Terug naar overzicht
Vorige

6 van 92

Volgende
Volgend artikel:

Accountmanager

Wat doet en verdient een kinesist?

Wat doet een kinesist of fysiotherapeut precies? Welke opleiding is nodig en hoe kan je dit beroep uitoefenen? Wat zijn de vereiste vaardigheden en mogelijke specialisaties? En ... hoeveel verdient een kinesist in België?
Het beroep van kinesist

Wat doet
een kinesist?

Een kinesist, ook wel fysiotherapeut genoemd, behandelt patiënten die last hebben van bewegingsproblemen of pijn in spieren en gewrichten. Dit kunnen mensen zijn die herstellen van een operatie, een ongeval of een sportblessure, maar ook mensen met chronische aandoeningen zoals artritis of rugklachten.

Kinesisten werken met mensen van alle leeftijden, van baby's tot senioren, en met een breed scala aan aandoeningen. Hij/zij stelt een behandelplan op voor patiënten, bestaande uit oefeningen en therapieën om de mobiliteit te verbeteren en pijn te verminderen.

Concreet bestaat het takenpakket van een kinesist uit...

  • ... onderzoek: hij/zij analyseert de klachten van de patiënt en voert tests uit om de oorzaak van de pijn of beperking te bepalen.
  • ... het opstellen van een behandelplan, op basis van het onderzoek: dit kan bestaan uit oefeningen, manuele therapie, elektrotherapie, of andere behandelingen.
  • ... de behandeling, volgens het gemaakte behandelplan: hij/zij doet oefeningen met de patiënt, past manuele technieken toe, of gebruikt specifieke apparatuur.
  • ... voorlichting en advies: over hoe de patiënt zijn/haar klachten kan voorkomen of verminderen.
  • ... revalidatie: begeleiding van patiënten tijdens het revalidatieproces na een operatie, blessure of andere aandoening.
Op zoek naar een job als (m/v) kinesist? Bekijk alle openstaande vacatures en... go for happy!
#

Wat moet een kinesist
gestudeerd hebben?

Om kinesist te worden in België moet je een masterdiploma in de kinesitherapie behalen. Deze opleiding duurt in totaal 5 jaar: 3 jaar als academische bachelor, 2 jaar als master.

Tijdens de studie komen zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden aan bod. Je leert over anatomie, fysiologie en verschillende behandelmethodes. Ook loop je vele uren stage om praktijkervaring op te doen.

illustration-books

Hoe word je
een kinesist?

Om als kinesist te kunnen werken, moet je eerst de vereiste masteropleiding afronden. Daarna krijg je automatisch een erkenning – uitgereikt door de Vlaamse Overheid (Departement Zorg), de Federatie Wallonië-Brussel of de Duitstalige Gemeenschap – én een visum, afgeleverd door de FOD Volksgezondheid.

Wil je aan de slag met een bijkomende specialisatie in een van de bijzondere beroepsbekwaamheden – zoals pediatrische, perinatale, neurologische, manuele, cardiovasculaire of respiratoire kinesitherapie – dan moet je zelf nog een bijkomende erkenning aanvragen.

Daarnaast moet je geregistreerd staan bij het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). Dit is een verplicht proces waarbij je als kinesist erkend wordt en een Riziv-nummer krijgt.


Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren
illustration

126 vacatures beschikbaar voor kinesist

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een kinesist hebben?

Als kinesist moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Je moet duidelijk kunnen uitleggen welke behandelingen je gaat uitvoeren en patiënten op hun gemak kunnen stellen.
Het opstellen van een effectief behandelplan vereist een goede analyse van de problemen van de patiënt.
Een diepgaande kennis van de menselijke anatomie, fysiologie en pathologie is noodzakelijk. Deze kennis stelt je in staat om de bron van pijn en bewegingsproblemen te begrijpen en de juiste behandelingen te kiezen.
Je moet begripvol zijn en je kunnen verplaatsen in de situatie van de patiënt.
Het uitvoeren van therapieën vereist goede motorische vaardigheden.
Patiënten herstellen vaak niet in één keer. Je moet geduld hebben tijdens het behandelproces.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van kinesist?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een kinesist. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als kinesist verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een kinesist?

Het gemiddelde bruto maandloon van een kinesist in België varieert afhankelijk van ervaring en specialisatie, maar ligt doorgaans tussen 2.500 euro en 3.500 euro.

Kinesisten met een eigen praktijk kunnen mogelijk meer verdienen. Specialisaties, zoals sportkinesitherapie of manuele therapie, kunnen ook leiden tot hogere inkomens, die bruto tot 5.000 euro per maand kunnen gaan.

Extra

Wie als kinesist in loondienst werkt, kan naast zijn/haar maandloon verschillende extralegale voordelen ontvangen. Deze voordelen variëren behoorlijk, maar de meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering en ecocheques.

Hoewel dit minder vaak voorkomt in de gezondheidszorg, kunnen kinesisten met een leidinggevende positie of veel buitendienstactiviteiten een bedrijfswagen en een tankkaart (of laadpas) ter beschikking krijgen via hun werkgever.

Sommige kinesisten komen bovendien in aanmerking voor een bonus, afhankelijk van hun prestaties en de doelen van de praktijk of instelling waar ze werken. En hoewel kinesisten meestal in persoon met patiënten werken, bieden sommige werkgevers toch ook flexibele werktijden of de mogelijkheid om bepaalde administratieve taken thuis uit te voeren.

Zelfstandige kinesisten met een eigen praktijk profiteren dan weer van bepaalde fiscale voordelen en aftrekbare kosten, zoals investeringen in apparatuur en praktijkruimte.

Vergelijk je loon met dat van anderen: verdien jij zoals het hoort?
Gemiddelde brutosalaris van een kinesist
3.150 /maand
Minimum €2.500
Maximum €5.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Groepsverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Ecocheques
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Bonus/commissie
  • Flexibele werkuren
  • Thuiswerk