Ouderschapsverlof: een stand van zaken

Vanaf 1 juni 2012 heeft iedere werknemer recht op vier maanden ouderschapsverlof. Na het einde van dit ouderschapsverlof heeft elke medewerker bovendien recht om voor een periode van maximaal zes maanden een aangepast arbeidsrooster aan te vragen.

31 maart 2015

Delen

ouderschapsverlof

Eerst en vooral moet de werknemer voldoen aan een anciënniteitsvoorwaarde, wil hij/zij genieten van ouderschapsverlof. In de loop van de vijftien maanden die voorafgaan aan de schriftelijke aanvraag tot ouderschapsverlof, moet de werknemer gedurende minstens twaalf maanden met de werkgever verbonden zijn geweest door een (voltijdse of deeltijdse) arbeidsovereenkomst.

De werknemer moet het ouderschapsverlof opnemen gedurende de periode die loopt vanaf de geboorte tot de twaalfde verjaardag van het kind.

Opsplitsbaar

De (vol- of deeltijdse) werknemer kan drie maanden voltijds ouderschapsverlof nemen. Deze periode van drie maanden kan opgesplitst worden in maanden, dat wil zeggen driemaal één maand. In geval van opsplitsing moet de werknemer telkens een nieuwe aanvraag indienen. Bij elke aanvraag zullen alle voorwaarden opnieuw moeten vervuld worden.

De regeling biedt ook de mogelijkheid om de prestaties deeltijds voort te zetten in de vorm van een halftijdse vermindering – dus drie keer twee maanden halftijds – of in de vorm van een vermindering van de arbeidsprestaties met een vijfde – of vijftien maanden opsplitsbaar in blokken van vijf maanden.

Uitbreiding ouderschapsverlof

Naar aanleiding van de Europese richtlijn 2010/18/EU moest de Belgische wetgever het ouderschapsverlof uitbreiden met een vierde maand. Voor kinderen die geboren of geadopteerd zijn na 8 maart 2012 geeft deze vierde maand recht op een uitkering van de RVA. 

Onbetaald ouderschapsverlof

Naast het klassieke betaalde ouderschapsverlof, is er ook nog het minder gekende onbetaald ouderschapsverlof. Het onbetaald ouderschapsverlof bedraagt ook 4 maanden, maar is financieel minder interessant aangezien je dan geen uitkering krijgt. Het kan wel soepeler opgenomen worden: qua vermindering van de prestaties is er meer toegelaten en je moet niet voltijds tewerkgesteld zijn om je prestaties te kunnen verminderen. Zeer interessant dus voor wie niet voltijds werkt.

Lees er hier alles over.

 

(mo/mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.