West-Vlaamse arbeidsmarkt toont voorzichtig herstel

Er mag ook eens goed nieuws komen van de arbeidsmarkt. Zo zijn er in West-Vlaanderen momenteel bijna 2 procent meer openstaande jobs dan in dezelfde periode van vorig jaar. Maar er zijn wel regionale verschillen, en het is maar de vraag of de positieve trend zich doorzet.

12 juni 2015

Delen

“Vooral voor middengeschoolde profielen zijn er meer jobs.” (Robert De Clercq, provinciaal directeur VDAB West-Vlaanderen)

Nemen we even de regio Brugge: daar noteerde de VDAB in april 5.158 openstaande functies; 4,3% meer dan vorig jaar. “We kunnen die stijging extrapoleren naar de hele provincie, waar we globaal een stijging zien van het aantal ontvangen vacatures”, zegt Robert De Clercq, provinciaal directeur van de VDAB West-Vlaanderen. “We blijven in West-Vlaanderen, met een stijging van 1,6%, evenwel onder het Vlaamse gemiddelde van +4,4% en er zijn ook regionale verschillen.”

Terwijl er in de regio Brugge dus 4,3% meer vacante jobs waren in april ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, en in de regio Kortrijk-Roeselare +3,8%, zag de VDAB in Oostende-Westhoek een daling met 4,8%. “De regio Oostende volgt dus die positieve trend niet, terwijl dat in de eerste drie maanden van dit jaar bijvoorbeeld wel nog het geval was.”

Naast de globale toename van vacatures in onze provincie, daalde de werkloosheid in april ook nog eens in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar met 0,6%. Vergeleken met maart gaat het zelfs om -4,3%. “West-Vlaanderen doet hiermee beter dan de rest van Vlaanderen, en dat komt vooral door de daling in de regio’s Brugge en Kortrijk-Roeselare. Oostende laat een lichte stijging zien wat de jaar-op-jaarcijfers betreft, maar ten opzichte van maart 2015 daalde de werkloosheid met 2,4%.”

Vooral middengeschoolden

De sterkste stijging in vacatures ziet de VDAB West-Vlaanderen bij de ‘middengeschoolde profielen’ en in de sector van de groot- en kleinhandel. In de meeste industriële sectoren is een licht herstel merkbaar. Horeca en toerisme gaan een klein beetje achteruit, en ook bij jobs zonder studievereisten is een lichte daling in het aantal vacatures merkbaar.

“In welke mate we van een positieve trend kunnen spreken, valt nog te bezien. Sowieso bevinden we ons nog onder het niveau van 2008, toen de crisis losbarstte”, legt Robert De Clercq uit. “De toename van de uitzendactiviteiten is altijd een goede indicator, maar we zien ook een versterking in het ‘vaste circuit’.”

Ook al positief is de daling van de jeugdwerkloosheid bij jongeren onder de 25 jaar, stelt Robert De Clercq, met 3,3% ten opzichte van maart 2014. “Vooral de stijging van langdurige werkloosheid – langer dan twee jaar – en van werkloosheid bij vijftigplussers, door de gewijzigde federale maatregelen, vraagt nu onze aandacht. Nochtans neemt de werkzaamheidsgraad bij vijftigplussers globaal toe; we zien veel betere activeringscijfers bij de categorie 50-55.”

Kortom: algemeen is het een gunstige evolutie; vorig jaar waren de perspectieven nog minder rooskleurig. Maar er zijn regionale verschillen en er blijven uitdagingen genoeg voor.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.