Terug naar overzicht
Vorige

86 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Vertegenwoordiger

Wat doet en verdient een maintenance manager?

In de complexe wereld van industrie en productie is een maintenance manager een essentiële schakel om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft draaien. Deze professionals dragen de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van machines, installaties en infrastructuren in diverse sectoren. Hieronder duiken we dieper in op de rol van een maintenance manager, inclusief hun taken, opleidingsvereisten, loopbaantraject, benodigde vaardigheden, specialisatiemogelijkheden én het salaris.
maintenance manager

Wat doet
een maintenance manager?

Maintenance managers zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van machines, installaties en systemen. Ze zorgen ervoor dat deze in goede conditie blijven en dat ze optimaal kunnen functioneren. Maintenance managers hebben een belangrijke rol in het bedrijfsleven, aangezien ze bijdragen aan de continuïteit en kwaliteit van de productie.

De taken van een maintenance manager zijn divers en omvatten onder meer het...

 • ... opstellen en uitvoeren van onderhoudsplannen om stilstand en productieverlies te minimaliseren.
 • ... aansturen van een team van onderhoudstechnici.
 • ... bewaken en beheren van de budgetten voor onderhoudsactiviteiten.
 • ... identificeren en implementeren van verbeteringen om de efficiëntie en betrouwbaarheid te verhogen.
 • ... communiceren met andere afdelingen binnen het bedrijf.
 • ... bewaken van de veiligheid en milieuaspecten van het onderhoud. Zorgen voor naleving van voorschriften en regelgeving.
Een job voor jou? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek naar een (m/v) maintenance manager...
#

Wat moet een maintenance manager
gestudeerd hebben?

Om een maintenance manager te worden, is geen specifiek diploma vereist, maar wordt meestal wel een technische achtergrond gevraagd. Naast verschillende opleidingsmogelijkheden – zie hieronder - zijn er ook diverse certificeringen voorhanden, zoals CMRP (Certified Maintenance and Reliability Professional), die de geloofwaardigheid en expertise van een maintenance manager kunnen vergroten.

illustration-books

Hoe word je
een maintenance manager?

Een typisch loopbaantraject om een maintenance manager te worden omvat vaak het doorlopen van verschillende functies in onderhoud en technisch management. De meesten beginnen hun carrière als onderhoudstechnicus.

Na enkele jaren ervaring kunnen ze doorgroeien naar een functie als maintenance supervisor of maintenance engineer. Vervolgens kunnen ze doorgroeien naar de functie van maintenance manager.


Job-alert: jobs op maat in jouw mail
illustration

119 vacatures beschikbaar voor maintenance manager

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een maintenance manager hebben?

Als maintenance manager moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Diepgaande kennis van de gebruikte apparatuur en technologieën.
Het vermogen om teams effectief aan te sturen en te motiveren.
Snel en effectief storingen kunnen oplossen op een analytische en resultaatgerichte manier.
Financiële vaardigheden voor kostenbeheersing en -planning.
Effectief kunnen communiceren met zowel technici als het management.
Het kunnen bedenken en overbrengen van duidelijke plannen die voor alle betrokken partijen helder zijn.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van maintenance manager?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een maintenance manager. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als maintenance manager verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een maintenance manager?

Het loon van een maintenance manager in België varieert afhankelijk van ervaring, locatie en de sector waarin ze werken. Over het algemeen kan een maintenance manager een bruto maandsalaris verwachten dat varieert van 3.000 euro tot 6.000 euro, of meer.

Specialisaties kunnen invloed hebben op het salaris.

Extra

Veelvoorkomende extralegale voordelen die maintenance managers doorgaans kunnen verwachten zijn een bedrijfswagen met tankkaart, maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering en groepsverzekering, een laptop, gsm en dertiende maand.

Afhankelijk van de prestaties en het succes van de maintenance manager en de organisatie kunnen er ook bonussen en prestatiegerelateerde beloningen worden toegekend, zoals bijvoorbeeld een winstdeelname in het bedrijf waarvoor ze werken.

Tenslotte zijn ook flexibele werkuren en telewerk, of zelfs extra vakantiedagen op basis van het aantal dienstjaren of prestaties, een extra waar maintenance managers van kunnen genieten. Sowieso kunnen extralegale voordelen variëren van bedrijf tot bedrijf en zijn die vaak afhankelijk van de arbeidsovereenkomst, ervaring en onderhandelingsvaardigheden van de maintenance manager.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een maintenance manager
4.500 /maand
Minimum €3.000
Maximum €6.000
Mogelijke extralegale voordelen:
 • Bedrijfswagen
 • Maaltijdcheques
 • Ecocheques
 • Hospitalisatieverzekering
 • Groepsverzekering
 • Laptop
 • GSM & smartphone
 • 13e maand
 • Bonus/commissie
 • Flexibele werkuren
 • Thuiswerk