Sportleraar
Een sportleraar is een sleutelfiguur in de opvoeding en fysieke ontwikkeling van jongeren en volwassenen. We verkennen hieronder ...
Een laborant is verantwoordelijk voor het uitvoeren van laboratoriumtests en het analyseren van monsters in een door hen gecontroleerde omgeving, maar ook voor het rapporteren van de resultaten aan onderzoekers, ingenieurs of medische professionals.
Of het nu gaat om het testen van nieuwe geneesmiddelen, het analyseren van milieuvervuiling, het controleren van voedselkwaliteit of het uitvoeren van DNA-analyses, laboranten spelen een belangrijke rol bij het genereren van nauwkeurige gegevens die worden gebruikt voor wetenschappelijke ontdekkingen en besluitvorming.
De taken van een laborant variëren sterk afhankelijk van de sector waarin hij of zij werkzaam is. In het algemeen omvat hun werk het...
Ben jij op zoek naar een (nieuwe of eerste) job als (m/v) laborant? Bekijk het actuele vacatureaanbod en... go for happy!
Om laborant te worden, is meestal een diploma in een relevante wetenschappelijke discipline vereist, zoals scheikunde, biologie, biochemie of biotechnologie. In België bieden verschillende hogescholen en universiteiten opleidingen aan die leiden tot een bachelor- of masterdiploma in deze vakgebieden. Afhankelijk van de functie en het niveau van verantwoordelijkheid zal een bachelor- of masterdiploma nodig zijn.
Enkele voorbeelden zijn de bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en de master in de biochemie en biotechnologie aan de KU Leuven.
Na het behalen van een relevant diploma kunnen individuen solliciteren naar functies als laboratoriumtechnicus, laboratoriumassistent of junior laborant. Deze instapposities bieden de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en vertrouwd te raken met de specifieke procedures en technieken die in het laboratorium worden gebruikt.
Met de tijd en ervaring kunnen laboranten doorgroeien naar meer gespecialiseerde functies of leidinggevende posities binnen het laboratorium, zoals kwaliteitscontroleur, onderzoekslaborant of labmanager.
Ontdek: Wat doet en verdient een kwaliteitscontroleur?
Het gemiddelde bruto maandloon voor een laborant in België ligt tussen 2.500 en 3.000 euro, afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau en werkgever.
Specialisaties kunnen in sommige gevallen leiden tot hogere salarissen, waarbij ervaren laboranten met gespecialiseerde kennis vaak beter worden gecompenseerd, met een salaris tussen 2.800 euro en 3.500 euro bruto per maand.
Vaak maken ook verschillende extralegale voordelen deel uit van het totale compensatiepakket van laboranten in België. Deze variëren afhankelijk van de werkgever, maar meestal horen hier maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en groepsverzekering, flexibele werkuren en een bedrijfswagen (inclusief tankkaart of laadpas) bij.
Bovenop de wettelijk verplichte vakantiedagen kunnen werkgevers eveneens extra verlofdagen toekennen als een extralegaal voordeel. Net zoals tenslotte diverse bijscholingen en trainingen frequent mogelijk gemaakt worden, wat belangrijk is om jezelf als laborant te kunnen blijven ontwikkelen en verbeteren.
Krijg jij loon (en extralegale voordelen) naar werk? Doe de check via het Jobat Salariskompas
Een sportleraar is een sleutelfiguur in de opvoeding en fysieke ontwikkeling van jongeren en volwassenen. We verkennen hieronder ...
Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie ...
De job van kelner combineert gastvrijheid, snelheid en nauwkeurigheid. Maar wat doet hij/zij precies? Welke opleiding(en) zijn ...
Van het bereiden van smakelijke gerechten tot het runnen van een keukenbrigade, een kok speelt een veelzijdige rol in de horeca.
De job van een kassier(ster) vraagt een mix van nauwkeurigheid, klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Wat houdt hun job ...
Een webmaster is verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en de technische optimalisatie van websites.
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...
Als trainer of opleider begeleid en ondersteun je volwassenen in hun leerproces, zowel in bedrijven als in opleidingscentra.