Top 5 van mannelijke vs. vrouwelijke studies

“Professionele bachelors zijn in veel gevallen echte ‘knelpuntbusters’. Op de arbeidsmarkt staan vooral de zorgsector en de wereld van techniek op de eerste rij voor een grotere instroom. Omdat vrouwen meestal een voorkeur hebben voor de wat ’zachtere’ opleidingen is een bijkomende instroom van mannen uit het secundair onderwijs echt wel nodig om de vraag naar technici te counteren”, aldus Anneke Ernon, woordvoerder van VDAB.

16 mei 2013

Delen

studenten
"Globaal biedt een professionele bachelor de beste kansen op werk, en het vinden van werk gaat bij vrouwen wat vlotter dan bij mannen."

“Een deel van de mannelijke en vrouwelijke schoolverlaters die nu met een ASO-diploma op de arbeidsmarkt komen, overtuigen om een bacheloropleiding te volgen in techniek zou reeds een mooi begin zijn.”

Professionele bachelor: succesrecept voor vrouwen

Het niveau professionele bachelor telt het meeste schoolverlaters en wordt in aantal sterk gedomineerd door vrouwen.

Globaal biedt een professionele bachelor de beste kansen op werk, en het vinden van werk gaat bij vrouwen wat vlotter dan bij mannen. Dat blijkt uit een studie van de VDAB, die de schoolverlaters die in 2011 de school verlieten een jaar lang volgde in hun zoektocht naar hun eerste job.

2 op de 3 professionele bachelors zijn vrouwen en zij kiezen hoofdzakelijk voor conjunctuurongevoelige opleidingen in de zorgsector, sociaal werk of onderwijs. Mannen tonen in dit niveau gelukkig wat meer belangstelling voor technologie en dragen zo bij tot de oplossing van de knelpuntproblematiek op de arbeidsmarkt.

Vrouwelijke versus mannelijke studies

Professionele bachelor: top 5 grootste instroom op de arbeidsmarkt bij de mannen 

 1. Bedrijfsmanagement
 2. Onderwijs: secundair onderwijs
 3. Toegepaste informatica
 4. Elektromechanica
 5. Sociaal werk

Top 5 grootste instroom op de arbeidsmarkt bij de vrouwen 

 1. Bedrijfsmanagement
 2. Onderwijs: secundair onderwijs
 3. Onderwijs: lager onderwijs
 4. Verpleegkunde
 5. Sociaal werk

De grootste instroom op de arbeidsmarkt bij mannen én vrouwen is bedrijfsmanagement, en vrouwen vinden hier sneller werk dan mannen (4,2% is werkloos 1 jaar na het afstuderen tov 6,5% bij de mannen). Hetzelfde voor ‘onderwijs secundair onderwijs’ (8% werklozen bij de vrouwen en 9,7% bij de mannen) en bij sociaal werk (4,7 % werklozen bij de vrouwen en 8,5% bij de mannen).

Bij de meest gevolgde bacheloropleidingen voor vrouwen is verpleegkunde zoals verwacht buiten categorie qua kansen op werk. Toegepaste informatica en nog meer Elektromechanica zijn dan weer echte voltreffers bij de mannelijke professionele bachelors.

Masters: bijna evenveel mannen als vrouwen

De verhouding man/vrouw is iets meer in evenwicht in de masteropleidingen. Qua aansluiting met de arbeidsmarkt moeten de masters nipt de duimen leggen voor de professionele bachelors.

Masters: top 5 grootste instroom op de arbeidsmarkt bij de mannen 

 1. Handelswetenschappen
 2. Industriële wetenschappen: Elektromechanica
 3. Rechten
 4. Toegepaste economische wetenschappen
 5. Toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur

Top 5 grootste instroom op de arbeidsmarkt bij de vrouwen 

 1. Rechten
 2. Psychologie
 3. Handelswetenschappen
 4. Communicatiewetenschappen
 5. Pedagogische wetenschappen

De grootste instroom van mannelijke masters op de arbeidsmarkt zijn allemaal opleidingen die betere kansen op werk bieden dan het master-gemiddelde. Toch scoren vrouwen vaak nog net iets beter.

De meeste vrouwelijke masters volgden een opleiding Rechten en stromen zonder problemen door naar de arbeidsmarkt. Mannen met een master in de Rechten komen iets moeilijker aan de bak: 2,8% is werkloos 1 jaar na het afstuderen tov 2,3% bij de vrouwen.

Psychologie is eveneens populair bij vrouwen maar doet het minder goed dan gemiddeld voor het master-niveau.

Handelswetenschappen presteert qua tewerkstellingskansen het best in de vrouwelijke top 5. Bij de mannen staat handelswetenschappen zelfs op één qua instroom op de arbeidsmarkt, maar de kans om na 1 jaar nog werkloos te zijn is bij hen hoger dan bij de vrouwen (5,2% tov 2,1%).

Veel vrouwen kiezen voor Communicatiewetenschappen, maar het percentage werkzoekenden is met 10,5% na 1 jaar zeer hoog voor het master-niveau.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.