Nieuwe topvrouw voor MIC Vlaanderen

Het Microsoft Innovation Center Vlaanderen, dat start-ups in de e-healthsector ondersteunt en begeleidt bij hun eerste stappen, heeft een nieuwe topvrouw. Ze heet An Tanghe en is gepassioneerd door wat er gebeurt als life sciences, technologie en ondernemingszin elkaar ontmoeten.

3 maart 2015

Delen

E-health krijgt steevast de stempel opgedrukt de toekomst van de zorgsector te zijn. Patiënten die uitgerust met sensoren en apps zelf vitale lichaamsfuncties meten en die data doorsturen naar hun arts, het is één van de voorbeelden die de gezondheidszorg van morgen zowel betaalbaar als efficiënt moeten maken.

An Tanghe

Het Microsoft Innovation Center Vlaanderen is er voor alle start-ups die een idee hebben dat de link maakt tussen zorg en ICT. Sinds een maand staat An Tanghe er aan het roer. Ze heeft geen achtergrond in ICT, maar als doctor in de biotechnologie, gewezen projectcoördinator van het Voka-startersplatform Bryo en met managementervaring bij biotechbedrijf reMYND op zak, lijkt de missie van MIC Vlaanderen haar op het lijf geschreven.

"Het raakvlak tussen technologie en lifesciences heeft me altijd geboeid. Dat MIC Vlaanderen zich net daar bevindt en zich volledig toelegt op de ontwikkeling van e-health is meteen mijn grootste motivatie om deze functie op te nemen. Ik vind hier wat me interesseert en ik kan mijn ervaring gebruiken. Tel daar nog de uitdagingen bij waar de zorgsector voor staat, en ik denk dat ik wel zal weten wat te doen."

Apps en robots

MIC Vlaanderen bestaat iets maar dan twee jaar en kwam in die periode regelmatig in het nieuws met tot de verbeelding sprekende zorginnovaties in de vorm van apps, robots en sociale netwerken.

"Het begeleiden en ondersteunen van dergelijke start-ups is één van onze kerntaken", zegt An Tanghe. MIC Vlaanderen ontstond in 2012 als een publiek-privaat initiatief, een samenwerking tussen de overheid en private partners.

Sindsdien klopten al meer dan zestig start-ups aan voor advies, zowel over het bedenken, het lanceren als het vermarkten van hun product. "We ondersteunen start-ups van 'ideation' (het proces om nieuwe ideeën te genereren, red.) tot marktvalorisatie. We hebben zelf specialisten in huis en beschikken over een netwerk van externe experts. Wat MIC Vlaanderen niet doet, is subsidies geven", vertelt An Tanghe.

De enige voorwaarde om een beroep te doen op het advies van MIC Vlaanderen, is een innovatief idee hebben voor de gezondheidszorg. "Technologie is een geweldige springplank voor de zorgsector. Via digitale toepassingen kunnen we de klemtoon meer op preventie en dus ook op gezondheid leggen in plaats van alleen maar op ziekte. Bovendien stelt e-health ons in staat om de gezondheidszorg te personaliseren", zegt An Tanghe.

Gezondheidscoach

Digitale toepassingen zoals 'wearables' (toestellen die mensen op zich dragen en die informatie verzamelen en versturen, red.) zorgen ervoor dat bepaalde signalen sneller opgepikt kunnen worden. Een dokter kan een patiënt contacteren als hij afwijkende metingen opmerkt en hem daarop alert maken. "Dat zal de doktersvisite zoals we ze kennen niet vervangen, maar een dokter wordt zo wel meer een gezondheidscoach", meent An Tanghe.
En dat is nog maar het begin. Volgens de nieuwe directeur van MIC Vlaanderen zijn er nog heel wat snufjes in de maak, zoals toestellen die je waarschuwen voor een epileptische aanval, zodat je tijdig hulp kan inroepen.

Maar MIC Vlaanderen denkt niet alleen mee met start-ups. Ook zorgverstrekkers kunnen bij An Tanghe en haar team terecht voor advies en ondersteuning. "Wij geven workshops over de meest diverse thema's voor elke zorgprofessional die geïnteresseerd is in innovatie en zorg. Maar we helpen zorginstellingen ook graag door hen in contact te brengen met de juiste start-up als ze een specifieke vraag hebben."

Deze start-ups veranderen het gezicht van de zorg

Eind 2014 begeleidde MIC Vlaanderen al 62 start-ups in de e-healthsector. Deze drie voorbeelden tonen hoe divers de toepassingen kunnen zijn.

  1. Esperity: een online platform waarop kankerpatiënten hun ervaringen delen en kunnen deelnemen aan onderzoeken over onder andere levenskwaliteit en medicatiegebruik. Esperity hoopt patiënten zo een beter inzicht te geven in hun ziekte.
  2. Qompium: ontwikkelt mobiele applicaties voor de zorgsector, zoals een app voor je smartphone die in verbinding staat met sensoren om hartritmestoornissen op te sporen. Zit nog in de testfase.
  3. FamilyEye: een tool voor bejaarden, ontwikkeld voor valdetectie, activiteitsmonitoring en het onderhouden van contact met familie en zorgverleners.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.