In Vlaams-Brabant verdien je gemiddeld 3.314 euro

Het gemiddeld maandelijkse brutoloon dat je in een provincie verdient, varieert behoorlijk over het land. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer 2016. In Vlaams-Brabant verdien je gemiddeld bijna 200 euro meer dan in de rest van Vlaanderen. Over het hele land bekeken, doet alleen Brussel beter.

13 oktober 2016

Delen

Na Brussel verdien je over het hele land het meest in Vlaams-Brabant.

Voor ons onderzoek kregen we met Jobat inkijk in het loonzakje van ruim 29.000 respondenten, verdeeld over heel België. Dat geeft ons inzicht in het loon in onze provincie en over het hele land.

1. Brussel biedt hoogste loon

De werkende Belg kan gemiddeld rekenen op een maandelijks brutoloon van 3.236 euro. Al zijn de regionale verschillen behoorlijk. In Vlaams-Brabant en vervolgens in Antwerpen verdien je in Vlaanderen bijvoorbeeld gemiddeld gesproken het meest, in Limburg en West-Vlaanderen in verhouding het minst.

Over heel het land bekeken, kun je in Brussel het meest verdienen: 3.588 euro bruto per maand. Als we naar Wallonië kijken, dan betaalt de provincie Namen van heel België met 2.700 euro bruto het minst. Om het meest te verdienen, trek je dus het best naar Brussel. De files richting hoofdstad moet je er dan maar bijnemen.

2. Chemie en EU betaalt het best

Veel heeft natuurlijk te maken met de werkgevers die in een bepaalde provincie of stad gevestigd zijn. In Brussel bevinden zich nogal wat institutionele instellingen en hoofdkantoren van grote organisaties, die in verhouding een hoger loon betalen. Zo bieden de sectoren chemie en petrochemie het hoogste loon, van dichtbij gevolgd door internationale instellingen (zoals de EU) en energie- en watervoorziening.

3. Masters verdienen 900 euro meer

Daarnaast zijn er functies die beter betalen. Algemene management- en directiefuncties hebben, verdeeld over heel België, met bijna 5.000 euro bruto bijvoorbeeld veruit het hoogste gemiddelde brutomaandloon. Terwijl iemand in een administratieve functie in ons land gemiddeld 2.734 euro bruto opstrijkt. Ook de opleiding speelt mee: een afgestudeerde master verdient ruim 500 euro bruto meer dan een afgestudeerde bachelor, én ruim 900 euro meer dan een afgestudeerde in het secundair onderwijs.

 

4. Loonkloof man/vrouw houdt aan

In het onderzoek van Jobat wordt het flinke loonverschil tussen man en vrouw bevestigd. Een man verdient – over heel het land bekeken – gemiddeld bijna 3.532 euro, terwijl een vrouwelijke werknemer het met iets meer dan 2.951 bruto per maand moet doen. Dat is een loonkloof van maar liefst 581 euro. Een verschil dat eigenlijk al jaren standhoudt.

Niet geheel verwonderlijk: meer dan de helft van de vrouwen (56 procent) is ontevreden over de verhouding tussen loon en prestaties, terwijl dit bij mannen iets minder dan de helft is (46 procent). Al is de ontevredenheid zowel bij vrouwen als bij mannen in de voorbije vijf jaar wel licht afgenomen.

5. In sommige sectoren is meerderheid ontevreden

De ontevredenheid over het loon, in vergelijking met het werk dat ze ervoor moeten verrichten, speelt nog meer in sectoren zoals de horeca, toerisme & vrijetijdsbesteding en textiel, schoen- en kledingnijverheid. Daar is ruim zes op de tien ontevreden. Niet geheel toevallig zijn dit, samen met reclame en kunst, de sectoren die hun medewerkers het minst betalen.

6. Gemiddeld 4,4 extralegale voordelen

De Belgische werknemer ontvangt gemiddeld 4,4 extralegale voordelen bovenop het brutoloon. 70 procent van de werknemers ontvangt maaltijdcheques of maaltijdvergoedingen. Meer dan de helft van de werknemers heeft een hospitalisatieverzekering als extralegaal voordeel. Groepsverzekering en ecocheques zijn vandaag bij meer dan 40 procent van de werknemers van tel.

Uit het onderzoek van Jobat blijkt dat nagenoeg elke vorm van extralegaal voordeel in de lift zit. In verhouding stijgen maaltijdcheques of -vergoedingen, het aanbieden van een laptop én de mogelijkheid om thuis te werken het meest.

Extralegale voordelen komen overigens bovenop het loon en vergroten daarmee ook het loonverschil. Zo beschikt een man gemiddeld over 5 extralegale voordelen, een vrouw slechts 3,9. Vooral inzake gsm, laptop en bedrijfswagen met tankkaart worden mannen veel beter bediend.

(wv) - Meer info: www.jobat.be/loonwijzer 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.