Terug naar overzicht
Vorige

6 van 95

Volgende
Volgend artikel:

Bio-ingenieur

Wat doet en verdient een copywriter?

Voor een overtuigende en aantrekkelijke tekst, bedoeld voor verschillende doeleinden en/of media, kan je bij een copywriter terecht. Maar wat zijn dies verantwoordelijkheden precies? Welke opleiding en vaardigheden zijn vereist? Hoe kan een copywriter zich specialiseren? En wat verdienen ze zoal? Een overzicht...
Het beroep van copywriter

Wat doet
een copywriter?

Een copywriter schrijft en ontwikkelt teksten voor uiteenlopende doeleinden, zoals advertenties, websites, sociale media, nieuwsbrieven, brochures, persberichten, en meer. De focus ligt vaak op het promoten van producten, diensten of ideeën, met als doel het overtuigen en engageren van de doelgroep.

Copywriters werken vaak samen met marketingteams, designers en/of andere creatieve professionals om hun teksten effectief te laten aansluiten bij de visuele elementen en het algemene doel van een project.

De voornaamste taken van een copywriter op een rij:

 • Het schrijven van wervende teksten: voor slogans, advertenties, brochures, websites, nieuwsbrieven, e-mails, social media content, en meer.
 • Doelgroepanalyse: zich verdiepen in de doelgroep om hun behoeften, interesses en motivaties te begrijpen, om aldus teksten te kunnen schrijven die écht raken en aanzetten tot actie.
 • Conceptontwikkeling: naast het schrijven van teksten, kan de copywriter ook meedenken over het creatieve concept van een campagne of project.
 • Samenwerking met andere professionals: zoals met marketeers, grafisch ontwerpers, webdesigners en andere professionals, om een geïntegreerde communicatiestrategie te realiseren.
Een job op jouw lijf geschreven? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) copywriter!
#

Wat moet een copywriter
gestudeerd hebben?

Aspirant-copywriters kunnen in België een opleiding volgen in communicatie, journalistiek of marketing, om een sterke basis te leggen voor hun carrière. Ook opleidingen in taal- en letterkunde kunnen waardevol zijn voor copywriters die zich willen specialiseren in schrijfstijlen en genres.

Een specifieke opleiding tot copywriter wordt vaak gevonden binnen bredere opleidingen zoals communicatiemanagement of media en entertainment business.

illustration-books

Hoe word je
een copywriter?

Naast de juiste opleiding, is praktijkervaring van groot belang voor aspirant-copywriters. Dit kan worden opgedaan door stages bij reclame- of communicatiebureaus, maar ook door freelanceprojecten.

Vaak hebben professionals ervaring in communicatie, marketing of journalistiek voordat ze zich specifiek richten op copywriting.


FOMO! Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

30 vacatures beschikbaar voor copywriter

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een copywriter hebben?

Als copywriter moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Copywriters moeten in staat zijn om unieke en boeiende teksten te creëren die opvallen.
Ze moeten helder en effectief kunnen communiceren, in de eerste plaats schriftelijk, maar ook mondeling.
Om betrouwbare en interessante teksten te kunnen schrijven, is een goede research en informatievergaring belangrijk.
Een sterke beheersing van taal, grammatica, en stijl is essentieel voor kwalitatief hoogwaardige teksten.
Copywriters werken vaak aan meerdere projecten tegelijk en moeten zich snel kunnen aanpassen aan verschillende eisen en deadlines.
Ze moeten de doelgroep, de markt en de concurrentie kunnen analyseren om de juiste boodschap te formuleren.
Om effectieve teksten te schrijven die leiden tot conversie, is het belangrijk dat de copywriter de principes van marketing en sales begrijpt.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van copywriter?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een copywriter. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als copywriter verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een copywriter?

Het gemiddelde brutomaandsalaris van een copywriter in België varieert afhankelijk van ervaring en specialisatie, maar ligt gemiddeld tussen 2.500 euro en 4.000 euro.

Over het algemeen kunnen copywriters die zich specialiseren in bepaalde niches hogere salarissen verwachten dan diegenen met een bredere focus.

Extra

Net als veel andere werknemers profiteren ook copywriters meestal nog van een aantal extralegale voordelen naast hun brutomaandloon. Deze voordelen zijn afhankelijk van werkgever, sector én vaak ook de ervaring van de werknemer. De meest voorkomende in België zijn: maaltijdcheques, een groepsverzekering, een hopsitalisatieverzekering, ecocheques, flexibele werkuren en telewerk.

Mobiliteitsvoordelen komen ook steeds vaker voor en kunnen variëren van een bedrijfswagen met tankkaart tot een fietsvergoeding of tussenkomst in openbaar vervoer.

Tenslotte kunnen er ook prestatiebonussen toegekend worden, als extra stimulans om te presteren? En sommige bedrijven bieden ook werknemerskortingen aan op producten en diensten, als onderdeel van het totale voordelenpakket.

Enne... verdien jij zoals het hoort? Doe de check en vergelijk jouw loonpakket met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een copywriter
3.300 /maand
Minimum €2.500
Maximum €4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
 • Maaltijdcheques
 • Groepsverzekering
 • Hospitalisatieverzekering
 • Ecocheques
 • Flexibele werkuren
 • Thuiswerk
 • Bedrijfswagen
 • Tankkaart / laadpas
 • Fietsvergoeding
 • Vergoeding woon-werkverkeer
 • Bonus/commissie