Naar de toekomst met Gent M: gooi al je kennis weer weg

Met welke digitale trends krijgen we als mens, burger, werknemer en werkgever allemaal te maken? Hoe ziet je computer, huisarts of idee over de waarheid er binnenkort uit? Kom naar een Gent M-avond en bereid je voor op het einde van ... alles.

7 oktober 2016

Delen

“Die Atlas-robot van Boston Dynamics komt af op ons allemaal”, stelt Fredo De Smet, inspirator Gent M.

Gent M is een los verband van digitale creatievelingen, collega’s en partners uit allerlei sectoren die met een vrolijke drive digitale debatavonden organiseren. Nerd alert? Niet echt.

Digitaal heeft zo’n grote impact dat dit over u en mij gaat. “Noem ons een denktank, maar iedereen is welkom. Eerst trokken we vooral medeondernemers en start-ups aan, maar onze avonden inspireren net zo goed een breder publiek”, zegt inspirator, stichter en trendwatcher Fredo De Smet. Eind vorig jaar begon hij ook met Gent M radio en Canvas brengt nu online verslag uit over de nieuwe debatreeks. Die heet ‘Het einde van…’.

Fredo De Smets eigen, onbeantwoorde vragen blijven de basis. “Interessante sprekers als Peter Hinssen of Steven Van Belleghem (technologiespecialisten, n.v.d.r.) vertelden ons tijdens vorige edities hoe je digitale community’s en verbondenheid creëert. Interessant voor bedrijven en overheden. Maar dan wil ik graag weten wat dat betekent voor je wijk, je gezondheid, je werk. Daar proberen we nu antwoorden op te vinden.”

Ver vooruit kijken

De digitale utopie ligt namelijk om de hoek. “Alles wat we denken te weten, mogen we weggooien”, zegt Fredo De Smet. “Ik kijk graag ver vooruit. Op de trein krijg ik ruzie met de begeleider omdat ik verwacht dat ik er online kan betalen. Ben ik dan naïef, of word ik geconfronteerd met een oude wereld die zich verzet tegen verandering? Sommige ouders zien een game zoals Minecraft als asociaal, hoewel je het vaak in groep speelt. Zo blijven denken, heeft geen zin.”

“Tijdens Gent M willen we wat jij nu zelf ervaart, koppelen aan de grote veranderingen die eraan komen. Dat doen we per thema. ‘Het einde van eigendom’ gaat over peer-to-peernetwerken en de deeleconomie – denk aan het delen van spullen of auto’s. Persoonlijk bezit wordt steeds minder iets om na te streven. ‘Het einde van de huisarts’ gaat over hoe we zelf met data aan de slag kunnen om ons lichaam te monitoren en onszelf daardoor beter leren kennen. ‘Het einde van het scherm’ en ‘Het einde van de computer’ gaat over hoe we de wereld zullen beleven als ook je bril, lenzen of ramen beeldschermen worden. Hoe we via ‘augmented reality’ en virtuele technologie evolueren naar hyperrealiteit. ‘Het einde van de waarheid’ gaat dan weer over de impact van digitale media op de actualiteit.”

Het einde van werk

Voor drie Europese musea werkt de Gent M-organisator aan tentoonstellingen over robots. “Robots luiden het einde van werk in”, zegt hij. “Automatisering breekt nu écht door. Heb je de Atlas-robot van Boston Dynamics gezien, wandelend door een besneeuwd bos? Die komt af op ons allemaal. Geijkte manieren van werken verdwijnen. Onszelf creatiever organiseren, is het enige antwoord. Iedereen is wel érgens creatief: in je sport, je tuin, met je kinderen of kleinkinderen”, vindt hij.

Creativiteit uit zich altijd, alleen nog niet genoeg in onze jobs. “Hoeveel verliezen we ervan door mensen levenslang hetzelfde te laten doen? Hoe menselijk is het om in een fabriek te staan? Automatisering biedt ook voordelen. Wie zijn job verliest, moet natuurlijk elders een inkomen en een identiteit vinden. En een basisinkomen, leidt dat tot het einde van werk of juist tot het einde van de vrije tijd, omdat je je aan allerlei projecten gaat wagen? Dan vraag je je weer af wat de waarde is van ons werk, economisch én persoonlijk. Kijk, nadenken over het einde van werk past evengoed in de optimistische reeks die Gent M wil zijn. We moeten gewoon afscheid durven te nemen van dingen die ons in de weg staan.” Genoteerd. De Gent M-avonden starten vanaf 11 oktober.

(wdh) – Meer info: www.gentm.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.