Terug naar overzicht
Vorige

42 van 86

Volgende
Volgend artikel:

Business analist

Wat doet en verdient een slager?

We verkennen de intrigerende wereld van het slagersvak, van de taken die deze professionals dagelijks uitvoeren tot de opleidingen die hen voorbereiden op dit unieke beroep. We duiken in de vaardigheden die essentieel zijn voor het snijden en bewerken van vlees, bespreken mogelijke specialisaties en werpen een blik op het financiële aspect van het slagersbestaan.
het beroep van slager

Wat doet
een slager?

Een slager – soms ook wel beenhouwer genoemd – is niet zomaar iemand die vlees snijdt. Deze vakmensen hebben een breed scala aan taken, waaronder het selecteren van hoogwaardige vleesproducten, het versnijden van vlees tot verschillende delen, het bereiden van vleeswaren en het bedienen van klanten met vakkundig advies.

  • Aankoop: slagers kopen vlees aan bij veehouders. Ze moeten kunnen beoordelen of het vlees van goede kwaliteit is.
  • Versnijden: slagers versnijden het vlees in verschillende stukken. Ze moeten hiervoor over de nodige vaardigheden beschikken, zoals het gebruik van snijmachines en het kennen van de verschillende vleessoorten.
  • Bereiding: slagers bereiden vleeswaren, zoals worsten, ham en salami. Ze gebruiken hiervoor verschillende technieken, zoals drogen, roken en pekelen.
  • Verkoop: slagers verkopen vlees en vleeswaren aan klanten. Ze moeten klanten kunnen adviseren over de verschillende vleessoorten en -waren.

Slagers werken in slagerijwinkels, supermarkten, groothandels en in de voedingsindustrie. Hygiëne en voedselveiligheid staan centraal in hun dagelijkse werk.

Een job die jou bevalt? Bekijk de openstaande vacatures voor (m/v) slagers en ... go for happy!
#

Wat moet een slager
gestudeerd hebben?

Hoewel er geen strikte formele opleidingseisen zijn om slager te worden, kiezen velen voor een gerichte opleiding aan een beroepsschool of een technische school om de nodige vaardigheden en kennis op te doen. In België bieden verschillende scholen en instellingen opleidingen aan, zoals de Syntra-opleiding tot slager-traiteur bijvoorbeeld.

Deze opleidingen omvatten theoretische kennis over vlees, praktische snijtechnieken en hygiënische normen. De meeste opleidingen duren twee tot drie jaar en leiden op tot het behalen van een diploma van slager.

illustration-books

Hoe word je
een slager?

Om een slager te worden, is een combinatie van opleiding en praktijkervaring essentieel. Veel slagers beginnen als leerling in een slagerij, waar ze de fijne kneepjes van het vak leren onder begeleiding van een ervaren mentor.

Werkervaring in de voedingsindustrie of een passie voor koken kunnen ook een solide basis leggen voor een carrière als slager. Sowieso leer je het beroep pas echt 'on the job'.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

176 vacatures beschikbaar voor slager

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een slager hebben?

Als slager moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Technische know-how om het vlees te kunnen versnijden en bereiden. Een nauwkeurige hand met het mes is tevens cruciaal.
Inzicht in verschillende vleessoorten en hun kenmerken is zeer belangrijk.
Goede communicatie en klantgerichtheid zijn onmisbaar.
Slagers werken vaak in teams. Ze moeten goed kunnen samenwerken met anderen.
De hygiëneregels van toepassing in de voedingsindustrie kennen en de voedselveiligheidsnormen naleven.
Voor het bedenken van nieuwe vleesbereidingen en recepten.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van slager?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een slager. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als slager verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een slager?

Volgens recente gegevens verdient een slager in België gemiddeld tussen de 1.800 euro en 2.500 euro bruto per maand. Ervaren slagers met specialisaties kunnen meestal een hoger loon verwachten. Zo kan een charcuterie specialist gemiddeld tot 2.900 euro bruto per maand verdienen.

Hun extralegale voordelen kunnen sterk variëren afhankelijk van de werkgever en de specifieke arbeidsvoorwaarden. De meest voorkomende extra’s die slagers bovenop hun salaris ontvangen, zijn: maaltijdcheques, een groepsverzekering en/of hospitalisatieverzekering, vakantiegeld, een eindejaarspremie en opleidingsmogelijkheden, om hun kennis te verfijnen en/of zich verder te specialiseren.

Extra

Sommige werkgevers bieden ook flexibele werktijden aan, wat slagers in staat stelt om hun werkuren aan te passen aan hun persoonlijke behoeften, indien dit past binnen de bedrijfscontext.

In sommige gevallen kunnen slagers bovendien profiteren van personeelskortingen op vleesproducten of andere winkelartikelen. En ook de leasing van een bedrijfsfiets of -wagen kan tenslotte tot de extralegale voordelen behoren, al is dit toch eerder uitzonderlijk. Meestal is een tussenkomst in de kost van het woon-werkverkeer een door de werkgever meer gekozen optie.

Krijg jij betaald zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een slager
2.150 /maand
Minimum €1.800
Maximum €2.900
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Groepsverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Vakantiegeld
  • Eindejaarspremie
  • Flexibele werkuren
  • Fietsvergoeding
  • Vergoeding woon-werkverkeer