NIEUW: maaltijdcheques van 8 euro

De maximale waarde van een maaltijdcheque stijgt vanaf 1 januari 2016 van 7 naar 8 euro. Nog beter nieuws is dat de eigen inbreng van de werknemer geplafonneerd blijft op 1,09 euro, het is dus de bijdrage van de werkgever die met 1 euro mag stijgen.

26 maart 2015

Delen

De maaltijdcheque is de meest gebruikte vorm van extralegale verloning in België. Het systeem werd al ingevoerd in 1965. Sinds 1 januari 2011 bestaan de maaltijdcheques in elektronische vorm.

Maaltijdcheque per gewerkte dag

Eigenlijk is de maaltijdcheque een bijdrage van de werkgever in de kosten van je middageten. De maaltijdcheque was oorspronkelijk bedoeld als financiële compensatie voor een middagmaal in bedrijven zonder bedrijfsrestaurant. Intussen is de maaltijdcheque uitgegroeid tot een heel populair extralegaal voordeel. Het is zowel voor de werknemer als werkgever interessanter dan een cash-loonsverhoging.

Elke cheque vertegenwoordigt een bepaald bedrag. Je kan ermee betalen in de restaurants met de herkenbare sticker op hun venster en je kan er voedingswaren mee kopen in de supermarkt.

Je krijgt een maaltijdcheque per effectief gepresteerde werkdag. Niet meer of niet minder, anders zijn de wettelijke voorwaarden niet vervuld.

Werknemers krijgen 1 euro extra

Maaltijdcheques vormen een extralegaal voordeel, dat onder bepaalde voorwaarden is vrijgesteld van RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing. Zo moet de werknemersbijdrage in de maaltijdcheque minstens 1,09 euro bedragen en mag de werkgeversbijdrage niet meer zijn dan 5,91 euro.

Met uitzondering van de socialistische vakbond hebben de sociale partners begin 2015 een ontwerpakkoord bereikt voor de periode 2015-2016. Daarin vroegen ze aan de federale regering om de maximale waarde van een maaltijdcheque op te trekken van 7 naar 8 euro, en dit via een verhoging van het werkgeversaandeel in de maaltijdcheque van 5,91 naar 6,91 euro. De eigen inbreng van de werknemer blijft geplafonneerd op 1,09 euro. De ministerraad keurde dit begin maart 2015 goed.

Vanaf 1 januari 2016

De sociale partners kunnen, indien ze dat wensen, vanaf 1 januari 2016 in hun sector of bedrijf maaltijdcheques van 8 euro toekennen. Dit kadert in de afgesproken loonkostenontwikkeling voor de jaren 2015-2016.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.