UZ Leuven laat proeven van zorgberoepen

Dinsdag 12 mei 2015 is het weer Internationale Dag van de Verpleegkunde en worden verpleegkundigen en verzorgenden in de bloemetjes gezet. Aan de UZ Leuven kun je het hele jaar door kennismaken met zorgberoepen tijdens 'inleefmomenten' in ziekenhuizen en andere zorgcentra.

8 mei 2015

Delen

"We willen niet alleen de mooie kanten van het beroep tonen.” (Kristine Doumen, nurse support team, UZ Leuven)

Het project is ontstaan uit de grote nood aan zorgverleners, vertelt Kristine Doumen van het nurse support team van UZ Leuven. "We willen mensen warm maken voor een job in de gezondheidszorg door hen te laten proeven van een zorgberoep."

De inleefmomenten richten zich op verschillende doelgroepen. Enerzijds zijn er individuele aanvragen van laatstejaars uit het middelbaar onderwijs en van 'zij-instromers' – dat zijn mensen met een diploma uit een andere richting die zich willen heroriënteren. Voor hen wordt een programma op maat gemaakt, op basis van hun belangstelling. "We gaan na wat hen juist aanspreekt. Is het eerder het zorgen voor mensen, of zijn ze meer geboeid door het medisch-technische aspect? We zoeken dan een afdeling waar ze kunnen meelopen met een enthousiaste medewerker, zodat ze een realistisch beeld krijgen van het takenpakket en de jobinhoud. We willen niet alleen de mooie kanten tonen: ze moeten ook op de hoogte zijn van het bestaan van nachtdiensten en weekendwerk."

Op het einde van een inleefmoment zijn sommigen helemaal overtuigd; anderen beseffen dat de zorgsector toch niets voor hen is. Maar ook dan is zo'n dag geslaagd, zegt Kristine Doumen. Programma's op maat zijn ook mogelijk voor leerkrachten, studiekeuzebegeleiders, VDAB-consulenten en ouders van potentiële studenten.

Scholen

Daarnaast zijn er inleefmomenten voor klasgroepen uit het secundair onderwijs. "Voor hen gaan we op zoek naar iets wat aansluit bij wat ze in school leren, bijvoorbeeld een wetenschapsproject", vertelt Kristine Doumen. "We tonen hen ook dat het traditionele beeld van een ziekenhuis met artsen en verpleegkundigen maar een klein deel is van de zorgsector. De sector heeft ook paramedici, fysici en IT'ers nodig." Dat kunnen leerlingen zien en meemaken in ziekenhuizen, woonzorgcentra, centra voor geestelijke gezondheidszorg en de thuiszorg.

De jongeren mogen daarbij zelf ook iets doen. "We organiseren bijvoorbeeld een workshop over handhygiëne, waarbij ze zelf met een uv-lamp kunnen controleren of ze hun handen correct ontsmet hebben. Of we leren hen kleine verpleegtechnische handelingen aan zoals een bloedafname of reanimatietechnieken – uiteraard niet met echte patiënten maar met een oefenpop."

Dit schooljaar maakten al 360 leerlingen zo'n inleefmoment mee. De respons is heel positief, zegt Kristine Doumen. "Ze hebben na afloop een beter beeld van zorgberoepen, en zijn vooral geraakt door de grote verantwoordelijkheid en betrokkenheid van zorgverleners." UZ Leuven werkt voor dit project samen met UC Leuven-Limburg, het Sint-Franciscusinstituut Leuven, de Katholieke Scholengemeenschap Leuven, de VDAB en zorginstellingen in de regio Leuven. Met steun van de provincie Vlaams-Brabant wil ze dit ook in andere regio's doen.

(wv) – Meer info: www.uzleuven.be/verpleegkunde-en-vroedkunde 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.