Heeft loopbaanbegeleiding effect?

Loopbaandienstverleningscentrum Arabel voert elk jaar een follow-up studie naar de effecten van loopbaanbegeleiding op de arbeidsmarkt en op het vlak van welzijn. Daaruit blijken op zijn minst positieve effecten.

26 september 2011

Delen

Loopbaanbegeleiding
“Wat doe je met een rijke 45-plusser die als manager werkt maar door zijn leeftijd tot een kansengroep behoort, terwijl een jonge alleenstaande bachelor met twee kinderen daarbuiten valt” (Merel Ackx, Arabel)

De follow-up studie 2010 toont aan dat het grootste aantal mensen dat deelnam aan een loopbaanbegeleiding solliciteerde naar een functie in een andere organisatie (60,7%). 36,9 procent van hen vond een andere job. Iets minder dan de helft van de respondenten nam ook initiatief om te veranderen binnen hun eigen organisatie: via een andere functie of taken, loonsverhoging of op een andere manier.

Zelfstandig ondernemen

‘Door de jaren heen zien we duidelijke trends in de resultaten. Het aantal respondenten dat daadwerkelijk een andere job vindt, is gestegen van een op de vijf in 2005 naar meer dan een op de drie (36,9%) nu’, vertelt Merel Ackx van Arabel. ‘Bovendien is het opvallend dat er nu dubbel zoveel mensen zelfstandige worden.’

Een op de vijf zette in 2010 dankzij loopbaanbegeleiding stappen naar zelfstandig ondernemen. 11,9 procent ging effectief aan de slag als zelfstandige. Tot slot werkte meer dan de helft (58,3%) van de respondenten aan hun competenties door vorming, training of opleiding te volgen. Met resultaat: acht op de tien vinden hun persoonlijke effectiviteit op het werk veel beter.

Een gunstig effect op welzijn

Loopbaanbegeleiding zet aan tot actie. Meer dan vroeger wordt er ook bewust omgegaan met welzijn, wellicht omdat thema’s als stress of burn-out meer bespreekbaar zijn geworden. Iets minder dan de helft van de deelnemers volgt een opleiding of cursus, één op de drie nam initiatief op lichamelijk vlak, door bijvoorbeeld te gaan sporten of bewust ontspannen. 8,3 procent werd doorverwezen naar een andere hulpverlener, zoals een psycholoog, therapeut of geneesheer en 6 procent ging vrijwilligerswerk doen. Ruim een derde deed een andere, niet-gespecificeerde actie met betrekking tot zijn of haar welzijn.

Uiteraard hebben deze inspanningen ook effecten op het welzijn, toch voor 86,9% van de ondervraagden. Zes op de tien spreken over persoonlijke groei, vier op de tien hebben meer zelfvertrouwen en een even groot aantal heeft minder stress. Ook minder piekeren, een positieve kijk op het leven of meer harmonie tussen werk en privé blijken bij één op de drie mensen een gunstig effect. Tot slot worden ook beter slapen, betere sociale contacten en meer lichamelijk welbevinden genoemd.

‘Meer mensen proberen stil te staan bij zichzelf en volgen coaching; geen training volgens vaste trajecten maar een begeleiding waarbij ze zich veilig genoeg voelen om hun eigen weg en oplossing uit te werken’, legt Merel Ackx uit. ‘Dat vergroot ook hun zelfsturing. De overheid spreekt in dit verband over loopbaancompetenties: zelf je loopbaan in handen nemen, zelfkennis opbouwen en toetsen, keuzes maken enzovoort. Via loopbaanbegeleiding maken we mensen ervan bewust dat dit bestaat. We merken dat dit een grote impact heeft op mensen, maar ook op de organisatie waarin ze werken en op de maatschappij, omdat gemotiveerde mensen minder snel uitvallen.’

Voor de loopbaanbegeleiding was 77,4 procent van de bevraagden erg ontevreden of ontevreden over hun werksituatie. Na de begeleiding was dat nog maar 9,6 procent. De tevredenheid nam omgekeerd evenredig toe. Uiteindelijk bleken ruim negen op de tien tevreden over de loopbaanbegeleiding die ze hadden gekregen.

Bestendiging van loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding in Vlaanderen wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid en het Europees Sociaal Fonds. ‘De ondersteuning van dit project loopt volgend jaar zeker nog door’, vertelt Thomas Pollet, woordvoerder van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. ‘Intussen zijn we echter bezig met de uitwerking van een nieuwe loopbaanvisie, waar ook loopbaanbegeleiding deel van zal uitmaken, maar de gesprekken daarover zijn nog volop aan de gang.’

‘Wij pleiten voor een bestendiging van de loopbaanbegeleiding, niet alleen voor mensen uit de kansengroepen, maar voor elke werkende Vlaming zoals bij decreet vastgelegd eind 2004’, stelt Merel Ackx. ‘Op dit moment zijn de kansengroepen sterk afgelijnd, maar wat doe je met een rijke 45-plusser die als manager werkt maar door zijn leeftijd tot een kansengroep behoort, terwijl een jonge alleenstaande bachelor met twee kinderen daarbuiten valt? Kansengroepen maken slechts de helft van ons cliënteel uit, en we pleiten ervoor die brede focus te behouden.’

(bvdb)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.