VPK Group: Belgisch, internationaal en volop aan het groeien

Naast het gloednieuwe Aalsterse hoofdkwartier van VPK Packaging Group kun je niet kijken, want het is een ruim, lofty pareltje dat licht en lucht uitademt. Het gebouw spreekt ook boekdelen over de groei en de ambitie van de Oost-Vlaamse papier- en kartongroep, een internationale speler met 3.500 werknemers – and counting.

18 januari 2015

Delen

"We hebben gemiddeld zo’n 20 à 25 openstaande functies.” (Sanne Vinck, recruiter)

"Sinds midden 2014 is dit ons hoofdkwartier", steekt communication officer Liesbeth Roelandt van wal. "Het typeert onze groei en ambitie wel. We wilden vlakbij onze grootse productiesite blijven en vlot bereikbaar zijn voor onze klanten, leveranciers en medewerkers zo vlakbij de E40. Lees er ook een statement in: VPK Group is internationaal volop aan het uitbreiden, maar de groep wordt van hieruit aangestuurd – en dat blijft zo. Alles samen werken in onze hoofdzetel een veertigtal mensen in finance, legal, engineering en communicatie, maar het team kan nog flink uitbreiden. Deze verdieping is niet helemaal bezet en de tweede is nog helemaal vrij (lacht). Sinds onze verhuis in de tweede helft van vorig jaar zijn er al heel wat nieuwe medewerkers bijgekomen, waaronder ikzelf."

Wijdvertakt

De fabriek in Oudegem (Dendermonde) werd in 1936 opgekocht door de familie Macharis en was bekend onder de naam Verenigde Papier en Kartonfabriek, waar de oorspronkelijke naam VPK vandaan komt.

Het bedrijf is met de huidige ceo Pierre Macharis nog altijd in handen van de stichters. "VPK Packaging Group is de holding, maar daaronder heb je meerdere activiteiten en brands", somt Roelandt op. "Je hebt VPK Paper, dat tot vorig jaar bekend stond als Oudegem Papier, dat papier produceert voor golfkartonnen verpakkingen en hulzen. Dan is er VPK Packaging, dat kartonnen verpakkingen produceert, onder meer in Erembodegem. In Engeland en Frankrijk doen we dat onder de namen Rigid en Ondulys. Nog een merknaam die 100 procent VPK is, is Corex dat industriële kartonnen hulzen produceert in een tiental verschillende landen. Smart Packaging Solutions produceert massief karton voor verpakkingen in de agro-industrie. In Vlaanderen is er een Smart Packaging Solutions-site in Meer bij de Nederlandse grens, maar ook in Oudegem vindt een deel van de productie plaats. Aquila in Polen en Duitsland produceert sheets, een halffabrikaat dat lokaal verder verwerkt wordt tot verpakkingen. In het totaal werken er zo’n 3.500 medewerkers voor VPK Group. Daarnaast heb je enkele internationale joint ventures, waaronder de gloednieuwe Blue Paper-papierfabriek in Straatsburg."

"VPK is als derde generatie familiebedrijf al heel lang geen kmo meer. We schrijven sinds twee decennia een internationaal corporate verhaal: eerst in Nederland, destijds onze eerste vestiging buiten de landsgrenzen, en nu over heel Europa. Een koers die we ook in 2015 verder willen zetten."

Verrassend

"Wat dat betekent voor onze tewerkstelling is nog een beetje afwachten, maar in principe gaan we door op dezelfde lijn", valt recruiter Sanne Vinck in. "We hebben gemiddeld zo’n 20 à 25 openstaande functies. Vervangingen, maar we creëren ook heel wat nieuwe jobs. We kijken eigenlijk permanent uit naar operatoren voor de productiesites: elektromechanici, mechanici, elektriciens, ... Technische geschoolde profielen vinden VPK doorgaans interessant om de complexiteit van onze organisatie. Ze kunnen bij ons heel veel leren op productiesites die ook echt grootschalige industriële werkomgevingen zijn, met alles erop en eraan. Veel sollicitanten zijn best verrast wanneer ze tijdens een rondleiding het machinepark zien. Het loon is marktconform, en onze werknemers hebben uitzicht op mooie groei- en doorstromingsmogelijkheden. Bovendien vormen de ploegenpremies een mooie aanvulling."

Liesbeth Roelandt: "In de omgeving kent iedereen de fabriek van Oudegem, maar mensen weten lang niet altijd wat erachter zit. Maar het is heel wat, zeker ook op het vlak van milieu en veiligheid. Ook het aantal activiteiten van VPK, de omzet, de afzetmarkten, … het maakt indruk."

Maatwerk

Sanne Vinck: "Je raadt het al, ook ingenieurs zijn erg welkom. Onze productiemanagers kijken uit naar procesingenieurs. Soms gaat het ook om greenfield start-ups . IT was vorig jaar een belangrijk luik: we hebben pas een vijftal informatici aangeworven voor het operationele en het SAP-team. We merken dat kandidaten op dat niveau vaak gewend zijn aan kleinschaligere werkomgevingen met langere doorlooptijden. Bij VPK moet het zeker op IT-vlak vooruit gaan, want de IT van de hele groep wordt, alweer, van hieruit aangestuurd. Dat zorgt voor een stevige dynamiek. Buitenlandse verplaatsingen horen erbij, maar we houden er rekening mee wie het graag doet en wie niet. Het schaalvoordeel maakt ook flexwerk en glijdende uren mogelijk. De productiearbeiders werken in een volcontinusysteem, maar omdat er verschillende ploegen zijn, is ook daar veel mogelijk op de planning."

Liesbeth Roelandt besluit: "Ik werk hier zelf pas enkele maanden: ik kom uit een andere grote organisatie. De bedrijfscultuur hier is echt bijzonder, met erg korte beslissingslijnen voor een groep van deze omvang. De spirit van een familiebedrijf zit er nog steeds in. Dat vind ik zelf heel stimulerend. Er is veel mogelijk, en de wil is er om het te realiseren. Daar pluk je ook in je eigen loopbaan de vruchten van."

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.