Waar in België verdien je het meest?

Voor deze vierde editie van de Jobat Loonwijzer verzamelde het onderzoeksbureau Ipsos Marketing meer dan 30.000 individuele interviews over het loon, de extralegale voordelen en de jobtevredenheid van werknemers in België.

9 oktober 2014

Delen

De werkende Belg verdient gemiddeld 3.176 euro bruto per maand, zo blijkt. Het mediaanloon ligt een stukje lager. Dat bedraagt 2.824 euro bruto, wat betekent dat de ene helft van de werkende Belgen meer verdient en de andere helft minder.

Waar verdien je het meest?

 1. Brussel: 3.496 euro
 2. Vlaams-Brabant: 3.294 euro
 3. Waals-Brabant: 3.254 euro
 4. Antwerpen: 3.182 euro
 5. Oost-Vlaanderen: 3.005 euro
 6. Limburg: 2.914 euro
 7. West-Vlaanderen: 2.906 euro
 8. Luik: 2.771 euro
 9. Luxemburg: 2.751 euro
 10. Henegouwen: 2.731 euro
 11. Namen: 2.720 euro

Brutoloon het hoogst in Brussel

Het hoogste gemiddelde brutoloon vinden we in de regio Brussel: gemiddeld 3.496 euro, een lichte stijging tegenover het resultaat van vorig jaar (3.464 euro). De hoge lonen in deze regio zijn te verklaren door de sterke aanwezigheid van de beter betalende sectoren: internationale instellingen, chemie en petrochemie en farmaceutica. Energie- en waterbedrijven en de financiële sector vullen het lijstje van de beste betalers aan. De laagste brutolonen krijg je in de land- en tuinbouw, toerisme en horeca.

Het op één na hoogste gemiddelde brutoloon verdien je in de provincie Vlaams-Brabant (3.294 euro, tegenover 3.195 euro vorig jaar); Waals-Brabant volgt op de derde plaats met een gemiddeld brutoloon van 3.254. Het gemiddelde brutoloon ligt in Vlaanderen het laagst in West-Vlaanderen (2.906 euro); in Wallonië is de provincie Namen de nationale hekkensluiter met een gemiddelde brutoloon van 2.720 euro.

De evolutie van het brutoloon is nog steeds grotendeels leeftijdsgebonden. Gedurende de loopbaan stijgt het bruto maandloon met gemiddeld 71 procent. De grootste loonsprong zie je tussen 4 tot 5 jaar ervaring en 6 tot 10 jaar ervaring enerzijds, en tussen 6 tot 10 jaar ervaring en 11 tot 15 jaar ervaring anderzijds, met telkens een gemiddelde stijging van 13 procent.

Voordelen

Naast het brutoloon vormen de extralegale voordelen een aanzienlijk onderdeel van het verloningspakket. Gemiddeld ontvangt een Belgische werknemer vier extralegale voordelen. Het populairst zijn maaltijdcheques of een bedrijfsrestaurant met verlaagde prijzen: 65 procent van de werknemers kan hier gebruik van maken. Iets meer dan de helft geniet via de werkgever van een hospitalisatieverzekering. Andere veel voorkomende voordelen zijn een groepsverzekering, de terugbetaling van woon-werkverkeer, ecocheques of andere bonnen, een gsm-abonnement of een laptop.

Bedrijfswagens zijn een voordeel voor één werknemer op de vier. Of een werknemer een bedrijfswagen krijgt, hangt vooral van de functie en van de sector af. In de consultancysector en de buitenverkoop rijden twee op de drie werknemers met een bedrijfswagen, terwijl dat voordeel in de onderwijssector bijna onbekend is. Consultants zijn ook de kampioenen van het thuiswerk: 68 procent maakt van dat voordeel gebruik, terwijl dat bij administratieve functies slechts 7 procent is.

Vergelijk je loon

Verdien je genoeg? Meer of minder dan het gemiddelde? Hoeveel zal je binnen tien jaar verdienen? Betaalt een andere sector echt beter? Je ontdekt de antwoorden online op www.jobat.be/loonwijzer.

 

>> Download de volledige resultaten van de Loonwijzer 2014 (pptx - 4 Mb) 

(wv/kv) 

Over de Jobat Loonwijzer
Jobat Media en marktonderzoeksbureau Ipsos bevroegen dit jaar 30.143 werkende Belgen over hun salaris via een online enquête. De respondenten (51% man, 49% vrouw) hebben gemiddeld 15 jaar ervaring op de arbeidsmarkt en werken gemiddeld 8 jaar bij hun huidige werkgever. 36 procent heeft een diploma secundair onderwijs, 43 procent heeft een bachelor, 23 procent heeft een master. Zeven op de tien respondenten zijn bediende.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.