Hoe voorkom je Mexicaanse griep op je werk?

Hoe voorkom je Mexicaanse griep?

Als de Mexicaanse griep zijn hoogtepunt bereikt, zouden twee op de drie werknemers wegblijven van kantoor. Gelukkig zijn er enkele maatregelen waarmee je de ergste gevolgen kan opvangen.

Werkgeversorganisatie Voka en het Commissariaat Influenza benadrukken het belang van doeltreffende preventie. “Gemiddeld blijven door deze griep getroffen medewerkers minstens 7 dagen afwezig. Bovendien kan dat ook invloed hebben op het afwezig blijven van collega's uit hetzelfde bedrijf en bij klanten of leveranciers”, luidt het.

De volgende vier maatregelen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt:

 1. Extra hygiëne
  Moet je hoesten of niezen, gebruik dan een papieren zakdoek of je hand. Gooi daarna wel het zakdoekje correct weg in een vuilnisbak en was je handen met zeep. Je kan het besmettingsgevaar ook inperken door geen handen te schudden. Het virus kan ook overleven op allerlei oppervlakten die we aanraken. De boodschap is dus: regelmatig de handen wassen met zeep.
 2. Vermijd contact
  Wie op reis gaat naar een land met veel griepgevallen vermijdt zoveel mogelijk contact met zieke mensen, en houdt de symptomen bij zichzelf en anderen scherp in de gaten. Dit door bijvoorbeeld regelmatig de temperatuur op te nemen met een thermometer.
 3. Blijf thuis
  Wie sterke ziektesymptonen vertoont zoals hoge koorts (meer dan 38°C), hoest, spier- of gewrichtspijn, diarree, misselijkheid ... blijft onherroepelijk thuis onder de wol en vraag de huisarts om een huisbezoek. Zo vermijd je dat je je collega's aansteekt.
 4. Laat je vaccineren
  Het vaccin tegen het betrokken A/H1N1-virus wordt in het najaar verwacht. Het zou in eerste instantie wel enkel voor de risicogroepen voorbehouden worden, maar een inenting met een 'klassiek' griepvaccin kan eventueel ook bescherming bieden.
           

> Lees verder: 'Tot twee op drie werknemers mogelijk afwezig door Mexicaanse griep'        

Meer info over Ziekte , Gezondheid

14/07/2009