Vrijwillig het leger in? Dit moet je weten!

Anno 2010 boden zich 768 kandidaten aan voor de vrijwillige legerdienst. Lijkt Defensie wel iets voor jou? Zin om vrijwillig bij het leger te gaan? Wel, dit is wat je moet weten …

11 februari 2011

Delen

Leger

Wat is de vrijwillige militaire inzet?

De vrijwillige militaire inzet – afgekort als EVMI en in de volksmond ook wel ‘de vrijwillige legerdienst’ genoemd – werd eind 2009 ingevoerd door minister van Defensie Pieter De Crem. Jongeren kunnen sinds oktober 2010 vrijwillig een militaire dienst vervullen in het Belgisch leger. Op die manier wil men laaggeschoolde jongeren meer kansen geven op werk, in het leger of daarbuiten. Men kan zich kandidaat stellen voor de drie personeelscategorieën: tot 26 jaar voor officier en tot 24 jaar voor onderofficier en ‘vrijwilliger’ (soldaat of matroos).

Wat zijn de voordelen?

Eerst en vooral is het via de vrijwillige militaire inzet gemakkelijker om toegang te krijgen tot het leger. De kandidaten moeten weliswaar slagen voor dezelfde testen als de andere kandidaat-militairen, maar de toekenning van de vacante plaatsen gebeurt anders. Geschikte kandidaten worden aangeworven in volgorde van inschrijving, en niet in volgorde van puntentotaal zoals dat bij de beroepsmilitairen het geval is.

Daarnaast zijn de uitstapmogelijkheden bij de vrijwillige militaire inzet groter. Een vrijwilliger krijgt de garantie dat hij binnen de drie dagen het leger kan verlaten. Tijdens de eerste zes maanden – die ook tellen als wachttijd – kan een vrijwilliger bovendien zijn werkloosheidsuitkering of kindergeld behouden. Hij krijgt een gratis uitrusting, voeding en logement. Zoals voor alle militairen zijn het woon-werkverkeer met het openbaar vervoer en medische zorgen kosteloos. Ook een hospitalisatieverzekering behoort tot de voordelen.

Hoeveel verdien je?

Van de soldij van een vrijwiller koop je aanvankelijk niet veel. Tijdens de eerste zes maanden krijgen de rekruten 7,12 euro per dag. Let wel, dit komt bovenop een eventuele uitkering (werkloosheid, kindergeld, ...). Na zes maanden ontvangt een vrijwilliger hetzelfde loon als een andere rekruut. Het basisnettoloon van een soldaat of matroos bedraagt dan iets minder dan 1.350 euro. Na maximum drie jaar - vier voor officieren en onderofficieren - loopt de vrijwillige legerdienst af. Mits een positieve beoordeling kan je binnen Defensie aan de slag te blijven als militair.

In beeld

  

In cijfers

  • 768 kandidaten boden zich in 2010 aan voor de 155 plaatsen die Defensie openzette voor de vrijwillige legerdienst.
  • 103 kandidaten ging anno 2010 effectief in opleiding.
  • 1 op 2 gaf er ondertussen de brui aan.
  • 34 % van de beschikbare Nederlandstalige plaatsen werd anno 2010 ingevuld.
  • Defensie reserveert in 2011 precies 245 plaatsen voor de Vrijwillige Militaire Inzet.
  • Het bedrag dat vrijwillige rekruten de eerste zes maanden ‘verdienen’ per dag: 7,12 euro. Daarna stijgt het basisloon tot 1.350 euro netto per maand.
               

Waar inschrijven?

Inschrijven voor de vrijwillige militaire inzet kan via de website van Defensie (www.mil.be/jobsite). Wie nog in aanmerking wil komen voor de indiensttreding op 2 mei dient zich in te schrijven voor 12 maart 2011.               

(mo) – Foto’s: (kb)                

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.