Kleine kmo's zijn flexibeler

Belgische kmo’s zijn erg soepel als werknemers of hun kinderen naar de dokter moeten. Ze zijn dat veel minder in ‘voorspelbare’ situaties. Uit een grootschalig onderzoek van SD Worx blijkt: hoe kleiner de organisaties, hoe flexibeler.

12 augustus 2008

Delen

flexibel

In 8 op de 10 Belgische kmo’s moet een medewerker zich melden als hij of zij te laat komt. De laatkomer moet de verloren tijd ook inhalen in 69% van de kmo’s. Voor een dag ziekte verwacht 70 % van de kmo’s een doktersattest. Grotere kmo’s met 50 tot 100 werknemers volgen dat nog strikter op.

Te laat of ziek? Geen probleem

Aan 1.251 kmo’s werd gevraagd hoe ze omgaan met ziekte, overuren, vakantie, te laat komen en work-life maatregelen. Werknemers werd gevraagd naar de flexibiliteit van hun leidinggevende en verbeterpunten.

Thuiswerken is hot

De meerderheid van de kmo’s (58%) gaat wel in op de vraag van zijn medewerkers om deeltijds te kunnen werken. Een hot item is ook thuiswerken, toegestaan bij 30% van de Belgische kmo’s.

Onverwachte situaties

Kmo’s zijn flexibel voor onverwachte situaties. 84% staat toe dat medewerkers tijdens de werkuren naar de dokter gaan. In 73% van de kmo’s mogen ze thuis blijven voor een ziek kind. In ‘voorspelbare’ situaties, zoals wegenwerken of co-ouderschap zijn ze minder soepel.

De werknemers vragen meer soepelheid voor het volgen van opleidingen tijdens de werkuren en de aanpassing van werkplanning en uurroosters.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.