Oleon, duurzaam alternatief met een mooie toekomst

Oleon is Europees marktleider in oleochemie, wat staat voor basisproducten en derivaten op basis van dierlijke vetten en plantaardige oliën. In vergelijking met de petrochemische producten zijn oleochemische producten beter afbreekbaar of hernieuwbaar. In de Gentse havenzone (Ertvelde-Rieme) bevinden zich zowel de hoofdzetel als de productievestiging voor de basisproducten glycerine en vetzuren. Daarnaast is er een productie-unit in Oelegem, de fabriek voor de gespecialiseerde producten.

23 juni 2015

Delen

Oleon
"Ingenieurs én operatoren krijgen sneller doorgroeikansen bij Oleon." Marnix Claeys, Hr-manager

“We leveren nagenoeg geen eindproducten”, steekt hr-manager Marnix Claeys van wal. “Alleen basisgrondstoffen of afgeleide producten met hoge toegevoegde waarde. Veel van onze producten zijn terug te vinden in smeermiddelen, detergenten, cosmetica, harsen, verf of in voedseladditieven. Ook voor bio-afbreekbare pesticiden komt oleochemie in beeld.” Recruiter Tom Welkenhuysen vult aan: “Noem Oleon de duurzame tegenhanger van petrochemie voor industriële ingrediënten. De vraag naar minder vervuilende producten neemt toe: In bepaalde landen mogen bijvoorbeeld voor schepen alleen smeeroliën gebruikt worden die gemaakt zijn op basis van natuurlijke grondstoffen. Milieuwetgevingen bieden ons af en toe een duidelijk concurrentieel voordeel. Het neemt niet weg dat onze producten even performant moeten zijn, én niet aanmerkelijk duurder.”

Internationalisering

Oleochemie is nog een niche, maar Oleon is wel marktleider in Europa. ”Een heuse groeimarkt”, beaamt Marnix Claeys. “We internationaliseren sterk. In Maleisië hebben we nieuwe plants voor de Aziatische en Amerikaanse markten, de focus ligt daar op de voedingsbranche. Daarnaast zijn onze smeermiddelen nodig voor bijvoorbeeld olieboorplatformen die op grote dieptes opereren. Ook op dat vlak gebeurt veel R&D om het verschil te maken met traditionele smeermiddelen. Ten slotte is er wereldwijd een sterke vraag van de cosmetica-industrie naar meer duurzame grondstoffen.”

R&D is belangrijk voor Oleon, met meer dan 75 onderzoekers op een totaal van 900 medewerkers. “In onze Franse vestiging bij Compiègne wordt aan fundamenteel biotechonderzoek gedaan”, vervolgt de hr-manager. “In België voert de R&D-afdeling vooral operationeel labogericht onderzoek uit naar nieuwe toepassingen voor bestaande producten.”

Stabiel

De propyleen-glycoleenheid die in 2012 werd opgericht in Ertvelde was één van de grootste investeringen van de afgelopen vijf jaar. “De Groupe Avril, onze hoofdaandeelhouder, investeert sterk in alle vestigingen van Oleon”, zegt Tom Welkenhuysen. “Er wordt veel return in het bedrijf teruggepompt via uitbreidingen of optimalisatie van bestaande installaties. Ook op het vlak van aanwervingen gaat het vooruit. Tijdens de Jobbeurs Kanaalzone Gent-Terneuzen merkten we dat Oleon bekend raakt. Het duurzame karakter wekt belangstelling, zowel bij de operationele functie (procesoperatoren, technisch onderhoudspersoneel) als bij de hogere profielen. Zeker op bachelor- en masterniveau maken we daarmee het verschil. Dat zien we ook op ingenieursjobbeurzen. We zijn daarbij een aantrekkelijke werkgever: in de laatste regionale Randstad-enquête stonden we op dat vlak in de topdrie én zijn een van de stabielste werkgevers in de Gentse regio. Dat de hoofdzetel en de directie nog sterk lokaal verankerd is in België, spreekt ook aan.”

Marnix Claeys vult aan: “Met 500 mensen in België kunnen we nog professionele carrières op mensenmaat aanbieden. Daarnaast zijn we groot genoeg voor aantrekkelijke internationale loopbaanperspectieven én er zijn doorgroeimogelijkheden tot supervisor of business unit manager. We horen wel eens van operatoren en ingenieurs dat ze bij ons haast meteen doorgroeikansen krijgen waar ze bij grotere bedrijven alleen op langere termijn van kunnen dromen. Proactief zijn wordt daar wel voor verwacht. Anderzijds hebben we ook voor de oudere werknemers een uitgewerkt beleid in het kader van duurzaam langer werken: dé uitdaging voor de toekomst in de chemische sector.”

Aanwervingstempo

“Voor de operationele functies investeren we in participatiestages met scholen, omdat we weten dat een leertraject op de werkvloer essentieel is. Voor de meeste functies is minstens een A2- of bachelorlevel nodig. Het duurt een of twee jaar voor je installaties autonoom kunt bedienen. In peterschap en gerichte opleidingen investeren we dan ook sterk. Als Sevesobedrijf speelt daarbij veiligheid een cruciale rol.” De lat ligt hoog, knikt Tom Welkenhuysen: “We laten de fabriek en de producten evolueren, dus iedereen moet constant bijblijven om mee nieuwe oplossingen aan te reiken. Intrapreneurship is belangrijk.”

Oleon gaat uit van expertise bij de medewerker en rolde een lean-programma uit om elke medewerker via projectgroepen een eigen bijdrage te laten leveren. “Participeren is meer dan tijd doorbrengen op je werk”, zegt Marnix Claeys. “Die visie kan op veel bijval rekenen. Net als de directheid en de open, toegankelijke sfeer. En de groei: sinds eind 2014 kwamen er 60 vacatures bij, dankzij de internationalisering én de goede cijfers”. En het aanwervingstempo houdt aan, besluit de hr-manager: “Procesoperatoren en onderhoudstechnici (mechanica, elektromechanica, instrumentatie) hebben we voortdurend nodig, net als proces- en R&D-ingenieurs. En ook voor de Quality-afdeling hebben we nieuwe vacatures, net als in IT, aankoop, SAP en operationeel management.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.