Wat doet en verdient een laborant?

Een laborant voert experimenten, analyses en onderzoek uit in verschillende onderzoeksdomeinen. Maar wat doet hij/zij precies? Wat moet je gestudeerd hebben en welke skills moet je bezitten om een goede laborant te worden? Hoe kunnen zij zich specialiseren? En... welk loon én extralegale voordelen krijgt een laborant in België?
Het beroep van laborant

Wat doet
een laborant?

Een laborant is verantwoordelijk voor het uitvoeren van laboratoriumtests en het analyseren van monsters in een door hen gecontroleerde omgeving, maar ook voor het rapporteren van de resultaten aan onderzoekers, ingenieurs of medische professionals.

Of het nu gaat om het testen van nieuwe geneesmiddelen, het analyseren van milieuvervuiling, het controleren van voedselkwaliteit of het uitvoeren van DNA-analyses, laboranten spelen een belangrijke rol bij het genereren van nauwkeurige gegevens die worden gebruikt voor wetenschappelijke ontdekkingen en besluitvorming.

De taken van een laborant variëren sterk afhankelijk van de sector waarin hij of zij werkzaam is. In het algemeen omvat hun werk het...

  • ... verzamelen en voorbereiden van monsters: gaande van bloedstalen in een ziekenhuis tot stalen van grondstoffen in de voedingsindustrie.
  • ... uitvoeren van analyses: door gebruik te maken van diverse technieken, zoals microscopie, chemische analyses en instrumentele analyses, om de samenstelling en eigenschappen van materialen te bepalen.
  • ... interpreteren van resultaten: verzamelde data worden geanalyseerd en geïnterpreteerd om conclusies te trekken over de kwaliteit, veiligheid of werking van producten of processen.
  • ... opstellen van rapporten: zodat de bevindingen duidelijk kunnen worden gecommuniceerd in beknopte rapporten.
  • ... onderhouden van labo-apparatuur: want ook het proper houden van het lab en het kalibreren en onderhouden van de apparatuur is ontzettend belangrijk voor de correcte meting van volgende monsters.
Ben jij op zoek naar een (nieuwe of eerste) job als (m/v) laborant? Bekijk het actuele vacatureaanbod en... go for happy!
#

Wat moet een laborant
gestudeerd hebben?

Om laborant te worden, is meestal een diploma in een relevante wetenschappelijke discipline vereist, zoals scheikunde, biologie, biochemie of biotechnologie. In België bieden verschillende hogescholen en universiteiten opleidingen aan die leiden tot een bachelor- of masterdiploma in deze vakgebieden. Afhankelijk van de functie en het niveau van verantwoordelijkheid zal een bachelor- of masterdiploma nodig zijn.

Enkele voorbeelden zijn de bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en de master in de biochemie en biotechnologie aan de KU Leuven.

illustration-books

Hoe word je
een laborant?

Na het behalen van een relevant diploma kunnen individuen solliciteren naar functies als laboratoriumtechnicus, laboratoriumassistent of junior laborant. Deze instapposities bieden de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en vertrouwd te raken met de specifieke procedures en technieken die in het laboratorium worden gebruikt.

Met de tijd en ervaring kunnen laboranten doorgroeien naar meer gespecialiseerde functies of leidinggevende posities binnen het laboratorium, zoals kwaliteitscontroleur, onderzoekslaborant of labmanager.

Ontdek: Wat doet en verdient een kwaliteitscontroleur?

Jobat app: de nieuwste jobs steeds binnen handbereik
illustration

58 vacatures beschikbaar voor laborant

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een laborant hebben?

Als laborant moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Het uitvoeren van tests en analyses vereist een hoge mate van nauwkeurigheid om betrouwbare resultaten te produceren.
Het vermogen om complexe gegevens te interpreteren en problemen op te lossen is essentieel voor het werk van een laborant.
Samenwerken met collega's en andere professionals is vaak nodig, vooral bij grotere onderzoeksprojecten.
Kennis van laboratoriumapparatuur en -technieken is vanzelfsprekend cruciaal voor een laborant.
Het kunnen communiceren van resultaten en bevindingen aan andere teamleden of belanghebbenden is belangrijk.
Het flexibel kunnen inspelen op wisselende prioriteiten is een must.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van laborant?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een laborant. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als laborant verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een laborant?

Het gemiddelde bruto maandloon voor een laborant in België ligt tussen 2.500 en 3.000 euro, afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau en werkgever.

Specialisaties kunnen in sommige gevallen leiden tot hogere salarissen, waarbij ervaren laboranten met gespecialiseerde kennis vaak beter worden gecompenseerd, met een salaris tussen 2.800 euro en 3.500 euro bruto per maand.

Extra

Vaak maken ook verschillende extralegale voordelen deel uit van het totale compensatiepakket van laboranten in België. Deze variëren afhankelijk van de werkgever, maar meestal horen hier maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en groepsverzekering, flexibele werkuren en een bedrijfswagen (inclusief tankkaart of laadpas) bij.

Bovenop de wettelijk verplichte vakantiedagen kunnen werkgevers eveneens extra verlofdagen toekennen als een extralegaal voordeel. Net zoals tenslotte diverse bijscholingen en trainingen frequent mogelijk gemaakt worden, wat belangrijk is om jezelf als laborant te kunnen blijven ontwikkelen en verbeteren.

Krijg jij loon (en extralegale voordelen) naar werk? Doe de check via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een laborant
2.750 /maand
Minimum €2.500
Maximum €3.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Flexibele werkuren
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas