Wat is omgekeerd woonkrediet? Eten we straks ons huis op?

Omgekeerd woonkrediet is een hypotheekformule waarbij huiseigenaars hun woonst omzetten in kapitaal. In Nederland, waar het systeem al langer bestaat, wordt het een ‘opeethypotheek’ genoemd. In België bestaat het systeem nog niet, maar Open-VLD kamerlid Maggy De Block dient alvast een wetsvoorstel in om het ook in België mogelijk te maken.

25 november 2011

Delen

Maggy De Block
“Omgekeerd woonkrediet zou vooral ten goede komen aan huiseigenaars die door hun andere reserves heen zitten” (Maggy De Block, kamerlid Open VLD)

Een studie van de katholieke Hogeschool Leuven (KHL) bracht aan het licht dat de helft van de Vlamingen er geen graten in ziet zijn huis te gelde te maken, mocht dat nodig zijn om na het pensioen de levensstandaard te garanderen.

‘Veel Belgen gaan ervan uit dat ze na hun pensioen aan welvaart zullen inboeten als ze tijdens hun loopbaan niet zelf investeren in bijkomende middelen. Een eigen huis is er daar één van, en blijkbaar zijn de Belgen massaal bereid dat huis te gelde te maken als dat nodig zou blijken’, zegt KHL-onderzoeker Robrecht Van Goolen.

Bank wordt eigenaar

Bij een omgekeerd woonkrediet wordt de bank geleidelijk aan eigenaar van de woning. In ruil wordt een vast bedrag uitgekeerd. Bij overlijden wordt het resterende bedrag aan de nabestaanden uitgekeerd, zodat er ook iets van een erfenis overblijft. Dat is het verschil met een lijfrentehypotheek, waarbij de nabestaanden niets overhouden. Bovendien neemt de bank ook het risico op lang leven op zich. Het geld dat zo ter beschikking komt, betekent voor veel gepensioneerden meer dan zomaar een extraatje, blijkt uit de bevraging.

‘Het uitgekeerde bedrag zou voor twee derde besteed worden aan het eigen levensonderhoud, zeg maar zorg en gezondheid. Slechts een derde gaat naar consumptie en comfort’, aldus Van Goolen.

Nog niet toegelaten

Vooralsnog laat de Belgische hypotheekwetgeving dergelijke opeethypotheken nog niet toe, maar als het van Open VLD-kamerlid Maggy De Block afhangt, komt daar verandering in. Zij diende een voorstel in om de wet te wijzigen. De Block: ‘Zo’n maatregel heeft een wettelijk kader nodig: kun je een opeethypotheek opzeggen? Mag het huis verhuurd worden? Wat is de looptijd van een dergelijk contract? Bovendien is het cruciaal dat de waarde van het huis door een onafhankelijke instantie wordt geschat.’

Ook Karel Stroobants, oud-voorzitter van de Belgische Vereniging voor Pensioenfondsen, is voor het idee te vinden: ‘In België leeft nog al te zeer het idee dat je bij leven een kapitaal bij elkaar moet krijgen om door te geven aan je kinderen. Een huis, bijvoorbeeld. Waarom dat huis niet bij leven inzetten om je levensstandaard op peil te houden?’

Geen extra pensioenpijler

SP.A-kamerlid Hans Bonte heeft bedenkingen. ‘Ik heb er niets tegen dat mensen hun huis, dat tenslotte een vorm van kapitaal is, op die manier te gelde maken. Maar men mag niet de indruk wekken dat het een extra pensioenpijler vormt. Het lijkt me niet opportuun om deze vorm van krediet fiscaal te stimuleren. Een versterking van de wettelijke pensioenen blijft nodig.’

Het omgekeerd woonkrediet lijkt alvast niet bedoeld om een zoveelste pensioenpijler te vormen, al was het maar omdat niet àlle Belgen bij hun pensionering een huis bezitten. ‘Omgekeerd woonkrediet zou vooral ten goede komen aan huiseigenaars die door hun andere reserves heen zitten’, zegt De Block. ‘Beleidsmakers zouden er tegelijk voor moeten zorgen dat de wettelijke pensioenen garanderen dat gepensioneerden op hun oude dag niet in de armoede terechtkomen.’

(ml) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.