Waarom willen jongeren anno 2010 een eigen zaak starten?

Jongeren die een eigen zaak willen starten, zien hun toekomst erg rooskleurig tegemoet, omdat zij ervan uitgaan als zelfstandige meer te zullen verdienen. Voor 55 procent is dat hét argument om de stap naar een eigen zaak te zetten.

1 april 2010

Delen

Snel veel geld verdienen
"Meer verdienen is dé reden om zelfstandige te worden"

'Rijke' zelfstandige

Vier op de tien denken dat zelfstandigen ronduit veel geld verdienen. Een vijfde meent dat ze belastingen ontduiken. Acht procent gaat zelfs zo ver om te stellen dat zelfstandigen niet aan de maatschappij bijdragen, al vindt 68 procent dat ondernemers wel een bijdrage leveren.

Een derde van de jongeren die op dit moment een eigen zaak wil opstarten, weet daarentegen niet dat je een cursus bedrijfsbeheer op zak moet hebben als je als ondernemer wil beginnen. Nochtans vinden zeven op de tien dat ondernemers hun beroepskennis zouden moeten bewijzen. Zes op de tien zien zelfs heil in een verplicht ondernemersexamen.

Vrijheid troef

Naast de factor geld speekt de vrijheid die ondernemers in hun job hebben jongeren aan. Zelf kiezen wanneer en voor wie je werkt, is voor de helft een van de voordelen van zelfstandige zijn. De helft ziet het ook zitten om leiding te geven, 19 procent werkt daarenboven niet graag voor een baas. Slechts een kwart ziet status en aanzien als een reden om ondernemer te worden. Dan weegt het feit van zelf iets te creëren zwaarder door (39 procent). Opmerkelijk is dat een kwart van de jongeren het feit dat je als zelfstandige veel van de belastingen ‘kan aftrekken’ als een van de voordelen beschouwt.

Grafiek: Voordelen van zelfstandig zijn volgens jongeren

Opvallend echter is dat 16 procent van de jongeren geen enkel argument overtuigend genoeg vindt om voor een eigen zaak te gaan. Dat is een pak meer dan de 6 procent die geen enkel voordeel ziet aan werken in loondienst. Vooral loonzekerheid (69 procent) motiveert jongeren om als werknemer aan de slag te gaan. De betaalde vakantiedagen waarvan je in loondienst geniet, kan 60 procent van hen bekoren. Ook het feit van vaste uren te hebben en minder risico te dragen, spreekt in het voordeel van werken voor een werkgever.

Zelf starten?

Wie een eigen zaak wil starten, kan zich via de Unizo Startersservice optimaal voorbereiden op zijn ondernemersavontuur. Via de startstimulator kan je online volledig gratis een ondernemingsplan en een financieel plan opstellen. Maar je kan ook inchecken voor een persoonlijk gesprek met een startinstructeur.

Meer info vind je op www.unizo.be/starters. Info over de Unizo Onderwijsvakmansroute vind je op www.ondernemendeschool.be.

(ks)  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.