Niko zet nieuwe lichtbakens uit in Europa

Wie op de E17 Antwerpen-Gent in Sint-Niklaas al eens naar rechts kijkt, ziet het fraaie huis van Niko staan. Goeie kans ook dat u zelf enkele Niko’s in huis hebt. Maar wie is Niko eigenlijk? Een fors uit de kluiten gewassen Vlaamse familieonderneming die je nauwelijks nog een kmo kunt noemen, zo blijkt.

9 januari 2015

Delen

Het fraaie Niko-gebouw langs de E17: een fors uit de kluiten gewassen familieonderneming.

“We zijn natuurlijk het bekendst door onze stopcontacten, lichtschakelaars en deurbellen. Die vormen de basis van dit familiebedrijf dat in 1919 werd opgericht door de familie De Backer.” vertelt hr-manager Pascale Milo. “Niko Group is via ceo Jo De Backer trouwens nog steeds in familiehanden.” De groep ontwikkelde zich rond drie hoofdactiviteiten. Niko staat naast de lichtschakelaars tegenwoordig vooral voor woning- en gebouwautomatisering en lichtsturing. “Het slimme huis, zeg maar, waarin zoveel mogelijk functies met elkaar verbonden zijn.” vertelt Milo. “Daarnaast is er fifthplay in Berchem dat slimme software ontwikkelt voor smart grids, bijvoorbeeld voor energiemonitoring. Dan zijn er nog de sensoren en lichtsturingsproducten ontwikkeld door het Deense Servodan en de Zwitserse Züblin-groep, een recente overname door ons bedrijf. Daarmee ronden we nu stilaan de kaap van de zevenhonderd medewerkers.”

Sint-Niklaas beslist

“Niko Group is een stabiele werkgever die veel investeert in zijn medewerkers. Wie hier komt werken, blijft ook. En innovatie maakt het verschil: er wordt veel geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. In Sint-Niklaas heeft Niko een R&D-afdeling met meer dan zeventig medewerkers. Elk van de drie bedrijven binnen Niko Group heeft zo’n divisie. Daarnaast vinden veel sollicitanten ons aantrekkelijk omdat we een Belgisch bedrijf zijn waar ook nog echt geproduceerd wordt – dat komt vaak naar voren in de selectiegesprekken. Ons beslissingscentrum is ‘hier’: we hangen niet af van een buitenlandse multinational en de rapporteringslijnen zijn zeer kort en we hebben een vlakke structuur. Ook het hr-beleid voor de hele groep sturen we aan vanuit Sint-Niklaas”

Service desk

“Samenwerken over de afdelingen heen vinden we erg belangrijk. Laat ik stellen dat we mensen zoeken die graag autonoom hun ding doen en daarvoor al even graag een team om zich heen verzamelen.” Niko trekt trouwens lang niet alleen technische profielen aan. Er is een professionele communicatieafdeling die print- en digitale communicatie ontwikkelt, pr-acties opzet en de deelname aan buitenlandse beurzen voor installateurs ondersteunt. Pascale Milo: “Communiceren doet iedereen voor Niko. Als coachende en begeleidende organisatie stimuleren we dat sterk. Ik kom zelf uit een ander groot industrieel bedrijf, ik kan dus vergelijken. Bij Niko ervaar je een hoop energie en lijkt het of er altijd weer iets nieuws mogelijk is. Niet eens mijn woorden, maar die van een sollicitante die hier pas langskwam.” Jaarlijks komen er twintig à dertig nieuwe vacatures bij, van productiearbeiders tot hooggeschoolde technische en niet-technische profielen. “Zéker voor onze service desk zoeken we mensen” benadrukt Milo. “Technische operatoren die vanop afstand installateurs op werven ondersteunen. Ook voor hen hoort vlot meertalig kunnen communiceren erbij.”

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.