Mannen harder geraakt door crisis dan vrouwen

Tot voor de crisis waren er steevast meer vrouwelijke dan mannelijke werkzoekenden. Dat is nu omgeslagen. Mannen zijn veel meer dan vrouwen in het nadeel als het economisch niet zo goed gaat.

16 mei 2013

Delen

man in crisis

54,7% van de werkzoekenden zijn mannen. Tot voor de crisis waren er steevast meer vrouwelijke dan mannelijke werkzoekenden: in april 2008 tekenden de mannen nog voor een aandeel van 47,8%. De crisis deed de situatie kantelen doordat vooral ‘mannelijke’ jobs in de industrie verloren gingen, terwijl de tertiaire en quartaire sector - met een hoger aandeel vrouwen - beter stand hielden.

Niet enkel in absolute cijfers stijgt de mannelijke werkloosheid boven de vrouwelijke uit, ook qua werkloosheidsdruk. De werkloosheidsgraad drukt de verhouding uit tussen aantal werkzoekenden en de beroepsbevolking. Bij mannen is dat 7,18%, bij vrouwen 6,99%. Dat meldt de VDAB.

Meer laaggeschoolde mannen, en die hebben het moeilijk

Het zorgenkind zijn de mensen die zonder een getuigschrift of diploma secundair onderwijs op de arbeidsmarkt terechtkomen. Van deze laaggeschoolde schoolverlaters, die in 2 op 3 gevallen mannen zijn, komt 1 op 8 totaal ongekwalificeerd op de arbeidsmarkt.


“Laaggeschoold de arbeidsmarkt betreden, houdt grote risico’s in nu de arbeidsmarkt voortdurend op zoek is naar profielen met meer competenties”, verduidelijkt Anneke Ernon, woordvoerder van de VDAB. “Laaggeschoolde, weinig complexe arbeid wordt te duur. Door automatisering en delokalisatie komen alsmaar minder laaggeschoolden aan de bak. Deze slinkende behoefte aan laaggeschoolden spoort helemaal niet met het groot aantal laaggeschoolde schoolverlaters dat ieder jaar de arbeidsmarkt betreedt. Bovendien tonen hoger geschoolden in tijden van crisis meer interesse voor jobs onder hun niveau, waardoor het voor laaggeschoolden extra moeilijk wordt.”

Lees ook: De top 5 van mannelijke vs. vrouwelijke studies 

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.