Praline- en marsepeinproducent Carline breidt sterk uit

Belgische pralines en chocolade zijn over de hele wereld gegeerd. En dan hebben we het niet alleen over de producten van de grote spelers. Zo staat ook Carline uit Roeselare zijn mannetje. De groei van de voorbije jaren noopte het bedrijf zelfs tot een gevoelige uitbreiding.

22 mei 2015

Delen

De bedrijfsruimte van 900 m² in Roeselare volstond niet meer om aan de toenemende vraag naar pralines en marsepeinproducten te voldoen. Daarom besloten Kristof en Jo Noppe van Carline tot een gevoelige uitbreiding: een extra bedrijfsruimte van maar liefst 1.100 m². Daarin zullen machines uit een eerdere overname extra productiecapaciteit leveren.

“We zijn de uitbreiding nu volop aan het finaliseren. In mei en juni gaan we proefdraaien, om dan na de zomervakantie de extra capaciteit voluit te kunnen inzetten”, zegt gedelegeerd bestuurder Kristof Noppe.

Inspelen op klantenvoorkeuren

Vorig jaar groeide Carline met 10 procent, en dat zal ook dit jaar allicht het geval zijn. “De groei komt voornamelijk van de export”, legt Kristof uit. “De jongste jaren zijn we bijvoorbeeld fors gegroeid in Japan en China. Tot 2008 was ook de VS voor ons een heel belangrijke exportmarkt, maar door de crisis viel dat flink terug. Nu zien we evenwel weer een herstel. Sowieso krijgen we in Europa steeds meer voet aan de grond. Ik beschrijf onze producten graag als de prêt-à-porter van de haute couture. Daarmee kunnen we voldoende plaats innemen tussen de grotere producenten.”

Carline werd in 1985 in Bavikhove in het leven geroepen door Kristof en Jo’s ouders, Carlos Noppe en Jaklien Maertens. Aanvankelijk werden er alleen pralines geproduceerd, tot het familiebedrijf in 1996 een Brugs ambachtelijk marsepeinbedrijf overnam. Nu produceert Carline alle mogelijke chocoladeartikelen en handgeboetseerde marsepeinfiguren.

“We combineren onze ruime ambachtelijke kennis met een modern en flexibel productieapparaat”, antwoordt Kristof op de vraag wat de sleutel is tot het succes. “Bovendien luisteren we heel goed naar wat de klanten in de verschillende markten willen. Elk land heeft zo wel zijn voorkeuren wat smaken, vormen en kleuren, maar ook grondstoffen en labeling betreft. Dat zorgt ervoor dat we voortdurend moeten innoveren en experimenteren. We kunnen niet zomaar standaardproducten gaan verkopen op de globale markt. ”

Extra personeel

Pakweg vijftien jaar geleden was Carline nog grotendeels een familiezaak, maar inmiddels werken er 16 mensen, die niet alleen Carline maar ook de pralinelijn Sarah & Julia en producten onder private label maken.

In het verkoopspunt in Menen zijn drie mensen aan de slag. En het personeelsbestand zal de komende tijd allicht nog uitbreiden. “Elk jaar werken we tijdens piekmomenten ook met een vijftal interim-medewerkers; vorig jaar hebben we twee van die mensen aangeworven”, zegt Kristof Noppe. “Dit jaar zullen we dat opnieuw doen, om maat te kunnen houden met de verdere groei.”

(jd) – Meer info: www.carline-flanders-chocolates.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.