Terug naar overzicht
Vorige

7 van 87

Volgende
Volgend artikel:

Schoonmaker

Wat doet en verdient een medisch secretaris?

De medisch secretaris (m/v) staat in de frontlinie van administratieve taken die essentieel zijn voor een vlotte werking van medische praktijken en instellingen. Van het beheren van patiëntendossiers tot het coördineren van afspraken, deze onmisbare professional is de spil waaromheen het dagelijkse reilen en zeilen van een medische faciliteit draait. Maar... wat moet je gestudeerd hebben om op een medisch secretariaat aan de slag te kunnen, welke opportuniteiten liggen er voor het grijpen én welk salaris krijgen zij? Een overzicht.
Het beroep van een medisch secretaresse

Wat doet
een medisch secretaris?

Een medisch secretaris (m/v) staat in voor een breed scala aan taken die de efficiëntie van een medische praktijk ondersteunen. Dit omvat het beantwoorden van telefoons, het ontvangen van patiënten, het inplannen van afspraken, het beheren van patiëntendossiers, facturatie en verzekeringsclaims afhandelen, en samenwerken met andere zorgverleners om de beste zorg voor patiënten te garanderen.

Concreet bestaat hun takenpakket uit:

  • Telefonie en mailverkeer: het beantwoorden van telefoontjes en e-mails van patiënten, collega's en andere instanties.
  • Patiëntenbeheer: het maken van afspraken, registreren van patiëntgegevens, beheren van patiëntendossiers en zorgen voor de facturatie.
  • Ondersteuning van de arts: assisteren bij consultaties, het voorbereiden van patiëntendossiers en opmaken van medische brieven.
  • Logistieke taken: bestellen van medisch materiaal, beheren van de agenda van de arts en zorgen voor de naleving van hygiënevoorschriften.

Kortom, ze zijn de spil van communicatie en organisatie binnen een medische omgeving.

Een job op jouw lijf geschreven? Dan zijn deze werkgevers op zoek naar jou!
#

Wat moet een medisch secretaris
gestudeerd hebben?

Om aan de slag te gaan als medisch secretaris (m/v) in België, is een diploma secundair onderwijs vereist, bij voorkeur in een richting zoals medisch secretariaat of administratie.

Er zijn verschillende (hoge)scholen, opleidingscentra en instituten die opleidingen aanbieden in medisch secretariaat, waarbij studenten worden voorbereid op de specifieke taken en verantwoordelijkheden van deze functie. Doorgaans duren deze opleidingen 1 à 2 jaar en omvatten ze vakken als medische terminologie, patiëntenbeheer, administratie en informatica.

Daarnaast zijn er ook kortdurende cursussen beschikbaar die je in specifieke aspecten van het medisch secretariaat kunnen bijscholen, zoals medische facturatie of privacywetgeving.

illustration-books

Hoe word je
een medisch secretaris?

Voordat men als medisch secretaris (m/v) aan de slag kan, is ervaring in administratieve functies vaak een vereiste. Dit kan variëren van algemene administratieve rollen tot specifieke ervaring binnen de gezondheidszorg.

Een grondige kennis van medische terminologie en procedures is tevens een pluspunt. Sommige werkgevers kunnen tenslotte certificeringen of aanvullende opleidingen vereisen.


FOMO! Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

22 vacatures beschikbaar voor medisch secretaris

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een medisch secretaris hebben?

Als medisch secretaris moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Effectieve communicatie is cruciaal bij het omgaan met patiënten en andere zorgverleners.
Het vermogen om meerdere taken tegelijkertijd te beheren en prioriteiten te stellen is van onschatbare waarde.
Een goed begrip van medische terminologie en procedures is noodzakelijk om effectief te kunnen functioneren.
Kennis van software voor medisch beheer en kantoorapplicaties is essentieel.
Medische gegevens zijn gevoelig en het is belangrijk om de privacy van patiënten te waarborgen.
De medische omgeving kan hectisch zijn, dus het vermogen om kalm te blijven onder druk is belangrijk.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van medisch secretaris?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een medisch secretaris. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als medisch secretaris verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een medisch secretaris?

Het gemiddelde bruto maandloon voor een medisch secretaris (m/v) in België varieert, afhankelijk van ervaring, locatie en werkgever. Over het algemeen ligt het salaris tussen 2.000 euro en 2.500 euro bruto per maand.

Medisch secretarissen met een specialisatie verdienen vaker een hoger loon. Zo verdient een medisch secretaris in een ziekenhuis gemiddeld 2.500 euro per maand, terwijl een medisch secretaresse bij een farmaceutisch bedrijf gemiddeld 2.700 euro per maand verdient.

Extra

Naast het maandsalaris genieten medisch secretarissen regelmatig ook van extralegale voordelen, zoals: een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, een aanvullend pensioen, vakantiegeld, een anciënniteitspremie, een groepsverzekering en een vergoeding voor woon-werkverkeer.

Sommige werkgevers bieden tenslotte ook flexibele werkregelingen aan medisch secretaresses, zoals telewerken of flexibele uren. Dit kan helpen om een goede balans tussen werk en privéleven te behouden.

Krijg jij het loon en de extralegale voordelen waar je recht op hebt? Vergelijk het snel, met het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een medisch secretaris
2.300 /maand
Minimum €2.000
Maximum €2.700
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Hospitalisatieverzekering
  • Maaltijdvergoeding
  • Maaltijdcheques
  • Aanvullend pensioen
  • Vakantiegeld
  • Groepsverzekering
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Flexibele werkuren
  • Thuiswerk