friends’ op te starten, vond het bureau enthousiaste partners in het Zorgbedrijf Roeselare, de Groep Stad Brugge (stadsbestuur, OCMW, politie en brandweer) en het Kortrijkse AZ Groeninge-ziekenhuis. "Dat zijn drie partners waar wij nu al enkele jaren mee samenwerken en die een zekere schaalgrootte hebben om dit soort projecten meteen ook een sterke impuls te geven", legt Tom Vandooren uit. “Organisaties die ook sterk inzetten op een modern HRM-beleid en innovatie, en niet bang zijn om uit hun comfortzone te treden.”

Maar ook andere organisaties kunnen gerust aansluiten bij ‘Quest Academy & Friends’. "Er zal sowieso een ‘tweede schil’ groeien van mensen en organisaties die nieuwe inzichten te bieden hebben. Hoe groter het kennisnetwerk wordt, hoe groter de kans dat de verschillende vragen een antwoord krijgen."

En die vragen zijn velerlei. "Die gaan heel vaak over ‘verandering’ en over nieuwe manieren om met een sector en wereld in volle evolutie om te gaan”, zegt Tom Vandooren. “Medewerkers én klanten hebben nu heel andere behoeften dan enkele jaren geleden. Veel social-profitorganisaties zijn bezig met zich te positioneren in die nieuwe omgeving en met projecten om hun mensen daarbij te betrekken. Maar ‘Quest Academy & Friends’ wil verder gaan dan de pure HR-thema’s, zoals management en leiderschap. Als bijvoorbeeld bij een van de partners vanuit de poetsdienst een mooie innovatie wordt ontwikkeld, kan dat zeker ook gedeeld worden. Alles kan dus, tot en met ideeën die op de werkvloer zijn ontstaan. Want anders blijven we op het kaderniveau hangen, en dat is ons te eng."

Momenteel organiseren de verschillende partners een aantal vormingen. Dat is het begin van de ‘Quest Academy & Friends. Maar voorts is ‘the sky the limit’ als het om de invulling van de kalender gaat, benadrukt Tom Vandooren. "We willen niet zomaar gezellige netwerkmomenten organiseren; die zijn vaak te vrijblijvend. Het gaat ons om de dialoog en andere vormen van leren, bijvoorbeeld via inleefstages, bij elkaar op bezoek gaan enzovoort. De komende weken en maanden gaan we dat concreter invullen."

Zachte sector met ‘harde’ uitdagingen

Quest-it zelf bestaat bijna dag op dag vijf jaar en is inmiddels een groep, met uitvalsbasis in Roeselare, met een Consult-, Coaching-, Select- en Academy-afdeling. "Van bij het begin wilden we zo breed mogelijk gaan op het vlak van HRM bij social-profitorganisaties”, zegt Tom Vandooren. “Vandaar de vier poten, die elk hun eigen gezicht hebben. Wij willen organisaties kunnen begeleiden van het zoeken naar tot en met het uitstromen van mensen, en alles daar tussenin."

Tom Vandooren is met Quest-it gestart met ruime bagage als leidinggevende en personeelsverantwoordelijke in de social profit. "Ik merkte dat er een grote kloof bestond tussen de consultingwereld en de kmo’s in de social profit. Die kloof wilden wij met Quest-it dichten. We kenden die bedrijfscultuur en de problemen waarmee die kmo’s kampen en besloten om ons – in tegenstelling tot veel andere consultancykantoren – uitsluitend op de social profit toe te leggen."

De social profit wordt nog vaak de ‘zachte sector’ genoemd, maar kampt grosso modo met dezelfde uitdagingen als een ‘commercieel’ bedrijf. Nood aan schaalvergroting en professionalisering, een grote budgettaire druk, noem maar op. "Op een ‘zachte’ manier is het soms een ‘harde’ sector", weet Tom Vandooren. "Ik merk heel veel engagement en betrokkenheid bij verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychologen, opvoeders, ... én het management. Maar de omgeving verandert heel snel en ook binnen die sector neemt het ‘marktdenken’ toe – wat niet per definitie slecht hoeft te zijn. Veel organisaties worstelen daarmee, ook op het vlak van human resources, bijvoorbeeld bij werving en selectie. Ook op dat vlak is in de social profit – zeker in kleinere organisaties – nog ruimte voor meer onderbouwing en professionalisering. Goed, er was een (te) kleine instroom van zorgprofielen, waardoor organisaties soms redeneerden dat ze niet te kieskeurig mogen zijn. Maar op de lange termijn wreekt zich dat toch, denken wij."

En ondanks die instroom- en budgettaire druk stijgt de tewerkstelling binnen de social profit. De drie zorgpartners binnen ‘Quest-it Academy & Friends’ alleen al stellen duizenden mensen te werk. "En dat is vrij stabiele tewerkstelling", besluit Tom Vandooren. "Een zorgbedrijf kan immers niet delokaliseren. De ‘harde’ sector zoekt bovendien steeds meer toenadering tot de social-profitsector. Beide kunnen van elkaar leren, op HR- en technisch vlak, en samenwerken, bijvoorbeeld op het vlak van innovatie."

(jd) - Foto: (gf/pb) - Meer info: www.quest-it.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.