Retro-werkplekken zijn in

"Niet alleen technologie bepaalt hoe de werkplek van morgen er zal uitzien. Er wordt ook teruggegrepen naar het verleden", voorspelt technologie-expert Philip Vanhoutte van Plantronics. In Space to Work ziet de Londense designprof Jeremy Myerson alvast vier 'retro'-werkplekken ontstaan.

26 december 2008

Delen

Alles komt terug

 1. De 'academy' of leercampus
  Bedrijven zullen meer en meer leerinstellingen worden, plaatsen waar je collega's ontmoet en inzichten opdoet. Niet in kleine kantoortjes, maar in grote ruimtes delen collega's kennis met elkaar en treedt er kruisbestuiving op. Inspiratiebron is de academie van Plato.
 2. De 'agora' of publieke werkplek
  In deze nieuwe werkruimte ontmoet het bedrijf klanten en andere bedrijven. Belangrijk is dat het om plaatsen gaat die spontaan daartoe gebruikt kunnen worden. Zo kan het bedrijf zelf een grote, informele ruimte voorzien die vrij toegankelijk is en dus een openbaar karakter krijgt. Maar waarom ook niet zo'n ruimte voor commerciële organisaties in historische publieke gebouwen voorzien, suggereert Myerson.
 3. De 'lodge' of leef- en werkplek
  De nieuwe werkplek wordt een ruimte waar je niet alleen werkt maar ook leeft. "Thuis wordt steeds meer ook een plek om te werken", licht Philip Vanhoutte toe. "In de Verenigde Staten is nu al het aantal vierkante meter voor thuiswerken groter dan dat voor kantoren, in de dure steden althans." Maar ook de werkplek op het bedrijf zelf krijgt een meer huiselijk karakter.
 4. De 'guild' of professionele kring
  Deze werkruimte evolueert naar een plaats waar mensen van eenzelfde vakgebied samenkomen, naar analogie van de gilden die tijdens de middeleeuwen ontstonden. "Werknemers veranderen sneller van job. Daardoor ontwikkel je eerder een band met je vakgebied dan met je werkgever", legt Vanhoutte uit. Zo zijn er in het Verenigd Koninkrijk de laatste jaren 25 nieuwe gilden bijgekomen.
        

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.