Wat doet en verdient een tandartsassistent(e)?

In zijn liedje ‘Het is altijd lente’ zingt Peter de Koning over de tandartsassistent(e), maar... wat doet hij/zij precies? Wat zijn de verantwoordelijkheden, opleidingsvereisten, benodigde vaardigheden en specialisatiemogelijkheden verbonden aan deze job? En ook: hoeveel verdient een tandartsassistent(e) gemiddeld in België?
Het beroep van tandartsassistent(e)

Wat doet
een tandartsassistent(e)?

Een tandartsassistent(e) staat in voor verschillende taken die de tandarts helpen bij de behandeling en zorg voor patiënten. Dit omvat het assisteren van de tandarts tijdens ingrepen en het voorbereiden van de behandelruimte. Ze nemen röntgenfoto's, steriliseren instrumenten en zorgen voor het beheer van de patiëntendossiers.

Daarnaast verstrekken ze instructies aan patiënten over mondhygiëne en voeren ze administratieve taken uit, zoals het plannen van afspraken en het afhandelen van betalingen.

Concreet omvat hun takenpakket:

  • Onthaal en administratie: patiënten begroeten, afspraken maken en bevestigen, patiëntendossiers beheren, facturen en betalingen verwerken.
  • Voorbereiding van de behandelkamer: instrumenten en materialen steriliseren, behandelkamer klaarmaken voor de patiënt, voorraadbeheer.
  • Assisteren bij behandelingen: de tandarts helpen bij het uitvoeren van behandelingen, instrumenten aanreiken, afzuigen, patiënt geruststellen.
  • Nazorg: patiënten instrueren over mondhygiëne, afspraken maken voor nacontroles.
Een job op jouw lijf geschreven? Deze tandartsen zijn op zoek naar een nieuwe (m/v) assistent!
#

Wat moet een tandartsassistent(e)
gestudeerd hebben?

In België kan men een opleiding tot tandartsassistent(e) volgen aan verschillende instituten, waaronder secundaire scholen en gespecialiseerde opleidingscentra. De opleiding omvat theoretische kennis en praktische training in tandheelkundige procedures, hygiënevoorschriften en administratieve taken.

Om tandartsassistent(e) te worden, kan je enerzijds een beroepsopleiding volgen in het secundair onderwijs. De meest courante opleidingen zijn:

  • TSO Tandartsassistent(e): 7 jaar
  • BSO Tandartsassistent(e): 5 jaar

Naast deze beroepsopleidingen zijn er ook kortere opleidingstrajecten beschikbaar, zoals:

  • Certificaat Tandartsassistent(e): 1 jaar
  • Postgraduaat Tandartsassistent(e): 1 jaar

illustration-books

Hoe word je
een tandartsassistent(e)?

Hoewel er geen specifieke voorgaande jobs zijn die noodzakelijk zijn om tandartsassistent(e) te worden, is het volgen van een erkende opleiding essentieel. Ervaring in de gezondheidszorg of administratieve functies kunnen wel een pluspunt zijn.

Ter vergelijking: Wat doet en verdient een (m/v) tandarts?

Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren
illustration

49 vacatures beschikbaar voor tandartsassistent(e)

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een tandartsassistent(e) hebben?

Als tandartsassistent(e) moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Het kunnen assisteren van tandartsen bij verschillende procedures. Instrumenten en materialen kunnen steriliseren en klaarmaken.
Het efficiënt beheren van afspraken, dossiers en materialen.
Duidelijk en vriendelijk kunnen communiceren met patiënten en collega's.
Kennis van en strikte naleving van hygiënevoorschriften. Steriel kunnen werken.
Goed kunnen samenwerken met tandartsen en ander medisch personeel.
Diverse protocollen en richtlijnen nauwkeurig kunnen opvolgen.
Zich kunnen aanpassen aan verschillende patiënten en tandartsen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van tandartsassistent(e)?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een tandartsassistent(e). Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als tandartsassistent(e) verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een tandartsassistent(e)?

Het gemiddelde bruto maandloon voor een tandartsassistent(e) in België varieert, maar ligt doorgaans tussen 2.000 euro en 2.500 euro.

Meer gespecialiseerde tandartsassistenten kunnen in principe een hoger salaris verwachten, tot 2.800 euro/maand, afhankelijk van hun specifieke specialisatie, ervaring en locatie van tewerkstelling.

Extra

Wat extralegale voordelen betreft, genieten tandartsassistenten in België meestal ook van een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, een groepsverzekering (in de vorm van een aanvullend pensioenplan of een levensverzekering), vakantiegeld en een eindejaarspremie.

Sommige werkgevers bieden hun tandartsassistenten flexibele werktijden aan, waardoor ze hun werkuren kunnen aanpassen aan hun persoonlijke behoeften en verplichtingen. Telewerken kan ook worden aangeboden als optie, waardoor tandartsassistenten de mogelijkheid hebben om vanuit huis te werken, wat flexibiliteit en een betere balans tussen werk en privéleven biedt, maar dit is zeker niet altijd mogelijk.

Krijg jij je verdiende loon en extralegale voordelen? Maak de vergelijking via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een tandartsassistent(e)
2.300 /maand
Minimum €2.000
Maximum €2.800
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Hospitalisatieverzekering
  • Maaltijdcheques
  • Groepsverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Vakantiegeld
  • Eindejaarspremie
  • Flexibele werkuren