Het kantoor sterft uit

Net nu het kantoorbeeld uit De Collega's plaats geruimd heeft voor dat uit Het Eiland, zit er alweer een heel nieuwe werkomgeving aan te komen. "De tijd dat je van negen tot vijf fysiek op kantoor moet zijn, is binnenkort voorbij. Werken kan je immers overal", vertelt Joachim De Vos van Living Tomorrow. "Het bedrijf wordt in de eerste plaats een ontmoetingsplek."

24 december 2008

Delen

Vergeet de vaak kleurloze bunkers met steriel tl-licht waarin de meesten onder ons momenteel tussen vaste uren werken. Het nieuwe werkcredo luidt 'any time, any place'.

"Tien jaar geleden was je door de vaste telefoon en de fax echt aan je bureau gekluisterd. Dankzij de gsm en e-mail is dat nu al veel minder het geval. En waarom zou je nog in de file aanschuiven om tussen bepaalde tijdstippen op kantoor te zijn wanneer de technologie bestaat om overal te werken?", merkt De Vos op.

"Het werk zal zich meer en meer aan je leven aanpassen, en niet meer andersom", zegt De Vos. "Werknemers streven naar meer vrijheid in hun werk om zo ook meer levenskwaliteit te hebben. En dat betekent thuiswerken en flexibele uren."

Het hotelkantoor

Als je toch overal kan werken, waarom heb je dan nog een vast bureau nodig? Jaarlijks zouden Europese ondernemingen bijna 2.500 euro per werknemer verliezen door nine-to-five een vaste werkplek te voorzien. In het Brusselse Ellipsgebouw heeft de Vlaamse overheid dan ook maar plaats voorzien voor 80 procent van de 1.500 ambtenaren die er werken. Iedereen, ook de 'hogere' ambtenaren, werken er in een open landschapskantoor. Daar kunnen ze om het even waar hun laptop inpluggen.

Reken er dus maar op dat je je in de toekomst nog meer zal afvragen: waar zit iedereen toch? "In dit nieuwe kantoorconcept, ook wel het hotelkantoor genoemd, lopen werknemers binnen wanneer ze dat nodig achten.

Amerikaanse lockers

Maar waar blijf je met je spullen als je geen vaste plek meer hebt? Een eerste stap is meer papiervrij te gaan werken, belangrijke dossiers worden gewoon ingescand. De rest sleur je mee, in een trolley bijvoorbeeld zoals bij de Vlaamse overheid. Wees evenwel niet verbaasd als je ook iets ziet opduiken uit Amerikaanse highschools: de locker. In de nieuwe kantoren in Zaventem heeft elke Microsoftmedewerker er eentje. Persoonlijke items en documenten kunnen ze er stockeren in een kastje van zo'n 30 op 40 centimeter.

Less is more wordt echter niet het credo van elk bedrijf. "De tegenhanger van het hotelkantoor is het full-servicekantoor", merkt De Vos op. "Die kantoren vormen niet alleen een werkplek, maar ook een leefplek. Denk aan kantoorcomplexen met een fitnessruimte, een uitgebreid restaurant, een kindercrèche, cafeetjes en terrasjes. Waarom bijvoorbeeld zelfs geen cinemazaal incorporeren en zo tijdens de werkuren door een filmpje meepikken?"

Altijd aan de slag

Binnenkomen wanneer jij het wilt en op het werk rustig een pintje pakken met de collega's, het lijkt velen de werkhemel op aarde. Maar vergis je niet, er zal nog altijd gewerkt moeten worden. Misschien zelfs meer dan nu. "Dat hun medewerkers altijd en overal kunnen werken, vinden werkgevers uiteraard geweldig. Je kan eigenlijk de godganse dag door werken", waarschuwt Philip Vanhoutte, managing director van Plantronics. "Het stopt dus eigenlijk nooit. Zo merk ik zelf dat medewerkers nu makkelijk 50 tot 60 uur per week presteren. Velen gaan zondagavond al aan de slag."

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.