Start it@kbc opent Kortrijkse startersincubator

In februari opent Start it@kbc, een incubator voor start-ups, een nieuwe hub in Kortrijk. Starters krijgen daar niet alleen een gratis werkplek maar ook een begeleidingstraject, een mentor en toegang tot een uitgebreid netwerk. “Dankzij onze vele partners kunnen zij snel heel wat expertise aanboren en een klantenbasis opbouwen”, zegt Katrien Dewijngaert.

9 januari 2016

Delen

“Starters blijven 100% eigenaar van hun bedrijf.” (Katrien Dewijngaert, costichter Start it@KBC)

Start it@kbc, dat zichzelf een ‘early-stage incubator’ noemt, bestaat sinds 2013. Hoewel het idee rijpte bij twee creatieve entrepreneurs bij de KBC-bank – Katrien Dewijngaert en Lode Uytterschaut – zijn er nog zes andere stichtende partners, waaronder iMinds, Flanders DC en Accenture. In elke stad waar Start it@kbc neerstrijkt, worden bovendien lokale partners nauw bij de hub betrokken. “Op die manier creëren we een uitgebreid netwerk met enorm veel expertise”, zegt Katrien Dewijngaert. “Dat netwerk maakt voor starters ook de weg vrij voor financiering en het snel invullen van een stevige klantenportefeuille, via een aantal vroege referentieklanten in het netwerk. Kortom: starters worden hier meteen op de juiste weg gezet.”

Na Brussel, Gent, Antwerpen, Leuven en Hasselt heeft Start it@kbc vanaf februari ook een uitvalsbasis in Kortrijk, in de gebouwen waar tot voor kort Designregio Kortrijk huisde. “We hadden nog geen West-Vlaamse hub, en alle randvoorwaarden voor een succesvolle hub zijn in Kortrijk aanwezig,” zegt Katrien Dewijngaert. “In de stad en regio is al een sterk ‘ondernemend ecosysteem’ aanwezig, met heel wat ondersteunende organisaties, aandacht voor startende ondernemers, grote industriële spelers, ... De aanwezigheid van kennisinstellingen is eveneens een grote troef voor het welslagen van onze incubator, en ook dat zit goed in Kortrijk. Er is niet alleen de universiteitscampus, maar met VIVES en Howest telt de stad ook twee hogescholen die een aantal unieke opleidingen aanbieden. Met een incubator als Start it@kbc in eigen streek hoeven afgestudeerden niet per se naar een andere provincie te trekken om hun ondernemersidee te realiseren. Op die manier helpen we de braindrain ook te keren.”

Bij de start van de Kortrijkse hub nemen meteen drie jonge ondernemingen hun intrek: Washcot, Around Media en Artlead. “Die zaten al in ons begeleidingstraject. Sommige start-ups die nu vanuit een van onze andere hubs werken, kunnen naar Kortrijk verhuizen, bijvoorbeeld om met lokale partners samen te werken”, zegt Katrien Dewijngaert.

Intensieve begeleiding

In het pand langs de Broelkaai voorziet Start it@kbc vanaf februari een twintigtal werkplekken. Je zou duidelijke gelijkenissen kunnen zien met andere starterscentra, of met coworkinginitiatieven. Maar Start it@kbc is als incubator toch wel uniek, benadrukt Katrien Dewijngaert. “Het begint al met de selectie van start-ups. Drie keer per jaar houden wij een Pitch Day in een van onze hubs, waar mensen met een ondernemersidee gedurende tien minuten hun plan kunnen voorleggen aan een jury. Die beoordeelt het idee op het vlak van innovatie en schaalbaarheid (hoe kan de start-up zich verder ontwikkelen?), bekijkt de mensen achter het idee en peilt naar hun ervaring en kennis van de sector in kwestie. Nog dezelfde dag krijgen de kandidaten te horen of ze in het Start it@kbc-project worden opgenomen.”

Start it@kbc
De start-up krijgt niet alleen gratis huisvesting maar ook een mentor uit het netwerk die het klappen van de zweep kent. En dan is er nog de Academy, waar start-ups begeleiding krijgen rond een dertigtal onderwerpen, gaande van digital marketing en sales tot de financiering van de jonge onderneming en het opbouwen van een (online) community. “Belangrijk is ook dat Start it@kbc niet investeert in de start-ups. Starters blijven 100% eigenaar van hun bedrijf.”

Vandaag heeft de incubator in zijn verschillende hubs al 227 start-ups begeleid, waar 596 mensen aan de slag zijn. 38 mentoren staan hen met raad en daad bij. Katrien Dewijngaert: “Het begeleidingstraject duurt twaalf tot achttien maanden. Het kan best zijn dat de starter aan het eind van het traject vaststelt dat een eigen onderneming niets voor hem is, en dat hij beter kiest voor een pad als ‘ondernemende werknemer’. Dat is natuurlijk even waardevol. Met Start it@kbc proberen we immers ook de definitie van succes te veranderen. ‘Succes’ meet je niet alleen af aan het aantal miljoen euro’s kapitaal dat je binnenhaalt. Ook iemand die het als ondernemer niet gehaald heeft, maar dankzij zijn tijd bij Start it@kbc of andere incubatoren in toekomstige jobs ondernemend is, kan ‘succesvol’ zijn. Falen is geen schande.”

Starters creëren jobs

Toen Start it@kbc ermee begon, zat er geen winstgevend businessmodel achter, benadrukt Katrien Dewijngaert nog. “Lode Uytterschaut en ik werkten bij KBC samen aan verschillende projecten, en zagen na de financiële crisis hoe er algemeen minder risico’s werden genomen – en risico’s nemen hoort nu eenmaal bij ondernemerschap. Vandaar het idee om jonge ondernemers op een andere, nieuwe wijze te ondersteunen. Start it@kbc is onze manier om de drempels voor starters sterk te verlagen. Als we naar de resultaten kijken, 237 start-ups in twee jaar tijd, dan mogen we gerust van een succes spreken. Als je weet dat de meeste succesvolle start-ups met twee of drie mensen werken, dan is het duidelijk dat er uit starters in het algemeen, en incubatoren als de onze in het bijzonder, heel wat werkgelegenheid voortkomt.”

(jd) - De volgende Pitch Day van Start it@KBC vindt plaats op 2 februari 2016. Meer info: www.startit.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.