Overheid selecteert gerichter

2008 was een jaar als geen ander. Na de zomervakantie dompelde de financiële crisis ons land in een economische herfst die niet alleen de lente maar ook de zomer van 2009 dreigt te overleven. Jobat vroeg vier experts naar hun mening over de arbeidsmarkt in 2008.

21 december 2008

Delen

Marc Van Hemelrijck, gedelegeerd bestuurder Selor

Voor de overheid als werkgever is 2008 een goed jaar geweest. Het beleid heeft weer aandacht voor hoe je als overheid de arbeidsmarkt kan en moet bespelen. Het besef dat trends zoals de war for talent net zo goed voor ons gelden, heeft het denken rond 'werken voor de overheid' een positieve impuls gegeven. Sinds dit jaar erkent en verloont de overheid bijvoorbeeld ook ervaring ervaring uit de privésector; zonder twijfel een extra troef voor de overheid om talent aan te werven.

Eigenlijk spreek ik niet graag over 'de overheid'. Net als 'de privé' bestaat die niet voor mij. Ik spreek veel liever over bedrijven of organisaties waarbij de ene uiteraard aantrekkelijker is dan het andere. Als overheid beschikken we natuurlijk over troeven die goed in de markt liggen bij de huidige generatie, zoals duurzaamheid en authenticiteit.

'Volgend jaar moeten we selectief zijn in wie we vervangen'

Ik zou liegen als ik zeg dat er geen verband is tussen de prille recessie en de zekerheid die de overheid biedt maar zelf spelen we dat argument amper uit. We zijn zelf trouwens niet ongevoelig voor de economische situatie. Volgend jaar gaat er 0,7 procent van de personeelsenveloppe af. In 2009 zullen we dus selectief moeten zijn in wie we vervangen. Jaarlijks selecteert Selor vijfduizend gelukkigen uit tachtigduizend kandidaturen. Dit jaar waren het er iets minder. Niet omdat we minder populair zijn, wel omdat we gerichter zoeken.

Vroeger kon je heel algemeen solliciteren bij de overheid, nu moet je echt kandideren voor een specifieke functie. Momenteel loopt er ook een pilootproject rond EVC's (elders verworven competenties, red.). Kandidaten die niet het juiste diploma hebben, kunnen dankzij die EVC's toch in aanmerking komen voor een job van een hoger type. Dat is de eerste stap naar een rekruteringsbeleid dat verder kijkt dan het diploma. Zo wordt de overheid volgend jaar weer wat meer flexibel. Dat moet ook in een arbeidsmarkt die, los van de recessie, steeds verder opdroogt. Het aantal kandidaten zal de komende maanden toenemen, maar dat zullen niet altijd de ervaren profielen zijn die we zoeken.

 bullets Arbeidswensen voor 2009

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.