Heeft het zin de pensioenleeftijd op te trekken?

Voor loopbanen van veertig jaar en meer loopt de Belgische werknemer nog niet warm.

24 december 2008

Delen

"15 procent van de 50-plussers met een loopbaan van minder dan dertig jaar plant nu al te stoppen voor zijn zestigste. Bij de vijftigers met een loopbaan van meer dan 35 jaar loopt dat op tot 30 procent", zegt Gunter Bombaerts van het expertisecentrum Leeftijd & Werk daarover.

Volgens Jan Smets, ondervoorzitter van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid, is het helemaal niet onmogelijk om ons langer te laten werken. Op voorwaarde dat elke werknemer de juiste begeleiding en stimuli krijgt. Willen we de vergrijzing grondig aanpakken, dan moet er dus net zo goed op de twintigers gemikt worden. Maar omdat de tijd dringt - vanaf 2015 verlaten er meer werknemers de arbeidsmarkt dan er instromen - zullen op korte termijn vooral 45- tot 55-jarigen wakker worden geschud. "Bij heel wat werknemers die meer dan dertig jaar aan de slag zijn, leeft echter nog steeds het gevoel van 'en nu moet de staat maar voor mij zorgen'", zegt Vlerick-professor Dirk Buyens.

Soms is 55 jaar echt de limiet

De werkdruk verminderen om hen langer aan de slag te houden, is ook niet de beste oplossing. "Als we de - vaak goedkope - vruchten willen plukken van een mondiale economie, moeten bedrijven ook met die wereldwijde concurrentie kunnen omgaan. Dat heeft de werkdruk op heel wat plaatsen verhoogd", vervolgt Buyens.

En het optrekken van de pensioenleeftijd of het afschaffen van het brugpensioen? "Als we naar onze directe concurrenten op het vlak van tewerkstelling en arbeid kijken - en dat zijn niet China of India, maar wel onze buurlanden - kunnen we niet anders dan vaststellen dat daar iets beweegt", meent Buyens. "Nederland en Duitsland evolueren traag maar zeker naar een wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar. Kunnen we dat negeren? Nee. Betekent dat dat we de pensioenleeftijd zomaar moeten optrekken? Nogmaals nee, want voor bepaalde beroepscategorieën geldt inderdaad dat men op 55 of 58 echt het beste van zichzelf heeft gegeven."

Weinig impact

"Veel impact op de werkzaamheidsgraad heeft het optrekken van de pensioenleeftijd niet", denkt Bombaerts. "Het zijn systemen zoals het brugpensioen die ervoor zorgen dat er weinig 50-plussers aan de slag zijn. Moet daar dan in gesnoeid worden? Moeilijk te zeggen. Over die maatregelen, die onderhandeld zijn in het generatiepact, bestaat er immers een akkoord. Willen we langer werken, moet daar zeker iets aan gedaan worden. De vraag is: onder welke voorwaarden? Dat is aan de sociale partners om te bepalen."

bullets Zijn oudere werknemers echt te duur?     

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.