Grote toeloop voor geschiktheidsattest brandweer

Op 1 juni organiseert de Oost-Vlaamse brandweerschool als eerste de nieuwe geschiktheidstest waarmee een geslaagde kandidaat in heel België kan solliciteren voor een job als brandweerman. Voor beroepsbrandweerlui en vrijwilligers gelden vanaf dit jaar dezelfde regels. Verantwoordelijke Geert Blancke van de Oost-Vlaamse brandweerschool licht toe.

1 juni 2015

Delen

Beroepsbrandweerlui en vrijwilligers moeten sinds dit jaar aan dezelfde basisvoorwaarden voldoen.

“Voor de editie in juni, die de VDAB aankondigt als open voor 100 kandidaten, tekenden al 250 kandidaten in”, zegt Geert Blancke. “Maar in het najaar – september of oktober – organiseren we een tweede test. Dan rekenen we op een even grote opkomst. Sinds de brandweerhervorming en de wijziging van het statuut brandweerman op 1 januari 2015 is dit de nieuwe manier van aanwerven. Vroeger had elk gemeentelijk korps eigen regels op het vlak van sport-, cognitieve- en handvaardigheidsproeven. Er waren ook verschillende diplomavereisten: voor sommige korpsen moest je een diploma hoger secundair hebben, bij andere dan weer niet. Er viel geen lijn in te trekken. Door het federaal geschiktheidsattest is die er nu wel.”

“De nieuwe test bestaat uit drie delen. Er is een competentietest met meerkeuzevragen. Die is opgesteld op het niveau zesde jaar beroepsonderwijs. Je hoeft geen diploma of getuigschrift meer voor te leggen, dat behaal je via de cognitieve proef. Daarnaast is er een handvaardigheidstest met kleine praktische opdrachten. Je moet bewijzen via drie eenvoudige opdrachtjes over materialen en toestellen dat je kunt meten, aftekenen … binnen een bepaalde tijd. Ten derde zijn er de lichamelijke geschiktheidsproeven. Op zich zijn die perfect toegankelijk voor iemand met een normale lichamelijke conditie. De eerste twee testresultaten zijn levenslang geldig, voor de sportproeven is dat maar twee jaar. Ben je binnen de twee jaar niet aangeworven, dan moet je die opnieuw afleggen.”

Officier

“Ik vermoed dat driekwart meedoet om beroepsbrandweerman te worden”, vertelt Blancke. “Inschatten hoeveel deelnemers er ook echt aan de slag zullen gaan, is moeilijk. Het hangt af van de vacatures bij de verschillende zones – dat zijn er zes in Oost-Vlaanderen. De sollicitatieprocedure zelf is wel nog zonaal geregeld. Elke zone heeft een eigen sollicitatieprocedure, waar we van hieruit verder weinig zicht op hebben. Sinds 1 januari wordt er overal volop gewerkt aan de personeelsbehoefteplannen, dus op korte termijn komen de nieuwe vacatures in de verschillend zones er wel aan. Hoeveel respons daar op komt, hangt van de zone af. Sommige zones zijn populair, de zone Gent trekt altijd wel veel kandidaat-brandweermannen aan.”

Waarom zoveel belangstelling voor het beroep? “Brandweerman is een afwisselend beroep met een grote beroepszekerheid”, besluit Blancke. “Ben je geschikt, dan blijf je het tot je pensioen. Doorgroeien kan ook, want interventie-officieren moéten nu starten als brandweerman. Dat maakt officier worden veel toegankelijker, vroeger kwam je alleen binnen als industrieel ingenieur. Vanuit de basis was er nauwelijks doorstroming. Nog een gevolg van de hervorming.”

(wv) – Meer info: www.pbo.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.