Jobs in Zeeland: grensinfopunten helpen je over de streep

Wil jij over de grens aan de slag gaan? Dan kan je zeker terecht bij het Oost-Vlaams netwerk van Grensinfopunten. Dat geeft sinds begin dit jaar informatie en duidelijkheid over hoe het zit met belastingen, sociale zekerheid of kindergeld. Werknemers en werkgevers kunnen er terecht voor alle aspecten rond grensarbeid. De Grensinfopunten zijn te vinden bij de VDAB, ACV en ABVV Oost-Vlaanderen en Voka-Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen.

12 februari 2016

Delen

Grensinfo
“Er zijn veel technische en logistieke jobs in Zeeland.” (Tanja Vanhove, beleidsmedewerker Europese samenwerking Provincie Oost-Vlaanderen)

“Tot november 2015 was er enkel een Grensinfopunt in Terneuzen”, zegt beleidsmedewerker Tanja Vanhove. “Maar Nederlandse en Vlaamse partners (vakbonden, VDAB en Voka) hebben nu een heel netwerk van Grensinfopunten uitgebouwd waardoor je in Eeklo, Zelzate, Gent, Sint-Niklaas en Beveren (en ook in Brugge) terecht kunt. Voor Nederland gaat het om Goes en Terneuzen. Sinds november kun je al die punten terecht onder de naam Grensinfo Scheldemond.”


“Concreet kan je als kandidaat-werknemer terecht in bepaalde werkwinkels van de VDAB, bij antennes van ABVV en ACV en als werkgever ook bij Voka. Er werken momenteel 1.800 Oost-Vlamingen in Nederland, in omgekeerde richting zijn dat 2.100 Nederlanders en die cijfers zullen nog toenemen. Aan de Nederlandse kant worden er veel jobs aangeboden in techniek en logistiek. Omgekeerd zien we dat er veel vraag is in het onderwijs en in de zorgsector. Op korte termijn werden veel mensen in de zorg ontslagen in Terneuzen. Er zij ook te weinig leerlingen. Voor zorg- en onderwijzend personeel is het dan interessant om in België te werken, omdat hier natuurlijk wél vraag is naar die beroepen.”


Administratie


Over de grens werken vereist soms heel wat extra papierwerk. “Als Belgische werknemer in Zeeuws-Vlaanderen moet je met het Nederlandse papierwerk rekening houden. Soms moet je een sociale verzekering afsluiten en die is in Nederland veel duurder”, zegt Tanja Vanhove.


“Onder het Nederlandse belastingsysteem heb je dan weer wel recht op een aantal aftrekposten. En je hebt altijd recht op Belgische kinderbijslag, ook al werk je in Nederland. Bij de Grensinfopunten krijg je info op maat van je werksituatie.” EURES-adviseur Geert Vermeire van het Grensinfopunt bij de VDAB Gent beaamt: “Vooral de arbeidscontracten en de sociale zekerheid zijn administratieve pijnpunten. Belastingen zijn geregeld via de dubbelbelastingregeling maar de info errond is niet zo transparant. Bij de Grensinfopunten hebben we daar nu de experts voor. Qua types vacatures zien we inderdaad dat vooral knelpuntberoepen populair zijn.”

Leraars


“Voor actuele, praktische en correcte informatie over wonen en werken in het buitenland is dit echt een vooruitgang”, besluit Tanja Vanhove. “De Grensinfopunten zijn het resultaat van een breder opgezet Europees project (Interreg Vlaanderen Nederland – project Tendenzen zonder Grenzen, red.). Daarbinnen werd ook het project Bedrijf+School opgezet voor om leerlingen van het technisch middelbaar te koppelen aan bedrijven aan de andere kant van de grens. Om jongeren te inspireren en te motiveren voor een technische toekomst moet je de contacten tussen onderwijsinstellingen en het technische bedrijfsleven te versterken.”


“Bedrijf+School heeft een uitgebreide databank van bedrijven in Zeeland en West- en Oost-Vlaanderen. Ten slotte is er ook het deelproject mobiliteitscentrum onderwijs dat Nederlandse leerkrachten basisonderwijs in Vlaanderen plaatst. Nederlandse leerkrachten kunnen perfect ingeschakeld worden in het Vlaamse onderwijs, maar een snellere diploma-erkenning is dan wel belangrijk. We willen dat nu gaan uitbreiden naar haven & logistiek en zorg & techniek om ook voor mensen in die sectoren actief grensoverschrijdend te bemiddelen. Zo kun je laatstejaarsleerlingen middelbaar in Nederland motiveren om onmiddellijk een procedure te starten voor diploma-erkenning in België.”

(wv) – Meer info: www.euregioscheldemond.be / www.bedrijfplusschool.eu 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.