Vijfde biotechdag in campus Gasthuisberg: levenslang gezond met biotechnologie

25 oktober vond de vijfde biotechdag plaats in campus Gasthuisberg in Leuven. Dit jaar lag de focus op medische toepassingen. Je kon er te weten komen hoe de Vlaamse biotechsector oplossingen zoekt voor kanker, alzheimer, parkinson, ALS en MS, en hoe wetenschappers de werking van hersenen bestuderen.

26 oktober 2015

Delen

“We proberen wetenschappelijke ontdekkingen te vertalen naar toepassingen die ten dienste staan van de maatschappij.” (Marijke Lein, hr director, VIB)

Biotechnologie is een groeiende sector in Vlaanderen, maar is weinig bekend bij het grote publiek. Daarom organiseert VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) elk jaar de biotechdag. Op 25 oktober tussen 12.30 en 17.30 uur zetten negen hightech-labo’s in campus Gasthuisberg hun deuren open. Je verneemt er hoe biotechnologen onderzoeken wat er precies misgaat bij ziekten zoals kanker of hersenaandoeningen, en hoe deze kennis kan leiden tot nieuwe behandelingen. Je maakt er ook kennis met biotechopleidingen aan universiteiten en hogescholen, en kan een bezoekje brengen aan de jobcorner.

Tastbaar thema

De biotechdag is er gekomen om te tonen waar de onderzoekers mee bezig zijn, zegt Sooike Stoops van VIB. "De Vlaamse overheid investeert in ons onderzoek, en daarom willen wij uitleggen waarom dat basisonderzoek nodig en nuttig is. Biotech lijkt misschien ver van je bed, en daarom kiezen we elk jaar een thema dat het heel tastbaar maakt."

Er is ook een aangepast aanbod voor kinderen vanaf zes jaar, met onder meer lezingen over leukemie, hersenonderzoek en de spierziekte ALS. "Dat zijn geen gemakkelijke onderwerpen, maar het zijn zaken waarmee ook kinderen geconfronteerd worden", zegt Sooike Stoops. Kinderen kunnen ook aan de slag in aangepaste labo's.

Lange termijn

VIB werd opgericht in 1995. "In die sector waren toen Vlaamse wetenschappers met wereldfaam actief zoals Walter Fiers, Marc Van Montagu en Désiré Collen", vertelt Marijke Lein van VIB. "Toenmalig minister-president Luc Van den Brande wou hun onderzoek structureel ondersteunen." Daarom werd VIB opgericht als een soort koepel boven onderzoeksdepartementen aan KU Leuven, Universiteit Antwerpen, UGent en Vrije Universiteit Brussel. VIB steunt die departementen telkens voor een periode van vijf jaar, wat langer is dan de één of twee jaar van een gewone onderzoeksbeurs. Daardoor kunnen onderzoekers op langere termijn werken, wat uniek is in de wereld, zegt Sooike Stoops.

VIB stelt zo'n 1.400 wetenschappers uit 60 landen tewerk. In de labo's aan de verschillende universiteiten doen ze onderzoek naar de werking van het menselijk lichaam, planten en micro-organismen. Het zijn vooral bachelors laboratoriumtechnologie, masters die aan een doctoraat werken en postdoctorale onderzoekers. "We hebben een atypisch carrièreverloop", zegt Marijke Lein. "Het is niet dat je hier binnenkomt en hier de rest van je loopbaan blijft. Als je doctoraat klaar is of je postdoctoraal onderzoek afgerond, ga je ergens anders werken. Die grote mobiliteit is traditie in de wetenschappelijke wereld."

Nog eens 700 wetenschappers werken bij spin-off bedrijven die vanuit VIB ontstaan zijn. "Wij doen fundamenteel onderzoek met economische finaliteit", legt Marijke Lein uit. "Dat betekent dat we proberen wetenschappelijke ontdekkingen te vertalen naar toepassingen die ten dienste staan van de maatschappij. Het gaat niet om wetenschap omwille van de wetenschap." De bekendste spin-off is Ablynx, dat 'Nanobodies' ontwikkelt. Dat zijn heel kleine moleculen die ingezet kunnen worden in de strijd tegen ziekten zoals kanker.

(wv) - Meer info: www.biotechdag.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.