Lunchtime

De Taloorkes: Grootmoeders keuken voor een prikje

De Taloorkes
De Taloorkes
Lange Koepoortstraat 61
2000 Antwerpen
www.taloorkes.be

Score: 4 / 5

De porseleinen taloorkes hangen in groten getale aan de muur bij De Taloorkes in Antwerpen. Tot zover de kitsch, want verder is het interieur van dit nostalgische ‘dagschotelrestaurant’ veeleer sober.

De houten tafeltjes staan dicht bij elkaar en er heerst een gezellige, intieme sfeer. Zoals gewoonlijk is het erg druk bij De Taloorkes, dat een gemengd publiek lijkt aan te trekken. Ik zie families, groepen vrienden en (heel wat) verliefde koppeltjes. Een oudere man put zich uit om zijn bewondering voor een net verorberde mosselschotel onder woorden te brengen.

Ik krijg een tafeltje niet ver van de ingang van het restaurant. Een kaart is er niet, maar achter mij hangt een bord vol suggesties en vaste waarden. De Taloorkes staat bekend om haar authentieke Belgische gerechten. Gehaktballetjes in tomatensaus, boerenworst met stoemp of vleesbrood met krieken: voor amper 8 euro herleeft hier grootmoeders keuken.

Hert en everzwijn

De Taloorkes serveert verschillende visgerechten, zoals zuiderzeetong met citroen-botersaus (15,50 euro) of kabeljauwhaasje met witte wijnsaus (18,50 euro). Ook salades (14,50 euro) en wokschotels (13 tot 17 euro) behoren tot de mogelijkheden, net als pasta’s, witloof in de oven of steak. Een deel van de kaart wordt regelmatig aangepast aan het seizoen. Tijdens het wildseizoen kan je hert en everzwijn krijgen.

Mijn keuze valt op een van de dagschotels, beuling met appelmoes (8 euro). Wat ik krijg voorgeschoteld is precies wat je mag verwachten van deze klassieker, inclusief handgesneden frietjes en een slaatje. Ondertussen is het koud geworden in de buurt van het raam, dat openstaat om de bediening van de gasten op het terras aan de straatkant te vergemakkelijken. Een koppel dat daarom vraagt, krijgt een ander tafeltje toegewezen, dichter bij de keuken. Het vriendelijke personeel zorgt voor een vlotte en persoonlijke bediening.

De Taloorkes verzorgt ook de catering op allerhande evenementen en beschikt bovendien over een gewelfde, 17de-eeuwse ‘feestkelder’, waarop je gratis een beroep kan doen voor bedrijfs- en familiefeestjes of recepties. Het restaurant is iedere dag geopend tussen 12 en 22 uur en ligt op wandelafstand van de Grote Markt.

Waar?


Grotere kaart weergeven

(mo) 

Meer info over Antwerpen

04/11/2011