Helft werknemers is ontevreden over loon

Een op de twee Belgische werknemers vindt niet dat hij loon naar werken krijgt. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer die dit jaar 33.102 actieve Belgen vroeg naar hun salaris.

11 oktober 2012

Delen

De Belg is een eerder tevreden werknemer, behalve als het over loon naar werken gaat. Dan vindt 49 procent de werkdruk niet in verhouding staan met het loon dat daarvoor betaald wordt.

Het zijn vooral werknemers uit de minder goed betalende sectoren die misnoegd zijn. Horeca- en cateringpersoneel spannen de kroon (63% ontevreden), op de voet gevolgd door werknemers uit distributie, retail en kleinhandel (60% ontevreden).

Opvallend is dat ook zes op de tien werknemers uit de gezondheidszorg niet tevreden zijn met wat ze betaald krijgen voor het werk dat ze doen. Wat salaris betreft, is zorg volgens de resultaten van de Jobat Loonwijzer nochtans eerder een middenklasser dan een slechte betaler.

Tevreden starters

Werknemers uit de sector 'energie- en watervoorziening' zijn het meest tevreden over de verhouding loon-prestaties (28% ontevreden). Ook de arbeidssituatie speelt mee. Zo zijn de arbeiders (61%) uit ons onderzoek vaker misnoegd over hun loon dan bedienden (51%) en kaderleden (37%).

Ook starters vragen zich minder af 'of ze wel genoeg betaald worden'. Slechts 37 procent is ontevreden over de balans loon-werk. Maar na amper een jaar stijgt die ontevredenheid naar 50 procent. Tijdens de rest van de loopbaan verandert dat gevoel nog nauwelijks.

 

Bent u tevreden met uw loon? Vergelijk uw salaris met 83.000* Belgen op jobat.be/loonwijzer.

De volledige resultaten van de Jobat Loonwijzer vindt u in de Jobat-krant van 13/10 of kan u downloaden (ppt - 4,1 Mb). De Jobat Loonwijzer is een onderzoek van Jobat en Ipsos.

*De online tool van de Loonwijzer bevat de data van twee jaar onderzoek (2011-2012). 

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.